Hoe waterschade aan woningen zoals in Limburg herstellen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Een lening krijgen ze op hun leeftijd niet meer.

Wat? Echt wel. Overwaarde bij de vleet.

Bovendien zijn voor hypotheken verplichte overlijdensrisicoverzekeringen voor die groep ofwel niet te krijgen ofwel peperduur.

Dat is alleen als je op basis van twee inkomens financiert en een van de twee het alleen niet kan betalen. Toen familielid van mij ging scheiden en hij alleen het huis had heeft hij direct zulke verzekeringen eruit gegooid.

Ben je beduidend jonger en wil je de kans aangrijpen om je woning te verbeteren, ja dan zou je dat kunnen overwegen.

Over een groep zonder geld gesproken...
 
Als ouderen na al die jaren geen afbetaalde woning én een spaarpotje hebben voor onderhoud / woningverbetering, hebben ze vaak de verkeerde keuzes gemaakt. Liever een nieuwe caravan dan een geïsoleerd dak... Maar wel iedere maand een hoge energierekening.

Technisch gezien zijn de huidige nieuwbouwwoningen over 3-4 jaar ook niet meer up to date. Nieuwe auto's worden ook steeds zuiniger en comfortabeler. Als een woning weinig tot geen architectonische waarde heeft, kun je deze gewoon verspijkeren.
 
Bovendien: wie zegt dat hetzelfde probleem zich over een paar jaar niet opnieuw voordoet?

Om het even cynisch te benoemen: Je weet nu tot op welke hoogte je vochtbestendige materialen moet gebruiken :lol:

Zonder de moraalridder te willen uithangen, het is al lang bekend wat dit soort overstromingen veroorzaakt. Je huis isoleren (e.d.) draagt dus bij zodat het in de toekomst minder vaak gebeurd. Maar op korte termijn heb je vooral profijt van lagere lasten en een veel comfortabeler en gezonder huis.
 
Als niemand iets doet (ook niet degenen die fysiek de directe overlast ervaren van extreme weersomstandigheden) zal er nooit iets veranderen. Maar de incentive moet inderdaad zijn dat iedereen in een comfortabel en gezond huis zou moeten willen en kunnen wonen.

Als je dan toch op slopershoogte bent, bouw het dan meteen goed op.
 
Als je op slopershoogte bent heb je waarschijnlijk geen andere keuze dan het goed doen. of de boel verkopen , Er bestaat ook nog zoiets als het bouwbesluit.

voor de oudjes die hier boven worden beschreven is verkopen waarschijnlijk het beste.
wat ze kunnen doen.
 
Vanuit het oogpunt van levensloop bestendig wonen wellicht wel. Echter oude bomen houden er niet van om in nieuwe grond te moeten wortelen.
 
Inmiddels hebben de verzekeraars aan veel gedupeerden laten weten dat zij geen schade vergoeden als gevolg van waterschade veroorzaakt door rivieren (zoals de Maas). Die zijn veel te groot en dat zou veel te risicovol zijn om in dekking te nemen. Alleen schade door water uit beken en stroompjes (zoals de Geul) is gedekt.

Laten we hopen dat de overheid snel de mensen schadeloos stelt. Als zien we in Groningen (met de aarbevingsschade) dat dat ook niet goed verloopt.
 
Vervelend verhaal. Gevolgschade staat of valt met hoe snel je het droog krijgt, denk ik. Hout rot of schimmelt niet zomaar van een paar dagen onder water staan, maar wel als het nog weken daarna heel nat blijft. Alles open gooien incl kruipruimtes en weken open laten, vochtbarrieres zoals vloerafwerkingen eruit... hier en daar extra gaten maken. De bouwdrogers zullen niet aan te slepen zijn.

Dat terwijl er hiervoor al een tekort aan vakmensen én materialen was. Dat gaat dus nog wel even voortduren.
 
Zou kunnen dat ze daar noodoplossingen voor aanleggen a la bouwstroom natuurlijk. Verlengsnoer naar zolder en de ketel doet het weer.
 
En inmiddels is bekend gemaakt dat veel huizen nog niet leeggeruimd kunnen worden, omdat de huizen door kapotte straten simpelweg niet bereikbaar zijn.

Dit betekent dat alle natte rommel er dus nog in blijft liggen.

Ook aannemers en materialen zijn schaars en nauwelijks te vinden / krijgen.
 
Een bouwdroger werkt toch ook elektrisch? :denk:

Herstel van energievoorziening is uiteraard altijd de eerste stap.

Het lijkt me overigens wel verschrikkelijk om dit mee te maken.
 
Veel van die huizen in het centrum van Valkenburg hebben muren van mergel. Dat materiaal kun je nog wel betrekken uit enkele groeves uit de buurt, maar is kostbaar en er zijn niet veel bedrijven die het verwerken; vervangen gaat dus niemand doen. Het drogen van mergel dat volgezogen is met water kan makkelijk een half jaar duren (of langer in de winter). Gaat dus nog wel even duren voor de schade hersteld is.
In het huis van mijn ouders sijpelde 6 weken na de overstroming bovendien nog steeds water de kelder in. Geen idee waar dat vandaan komt (is leem en steenachtige bodem, ook mergel). Is echt een zaak van de lange adem....
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan