Hoeveel liter gas voor 1 liter warm water?

TCW82

  • #1
Hallo,

Ik zal hier gelijk de vraag even neertikken: Wat is een normale hoeveelheid gas (in liter) voor het warm maken van 1 liter water ?

Deze simpele vraag wordt hieronder wat meer toegelicht, het gaan betrekken van calorische waarde van gas en stook rendement is niet interessant in deze fase van mijn kleine verkenning.

We wonen nu een jaar in onze nieuwe (gebouwd in 1995) huis en zijn aan nog volop aan het ontdekken en uitvogelen hoe alles werkt en wat we beter kunnen doen.
Omdat we vinden dat we relatief veel gas verbruiken (uitgebreide vergelijking met de buurman bijvoorbeeld, en ook het "stilstaand" verbruik van de ketel helemaal uitgeplozen.) denken we dat onze ketel veel gas nodig heeft voor het maken van 1 liter warm water.
Dus wat heb ik gedaan:
Meterstanden gas en water noteren voor aanvang douche/bad/vaat etc. en dan kort daarna weer de standen noteren, even rekenen en dan kan je uitrekenen hoeveel liter water je hebt laten wegstromen en hoeveel liter gas je hebt verstookt om dat water warm te krijgen. Dan kan je dat terug rekenen naar hoeveel liter gas voor 1 liter warm water. We rekenen al het gas mee, dus ook dat voor het water dat eerst nog koud uit de leiding komt, en om te voorkomen dat de boiler nog wat na pruttelt nemen we de gasstand direct na en kijken we een uurtje later nog eens.

Nou daar kwam uit dat we tussen 3,8 en 4,5 liter gas per liter warm water gebruiken. Water van 40 graden, met thermostatische douche of badkraan, er zijn 3 uitstroom punten in huis. Dezelfde methode bij de buurman gedaan, daar komt men niet verder dan 2,5 liter per liter warm water... nog een 3e persoon (andere stad, andere ketel) gevraagd en die kwam op 2,6 liter gas per liter warm water.

Nogal een verschil!

De ketels zijn uiteraard ook anders, ik heb een Itho daalderop Combifort 32/80+ de andere ketels zijn (uit mijn hoofd) een Atag van 1 jaar oud voor de 2,5 en de 2,6 meting is een Nefit NXT HRC 24CW (ook vrij jong) .

Het kan zijn dat het compleet normaal is, die 4,5 liter gas per liter water maar ik vroeg me af of andere mensen vergelijkbare waardes hebben.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
hoeveel liter water heb je totaal laten wegstromen?
voor een beetje gemiddelde waarde denk ik dat je minimaal een liter of 200 water moet aftappen.

Verder maakt het uit hoeveel meter leiding er tussen zit zeker bij een kleine hoeveelheid.
en hoe nauwkeurig die 40 graden is bepaald.
 

TCW82

  • #3
Ik doe dit op de mobiele telefoon... dus de tekst verweking is niet helemaal handig. Leiding lengte is gelijk bij buurmannen voor wat betreft de regendouche / bad test. De hoogste gasverbruik test was bij mij naast de CV ketel (ketel hangt naast de douche daar)

Temp is ingestelde temp op de thermostaat van de kraan.

1 test van 40 liter (buurman, 2,5 lg/lw) ,
3 tests van 150/180 en 90 liter (3,9 4,2 en 4,5 lg/lw in mijn huis in het bad, de regen douche en de andere badkamer (normale douche)
1 test van 90 liter (2,6 lg/lw in een huis aan de andere kant van Nederland, leiding lengte onbekend)

De enige overeenkomst tussen de twee lage metingen is de leeftijd van de ketel en de afwezigheid van de additionele boiler.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #4
Eigenlijk meet je dus vaan begin af aan al verkeerd. Je meet bij een thermostaatkraan welke de temperatuur al naar beneden mengt. Maw je boiler levert water aan van 55-60 graden en je thermostaat regelt er koud water bij.

Wel nu eigenlijk is het niet zo moeilijk om na te gaan wat je toestel verbruikt per liter water, men gaat als volgt te werk een bij een keuken of wastafelkraan zijnde niet thermostatisch, een bij de gasmeter.
De achterste 3 cijfers van de gasmeter geven de liters aan u heeft een toestel van 24 kw dient u het vermogen van te weten wat gebruikt word tijdens warm water gebruik. Dit is te vinden in de documentatie veelal onder de noemer SWW. Tap nu bv 5 liter en kijk hoeveul liter gas je hebt gebruikt doe dit gelijk na het sluiten van de kraan.
 

TCW82

  • #5
Goed punt, ik meet misschien wel verkeerd ja, alleen ik heb geen 24kw ketel, dus daar gaat iets fout.

Ik ben blij dat je me de werking van een gasmeter uitlegt. Werkt een water meter hetzelfde of is die anders?
Hoeveel gas zou een 80 liter boiler vat gaan gebruiken als je daar 5 liter water uit haalt.

Als de boiler dan afkoelt, door het onttrekken van warm en aanvullen met koud en dan een kwartiertje later als nog dat warmte verlies gaat corrigeren, hoe gaat ik dat dan zien als ik de gasmeter aflees direct na het sluiten van de kraan? De gasmeter is (voor zover bij mij bekend) niet paranormaal begaafd dan wel voorzien van een kristallen bol.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #6
Als je 1 ltr puur warm water tap en je kijkt wat er aan liters gas verbruikt is weet je wat een liter water opwarmen aan gas kost

Kijk wat het verschil op de rode tellers op de gasmeter , na een liter warm water tappen en je weet het.

gasmeter1_0.jpg


De tellers in het rood geven de liters aan.

1 persoon bij de gasmeter om te kijken de ander persoon tap 1 liter warm water
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
Een doorstroom toestel de atag en de nefit zijn niet 1op 1 te vergelijken met uw toestel de daalderop, de doorstromers gaan pas daadwerkelijk verwarmen bij ww vraag uw ketel gaat niet direct verwarmen omdat de boiler nog heet genoeg is.
Nu tapt u een x hoeveelhied ww de boiler is nog voldoende warm zodat het toestel niet direct opstart nu doet u de kraan dicht de bewaarsensor in de boiler is nu iets afgekoelt waardoor de gehele boiler dus iets van 80 ltr weer opgestookt word naar 65 graden
 

TCW82

  • #8
Marcn.88, bedankt dat had ik ook zo bedacht. Wat me dan wel zorgen baart... Dan zou je met een directe aflezing van de gas meter (zoals ik nu deed) verwachten dat het verbruik (veel) lager is omdat je mogelijk nog een naverwarming sessie krijgt. Dan wordt het alleen maar slechter (meer liters gas per liter warm water!!)
 

Kluskoppel

  • #9
Als de douche zich naast de ketel bevind (en je dus niet lang op warm water hoeft te wachten) dan kun je de warmhoudfunctie indien mogelijk uitschakelen. Dit kan veel gas schelen omdat het boilervat dan niet meer 24/7/365 warm hoeft te worden gehouden. Ligt een beetje aan je ketel of dat mogelijk is of niet.

Ik moest na het uitschakelen van de warmhoudfunctie daardoor in de keuken wel langer wachten op warm water, maar ik heb stroom overschot van m'n zonnepanelen en heb in de keuken een elektrische boiler geplaatst. Deze verbruikt zo'n 250 kWh per jaar maar zorgt wel dat we instant heet water hebben. De leiding voor warm water richting de keuken heb ik afgedopt (gelijk op zolder vlak onder de ketel i.v.m. legionella).

Een goede site voor het bijhouden van je gasverbruik is www.mindergas.nl. Deze corrigeert namelijk ook (voor zover mogelijk) voor weersinvloeden. Nog mooier is het als je je buurman ook zo ver krijgt om zich te registreren, je kunt elkaar als vriend toevoegen en verbruik vergelijken.
EnergieManagerOnline (https://energiemanageronline.nl/nl/) is ook handig, daar kun je ook je elektra- en waterverbruik bijhouden (@mod ik heb geen winstbelang bij deze websites, ze werken gewoon erg goed vandaar dat ik ze noem)

Mocht je dit soort dingen (duurzaamheid/besparen) interessant vinden dan kun je je ook nog verdiepen in 'waterzijdig inregelen'. Dit zorgt ervoor dat de ketel efficienter werkt bij het opwarmen van je woning. Mooie klus voor in de winter en genoeg informatie over te vinden op internet.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Zou het niet zuiverder zijn. Je zet een warmwater kraan open. Wacht tot het water niet heter wordt. Iets onder de kraan waar je de hoeveelheid water mee kan meten en je neemt de stand van de gasmeter op.
Ik doe het hier mee niet inloggen bijna geen reclame gedoe.
 

TCW82

  • #11
Gas minder zit ik al op.
Ketel levert geen warmwater als de warmhoud functie uitstaat.
Buurman gebruikt per jaar 500 kuub minder, maar er is geen 1 op 1 vergelijk mogelijk. Zo heeft hij meer kinderen, maar geen vloerverwarming etc. Enige 1 op 1 was de gas VS water meting.
Het niet meten van het koude doorstromende water is een foute meting, immers de ketel springt al aan dan, mogelijk brand de ketel op een andere stand als je begint of juist lager.

Maar goed ik wil voorzichtig wijzen op de originele vraag, die was: hoeveel liter gas voor het warm maken van 1 liter water.

Ergens is het een tikkie ontspoort en lijkt het nu een discussie (ipv antwoorden) te worden over hoe je het wel of niet kan meten.
De meet methode was ook al beschreven, anders meten geeft andere resultaten. Als je alles op dezelfde (al dan niet goede ) methode meet kan je de resultaten op basis daar van naast elkaar leggen (Google anders voor de grap de maar eens " Hubble mirror flaw" (https://www.nasa.gov/content/hubbles-mirror-flaw) waarbij de meetpook een klein flintertje coating miste en daardoor de hele spiegel verpest had. Maar wel zo consistent dat het met een correctie op de kleine spiegel gefixt kon worden.
Oh kan nu ga ik toch mee in die doodlopende straat van niet antwoorden maar discussiëren....:mrgreen:
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #12
De laatste jaren is het rendement van cv ketels op het leveren van warmwater best wel wat verbeterd. Bij een gemiddeld gezin gaat echter slechts circa 30% van het gasverbruik op aan warmwater. Per saldo heeft het rendement van een ketel op warmwater daardoor uiteindelijk maar een kleine invloed op het uiteindelijke jaarverbruik.

Vergelijken van het gasverbrik met de buurman blijft altijd appels met peren vergelijken.
 

TCW82

  • #13
Mn22, dat is een heel goed punt. Dat zie ik dus mooi terug in mijn data van de gasleverancier en de data gelogt in mindergas. We gebruiken 1550 kuub per jaar, daarvan is tenminste 1 kuub per dag voor douchen/badderen daarnaast is er 0.5 p/d als we niets gebruiken (vakantie bijvoorbeeld). Daarmee krijg je een totaal van 550 kuub aan gas voor douchen en ketel warm houden.
Een nieuwe ketel zou in theorie de 0.5 elimineren, en 40% kunnen reduceren op de 1kuub. Daarmee kan je 330 kuub besparen per jaar.
In 2019/2020 was ons verbruik 0.348 kuub per graaddag. Ik moet even uitpluizen of dat nu al het verstookte gas was of alleen het aandeel aangemerkt als verwarming.

Wat nu nog steeds de vraag is....hoeveel liter gas gebruikt een ketel voor een liter water?
 
Laatst bewerkt:

Rooster

Specialist Geluid
  • #14
Leidingwatertemperatuur in Nederland is gemiddeld 13°C

Ik ga er van uit dat deze temperatuur verhoogd moet worden naar 40°C

Dat is dus een stijging van 27°C

Het kost 4.18kJ om 1 liter water 1°C in temperatuur te laten stijgen

Om 1 liter water 27°C in temperatuur te laten stijgen: 27°x 4.18kJ = 112.9kJ

In 1 kuub Groninger gas zit 32000kJ

In 1 liter gas zit dus 32kJ

Je hebt bij een ketelrendement van 100% dus 112.9/32 = 3.5liter gas nodig

Bij een lager ketelrendement en verliezen in de leidingen heb je uiteraard meer gas nodig.
 
  • Like
Waarderingen: Kluskoppel

TCW82

  • #15
Mooi verhaal. Ons leiding water is 18 graden, recentelijk in elk geval.
Tevens wordt het water niet verwarmd tot 40 graden dat is pas bij het terug mengen in de kraan, de ketel wil het naar 65 graden hebben.

Even in de rekensom pluggen.
Delta T is Dan 47 graden.
En 196,47 kJ.

Dan delen door 32 geeft 6,1 liter gas voor 1 liter warm water bij de ketel.
Dan naar de kraan, om het van 65 naar 40 graden te brengen met 18 graden als bijmenging krijg je een hoger water aandeel daarmee zakt de 6,5 liter gas per liter water nog iets 1,4 liter per liter warm water bijmengen om het van 65 naar 40 te brengen.

Domme vraag... Waarom is de ketel dat veel efficiënter? Een paar % kan ik wel volgen maar dit gaat om tientallen procenten... Als het niet meer is (4,5 is nog het dichtstbij, maar 2,5!?!?)
Ketels zijn niet magisch en kunnen geen energie uit de lucht toveren.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #16
Bij 18°C leidingwatertemperatuur is de stijging tot 40°: 23°C, en wordt het:
3.0L gas per liter water.
 

TCW82

  • #17
ja, als dat klopt als de ketel het inderdaad tot 40 graden verwarmt. Die ketels ken ik niet.
Hier gaat het om 60, 65, 70 graden (boiler temp instellingen volgens de handleiding).

Vervolgens stroomt dit naar de kraan (even voor gemak van rekenen gaan we geen verliezen aannemen). De kraan mengt een sloot koud water bij. Dit water stroomt ook door de watermeter. Op basis van de rekensom hierboven komt er per 1 liter water van 65 graden maar liefst 1,38 (25/18e voor de puristen) liter koud water bij (Van 18 graden). Een bad of douche van 150 liter is bestaat daarmee dus uit 63 liter heet en maar liefst 87 liter koud water.

Er staan nu 3 dingen op de lijst:
- excelletje maken om de verdeling warm en koud water bij te houden en daarmee terug te rekenen naar hoeveel gas er voor warm water gebruikt wordt.

- 100 liter heet water door de gootsteen spoelen om te bepalen hoeveel dat kost aan gas, dus wat iemand hierboven als alternatieve meetmethode schreef. Daarmee verwijder je de thermostaat kraan uit de vergelijking.

- boiler/ketel instellingen nakijken of die nu op 60, 65 of 70 staan en die gebruiken voor de sommetjes.
 

Kluskoppel

  • #18
Je zei dat je Mindergas al gebruikt om je verbruik bij te houden. Hoeveel m3/maand zit je op in de zomermaanden? Ter vergelijking, wij zijn met z'n tweeën en zitten op zo'n 11m3 aan gas in de zomermaanden. De kamerthermostaat staat op het zomerprogramma dus die verwarmt het huis niet. Die 11m3 is alleen voor douche (om de dag) en soms wastafel in de badkamer. Verder wordt er in huis geen warm water getapt. We koken namelijk elektrisch en hebben in de keuken een boilertje.

Ketel staat hier ingesteld op 60 graden. Ik heb een doorstroom model dus het zou lager kunnen, maar met het oog op legionella leek mij dat niet verstandig.
 
Laatst bewerkt:

TCW82

  • #19
testje gedaan. 48,5 liter heet water (uitstroom temp gemeten op 68 69 graden, daarmee verklaar ik de ketel temp als 70.)
341 liter gas verstookt in die periode.
kom ik ( afgerond) op 7 liter gas per liter warm water.

Mijn gasverbruik in de afgelopen 3 maanden, per maand:
mei: 58,1
juni: 23,6 (weggeweest voor vakantie)
juli: 26,5 (terug per 4 juli)
de verwarming is in mei nog wel eens aangeweest, mijn vriendin werkt op zolder en dan wil ze nog wel eens iets meer dan 19 graden hebben. daarna niet meer. 23 / 26 kuub is allemaal voor heet water / boiler.
 

TCW82

  • #20
even samenvatten:
temperatuur bij de douchekop gemeten: 44 graden
temperatuur van het uitstromende hete water: 70 graden (gemeten bij een gewone kraan, dus enkel heet)
temperatuur water uit de koude kraan: 18 graden
gasverbruik bij enkel heet water en ca. 50 liter test: 7,03 liter gas voor 1 liter water van 70 graden
tem
gasverbruik bij douchen met uitstroom van 44 en heet ingaand op 70 (en 84 liter water verbruikt (koud en warm totaal dus) : 4,214 liter gas per liter water.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu