Hoe vergeling vurenhout voorkomen?

Peetraa

  • #1
Ik hou van de cremekleurige tint van onbehandeld vurenhout. Hoe kan ik die kleur behouden en voorkomen dat deze met de jaren vergeelt? Iets met UV-filters?


Of een witte transparante lazuur erop zetten, houdt dat vergeling tegen?
 
  • Like
Waarderingen: nemesis09

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Als u de oorspronkelijke kleur wilt behouden gaat dat niet lukken. Ook het afwerken met bijvoorbeeld (meubel) vernis of blanke lak ( die beide weinig UV-bestendig zijn ) zal niet veel uitmaken.

Oliekan, maar dat maakt de teint weer donkerder en dat wilt u niet.
 

Peetraa

  • #3
Dank voor de reactie! :-)

Ik ben teleurgesteld. Ik herinner me dat er destijds - ettelijke jaren geleden – veel promotie werd gemaakt voor blank eiken meubelen die dankzij een nieuw procedé (ik weet niet wat het precies was) niet, of zo goed als niet meer verkleurden. Ik hoopte dat er iets gelijkaardigs beschikbaar was voor de hobbyklusser om de oorspronkelijke kleur van vuren te behouden, of alleszins toch te verkomen dat die ál te geel verkleurd.

Als de oorspronkelijke kleur niet kan, dan moet het maar ietsje donkerder. U sprak van olie. Welke soort olie is geschikt voor vuren die een zo licht mogelijk resultaat geeft? Het gaat om vuren dat binnen gebruikt wordt.

Of ietsje witter. Als ik een witte transparante beits aanbreng op vurenhout, zodat de houtnerf mooi zichtbaar blijft en het hout "wittig", wordt de vergeling dan met de jaren zichtbaar doorheen de witte beits? Wat voor effect geeft dat? Heeft iemand een foto of een link voor me zodat ik het resultaat eens kan bekijken?
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #4
Petra, je kan de natuur niet tegenwerken, hout zal altijd verdonkeren/vergelen door invloed van UV...geen olie aanbrengen zoals Kees reeds zei, dat verdonkert de tint. Een watergedragen vernis of UV bestendige transparante beits voor buiten kan wat tijdelijk soelaas brengen maar op termijn gaat het hout ook gaan vergelen.
Je kan het hout ook onbehandeld laten en af en toe eens bleken met bleekwater ;-)
Morgen geef ik een workshop in o.a transparante verftechnieken en ik zal een fotootje nemen voor jou en hier posten, dan heb je misschien een beter idee van wat die witte beitsen of white-washen nu eigenlijk geven als resultaat.
Marc
 

Peetraa

  • #5
Dat zou fijn zijn. Dank je wel, Marc! :-)
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #6


Voila, op rode noordse den, het onderste gedeelte is natuur, dus onbehandeld, het middenste gedeelte is 1 laag verdunde (ca 35%) wtergedragen, isolerende en hechtende witte grondverf, het derde stukje bovenaan is een 2 de laag, zelfde verdunning, aangebracht over de eerste.
Dus dit is noch specifieke "beits", noch specifieke"white-wash"....maar grondverf :cool:
 

Peetraa

  • #7
Oh, dat ziet er goed uit. Ga ik proberen!!

Gewoon aanbrengen met de kwast en laten drogen? Of aanbrengen en het teveel wegvegen met een vodje? En mocht ik een tweede laag willen, de eerste goed laten drogen neem ik aan? Of kan ik wat sneller werken en moet het hout na de eerste laag niet kurkdroog zijn?

Ik was al aan het spelen met het idee om iets te doen met wat ze in het Engels glaze noemen (waterverdunde latex) maar dit lijkt me een duurzamere oplossing. Fantastisch!

Hartelijk bedankt, Marc! :-)
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #8
Royaal aanbrengen met de kwast en het teveel wegvegen met een doekje. Doe stuk per stuk want het droogt vrij snel.
Eerste laag moet zeer goed droog zijn (na ca 2 uur) vooraleer de tweede aan te brengen.
Je kan er wat "glaze" aan toevoegen, dan verleng je de open tijd tijd van de "glacis" :-)
Succes.
 

Veronika

  • #9
Ik gebruik ook "wittige" halftransparante beits voor goedkoper vuren of grenenhout, blijft mooi "blank".

Duurder blank hout zoals esdoorn of berken werk ik af met een zgn "hardwax" van een bepaald merk (via pb als je het wilt weten), na uitgebreid uitproberen van verschillende spullen. Dit dan vooral omdat dit product nauwelijks gelig is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu