Hoek leidingen geen 90 graden en terugslagklep

Doce

  • #1
Beste klussers,

Ik hoop dat iemand raad weet met de onderstaande twee vragen. Ik heb een oude, lekkende douchebak verwijderd en wil een tegelvloer maken met een douchegoot (onder de kraan) op een laag beton. Dit is een overzichtsplaatje:
Overzicht.jpg

Uit de muur (hierboven links) komt de afvoer van een sanibroyeur en die moet de grond in (hierboven rechts). Daar moet ook de afvoer van de douche naartoe, dus daar wilde ik een T-stuk 45 graden plaatsen. Oftwel, zoals neergelegd hieronder:
Bovenaanzicht.jpg

De rechtertak van het t-stuk gaat dan naar de douchegoot, die boven de afvoerpijp langs de muur moet komen.
Mijn eerste vraag: Is het met het t-stuk 45 graden nog nodig een terugslagklep richting douche te zetten? De sanibroyeur slingert het water met een flinke vaart de leiding (40 mm) in, maar het gaat natuurlijk de andere kant op.

Helaas is het zo dat de leiding in de wand nat was. Ik voelde een paar druppels en de muur voelde nat en zacht. Zie de rode pijl op de foto hieronder:
Lek.jpg


Gek genoeg lijkt er in de muur een 90 graden bocht gebruikt, terwijl de hoek die hij moet maken groter is (zie bovenaanzicht, 2e foto). Misschien dat dit is gaan trekken of niet goed vast zat.
Mijn tweede vraag: is het een goed idee om de 90-graden-bocht te vervangen door een 45-graden-bocht en een flexibele bocht? (of alleen een flexibele bocht?) Of is er een betere oplossing?

Veel dank alvast voor de hulp!
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
dat gaat niet lukken de broyeur zal alles eruit persen via de drain, een terugslagklep plaatsen gaat ook niet omdat deze bereikbaar moet blijven voor onderhoud
 

Doce

  • #3
is er een andere manier om dit op te lossen? Sanibroyeurs gaan vaker samen met iets anders door een afvoer toch?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Pas nadat de saniboyeur uit is gekomen in een grotere verzamelleiding. Niet samen op de persleiding.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #5
dus bijvoorbeeld, de broyeur met 40mm aansluiten op een 110 (stand)leiding en de drain apart met een 50mm op de (srand)leiding
 

Doce

  • #6
Bedankt voor de tips! Ik zal eens uitzoeken of ze los naar een grotere pijp kunnen en waar dat zou moeten zijn (huis net gekocht). Maar als het eenvoudig zou zijn hadden de vorige bewoners waarschijnlijk wel een gewoon toilet geplaatst ipv een sanibroyeur :(
 

Doce

  • #7
Update: ik heb de bouwtekening met de riolering gevonden. Dit is de oude situatie:

Badkamer oude situatie.jpg

Oftewel: de sanibroyeur komt samen met de douche uit in een 40mm afvoer en gaat dan de grond in, naar een 75mm pijp. Stel ik zou de afvoer van de sanibroyeur recht naar beneden trekken naar de 75mm pijp is het probleem dan opgelost? Is die groot genoeg om ervoor te zorgen dat het water niet in de douche naar boven komt?

Hulp wordt wederom zeer gewaardeerd!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu