Kees de schilder schreef:
Ach H@ns..rood, paars of zwart, Indisch of Amerikaans.. het is
EIKEN, daar zijn we het gelukkig over eens...en dat was in eerste instantie de vraag van de vragensteller, en vervolgens wat hij er mee moet doen, olie of was.
Maar hij komt wel aan....
Dat hij er wel uitkomt denk ik ook
Maar de reden dat ik specifiek noem dat het om Amerikaans
rood eiken gaat is deze:
Am. rood eiken heeft geen thylen, hierdoor zijn de porien helemaal open, als het ware een soort rietjes in het hout.
Dit in tegenstelling tot Am. wit eiken of Europees eiken.
Hierdoor is de afwerking anders dan doorgaans bij eiken, het hout zuigt veel meer en daardoor heb je veel meer olie, was, wasbeits etc. nodig.
Zou je kiezen voor olie met een waslaag of zeeplaag er over dan moet je de onderlaag dus net zo lang opbrengen tot het hout verzadigd is.
Als je dit niet doet dan is een kring van wijn of vruchtensap nooit meer uit je tafel te verwijderen...
Moest het hout buiten komen (er wordt in eerste instantie aan teak gedacht..) dan is Am rood eiken
ongeschikt.
kijk dat is nu net het verschil tussen zomaar iets roepen en gedegen kennis