Hoeveel luchtspouw, 2 opties.......

Kaajee

  • #1
Situatie is al volgt: een stuk schuin geplaatste ramen (draadglas) wil ik voorzien van isolatie. De raam functie gaat hiermee verloren, maar dat is niet erg.


detail:


Nu wil ik PU isolatie platen gebruiken; deze zijn kant en klaar, hebben een hoge isolatie waarde en ik kan ze er zo tegenaan bevestigen.

Ik zou ze gewoon koud tegen de kozijnen aan schroeven, maar ik kan ze ook in de huidige kozijnen ophangen. Zie detail foto. De diepte is 7/8cm (dus afstand van glas tot einde kozijn). De platen komen in verschillende diktes, maar stel dat ik 4cm neem, dan hou ik dus een luchtspouw over van zo'n 3 a 4cm. Is dat genoeg? Of moet de spouw dikker zijn? Als ik ze tegen de kozijnen aan schroef heb ik dus een spouw van 7 a 8cm.
 

Chathanky

  • #2
Wel of geen spouw met glas loop je het risico van vocht.
Glas is dampdicht.

Het beste wat ik kan bedenken is het glas vervangen door HR glas of als je geen licht nodig hebt het glas weg halen en de constuctie te wijzigen.
 

Kaajee

  • #3
Sec gezien zal glas best dampdicht zijn, maar in dit geval zijn de kieren dat niet..... :D
Vandaar ook (mede) dat ik de boel dicht wil maken; het toch als de ziekte. Natuurlijk heb je gelijk dat je beter het glas geheel kunt vervangen, maar dat is nogal een hele operatie (los van de kosten). Het is schuin geplaatst glas, dus zomaar vervangen (uit veiligheidsoverweging) is ook lastig.
Ik wilde (voorlopig/tijdelijk) een 'quick&dirty' oplossing, vandaar. Die PU platen kunnen toch prima tegen (een beetje) vocht? Dat vocht zal er nu (zonder platen) ook gevormd worden.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #4
Hallo Kaajee.
Zou een plexiglasplaat niet wat zijn.
Op de stijlen twee rijen tochtband aan de onderzijde een schuine lat met daar op ook een tochtband tussen de twee tochtbanden schroeven en buiten de tochtbanden schroeven.
Zo heb je een tochtdicht voorzet raam.
En als je kiest voor PU de vakken met gaten doorverbinden.
Dus gaten door de stijlen boren zodat de vakken onderling verbonden zijn (ventilatie).
En als ik de foto's zie komt de tocht vanaf de onderkant denk ik.
Ik zou persoonlijk de aansluiting van de bovendorpel en het glas wel even afkitten, dan dwing je het eventuele water naar de stijlen toe en dan kan het naar beneden lopen.
 

Chathanky

  • #5
Die kieren is het hem juist. die zitten niet aan de buitenzijde mag ik hopen.
Door die kieren kan de warmere vochtige binnenlucht op het koude glas condenseren.

Als je het uitvoert zoals je beschrijft is mij ook best. Je zal het zelf al dan niet ervaren.
 

Kaajee

  • #6
Kieren niet aan de buitenzijde? Een kier is een kier en ja die staat dus rechtstreeks in contact met buiten. Vandaar de tocht en vandaar dat ik wil isoleren.

En plexiglas heb ik ook overwogen, maar gedeeltelijk mag/moet het zelfs dicht (donker) worden en prijzen van dat spul liegen er niet om zeg......
Het zouden dan hele platen moeten worden (mooist/makkelijkst/meest tocht dicht) en het gaat om breedtes van ong. 115cm maar lengtes van 224cm!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu