Hoe voorkom ik overstroming bij verstopte wasmachine afvoer?

Jesimonse

  • #1
Ik heb vorige week een flinke overstroming gehad. Mijn wasmachine staat op zolder en de afvoer zat verstopt, dus deze was bij het afpompen van de wasmachine vrolijk overgelopen.
Ik heb een lekbak onder de wasmachine, maar al het leidingwerk (waterleiding/afvoer/CV) zit achter de lekbak en verdwijnt gelijk door de vloer in een koof die naar de begane grond loopt (al het water was dus langs de afvoer in mijn keukenkastje gelopen!).

Ik vraag me af hoe ik dit kan voorkomen. Elke maand de afvoer controleren is een optie, maar ik weet nu al dat ik dat niet ga volhouden!

Ik heb tijdelijk met een stuk PVC buis een 'overstort' gemaakt naar mijn lekbak toe. Ik zou dus bijv. iets met een vochtsensor en waterslot kunnen doen. Maar ik vraag me af of het helpt, als de afvoer overloopt in de lekbak en vervolgens sluit het waterslot de waterleiding af. Blijft de wasmachine dan niet gewoon het water wegpompen, zodat de lekbak alsnog vol komt te staan en ook overstroomt? Zijn er ook watersloten die zowel het water als de stroom afschakelen? Of zijn er nog andere/betere oplossingen?
 

StefanD

  • #2
Je zou in de lekbak een watermelder kunnen plaatsen die de wasmachine uitschakelt zodra er water in de lekbak komt. Google maar eens op watermelder of waterniveauschakelaar. Het zal wel een doe-het-zelf oplossing worden, want er lijken geen kant-en-klare systemen te zijn die 16A kunnen schakelen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Een sensor in de lekbak helpt niet veel, die sluit wel de watertoevoer af maar de afvoerpomp blijft gewoon doorlopen tot de machine leeg is.
Wanneer u erg veel geluk hebt stopt de toevoer van het water na het eerste overlopen in de lekbak, u krijgt dan niet meer water dan een paar liter in de lekbak.
 

Luka

  • #4
Jan,

Ik weet er niet veel van maar als je de stroom van machine haalt blijft de afvoerpomp dan gewoon doorlopen?

Groetjes
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
:oops: Dat zou kunnen.
Ik heb bij mijn moeder zo'n ding geplaatst maar die werd tussen de aansltingen van het inlaatventiel geplaatst.
 

Luka

  • #6
Misschien heb ik het wel mis hoor maar ik dacht dat Stefan doelde op stroom uitschakelen en niet watertoevoer, dat hoeft eigenlijk niet zolang de machine uitstaat denk ik? Dus stroom op machine uitschakelen via vlotter in waterbak lijkt mij prima optie.
Maar nogmaals dit is niet mijn vakgebied dus ik weet het niet zeker.

Groetjes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu