Hoeveel isolatie ivm vloerverwarming

Relfmelf

  • #1
In ins nieuwe huis wilen we vloerverwarming onder hout. We nemen het risico na wikken en wegen.
geplande vloeropbouw van onder naar boven:

- 10 cm tempex
- 10 cm gewapend beton
- ?? mm isolatie
- 8 cm cementdekvloer met vloerverwarming
- 13 mm lamelparket rc waarde 0,13

VRAAG: Hoeveel en hoe dik moet de isolatielaag tussen beton en cementdekvloer zijn? En waarom?
 

Bernhard

  • #2
De isolatiedikte direct onder slangen mag 10cm zijn.
Hiermee voor kom je dat de betonvloer wordt opgewarmd.
De afwerklaag moet ook zo dun mogelijk zijn. Bij een dikke laag, 8cm, zal de warmteaccumulatie groot zijn. Met een grote warmteaccumulatie is het regelen van de temperatuur zeer moeilijk. Het is een statisch, traag systeem, het duurt lang om de vloer op te warmen en de afkoeling duurt ook lang. Om een vloerverwarming dynamisch te maken moet zo weinig mogelijk warmte in de vloer geaccumuleerd/opgeslagen worden.
Bij een droogbouwsysteem is de warmteaccumulatie gering en is daardoor zeer dynamisch.
De opbouw van een droogbouwsysteem is:
- isolatie
- beton
- isolatie 6-8 cm
- isolatieplaten met aluplaten waarin de slangen ingedrukt kunnen worden
- niet te dikke planken.
Tot slot nog een advies betreffende de capaciteit van de vloer deze is afhankelijk van de oppervlakte, de materiaal keuze van de vloer hout of tegels en de temperatuur aan de bovenzijde van de planken of tegels.
Middels een berekening moet gecontroleerd worden of de warmtecapaciteit van de vloer overeen komt met het warmteverlies van de vloer. De warmtecapaciteit kan niet vergroot worden door meer slangen in de vloer te leggen! De planken of de tegels verwarmen de kamer en niet de slangen. De slangen verwarmen de vloer onder de planken of de tegels. Mvgr Bernhard
 

Relfmelf

  • #3
Dank je voor de uitgebreide reactie.

Nou wil ik juist meer massa creëren zodat die de warmte kan opslaan en langzaam weer afgeven. Dan ga ik er vanuit dat het dag en nacht op dezelfde (lage)tempepratuur staat. Lijkt me zuinig stoken en goed voor het hout omdat er weinig temp.wisselingen zijn.............
Daarom dacht ik de cementdek vloer zo dik mogelijk........
Ben benieuwd wat de visies hier op zijn
 

Ralph

  • #4
Meer slangen (lees afstand van slangen van elkaar) verhoogt wel de reactietijd van de vloer. De vloer is dus sneller warm en dat is best makkelijk als je de thermostaat ff hoger zet en je vloer is een half uur later warm.
Leg de slangen in een cirkel en niet heen en weer zoals je vaak ziet, dat geeft een egalere reactie van de vloer en mider kans op scheuren.

Ik zou een 6 cm estrich vloer leggen en dan heb je geen wapening nodig, onder de 6 cm is niet geschikt voor woonkamers.
En neem drukvaste eps.
 

Relfmelf

  • #5
Betekend dan als de cementdekvloer 8 cm dik dat er wapening in moet?
 

Ralph

  • #6
Nope, maar vertraag wel de reactietijd.
 

Bernhard

  • #7
Het is geen voordeel om warmte op te slaan. Warmte opslaan in de vloer geeft een hoger energieverbruik. Geen nachtverlaging toepassen betekend een hoger energieverbruik. De vloertemp zal nooit op dezelfde temperatuur zijn dat is onmogelijk. Als de houtsoort die op vloer wil leggen niet tegen de temp schommellingen dan moet een ander materiaal gekozen worden. En Ralph zegt meer slangen in de vloer dan is de vloer in een half uur warm. Dit is niet juist meer slangen in de vloer bespaart energie omdat de vloer dan verwarmt wordt met een lagere watertemperatuur. En om het nog een keer te benadrukken de slangen zijn niet de verwarming van de ruimte dat is de bovenkant van de vloer.
Van de 10 vloerverwarmingen zijn er 11 verkeerd geinstalleerd. Mvgr Bernhard
 

Ralph

  • #8
Niet helemaal correct Bernhard, temp.word bepaald door de thermostaat en verder welke regeling je op je VV loslaat. Je kan je vloer gerust op 50 graden pompen met je slangen op 25 cm maar zal langer duren om een ruimte op te warmen als de slangen op 12.5 cm liggen.

In Duitsland is dat ook gewoon als vuistregel dat 25 cm bijverwarming is en 12.5 cm hoofverwarming met niet te grote zones met vaak ruimtethermostaten per ruimte.

Ik ben het met je eens dat er veel foute vloeren gemaakt word en dat voornamelijk in NL omdat er simpelweg geen richtlijn voor is waar iemand zich ook maar aan refereert, zowel de consument niet als de aannemer niet. En ik heb gruwelijke dingen gezien hier hoor en heb wel es geprobeert de discussie aan te gaan..........doe ik dus niet meer.

Je bent ook beter af in mijn opinie als je er een Duitse firma bij haalt die vaak nieuwere en efficiëntere technieken hebben met de daar altijd bijbehorende DIN norm.
 

Bernhard

  • #9
Ralph,
Ik ben ook een voorstander van hoe meer slangen hoe beter. Maar niet omdat de vloer daarmee sneller opwarmt. Hoe meer slangen in de vloer zorgt voor een lage watertemp. Bij- of hoofdverwarming is afhankelijk van de van de capacitiet van de bovenkant van de vloer en niet de hoeveelheid slangen. De bovenkant van de vloer verwarmt de ruimte. Om de capciteit te bepalen wordt niet gekeken hoeveel slangen er in de vloer zitten. Je kan met een slang van 10cm de ruimte verwarmen.
De slang moet dan een zeer hoge temp hebben. Omdat die hoge temperatuur niet efficiënt is wordt een lager temp toegepast, meer slangen geeft een lage watertemp. De nieuwere en efficiënte technieken zijn ontwikkeld in de jaren 1750. mvgr Bernhard
 

Relfmelf

  • #10
We gaan uit van veel slangen en lage temperatuur.

De cementdek vloer komt op een betonnen vloer. En die is zwevend, geissoleerd aan de onderkant en zijkanten. Dus mijn theorie was dat de warmte dan nooit kan "weg lekken" en dus uiteindelijk er aan de bovenkant uit moet, in onze kamer dus........

Net als bij een speksteen of leemkachel is veel massa fijn om die warmte heeel lang vast te houden en langzaam af te staan.....

Dus mijn laatste inzicht is dat er weinig tot geen isolatie tussen dek en betonnen vloer hoeft........
 

Bernhard

  • #11
Veel succes met je nieuwe huis en de vloerverwarming. mvgr Bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu