Hoe tapijt inclusief egalisatielaagje verwijderen?

Edgnoj

 • #1
Ik zit met het volgende probleempje.

In mijn woonkamer heb ik tapijt dat volledig is geplakt op een betonvloer, welke met een dun laagje betonachtig iets is geëgaliseerd. (laagje is enkele millimeters dik)

Dit tapijt wil ik verwijderen. In tegenstelling tot de geluiden die je wel eens opvangt is dit eigenlijk een fluitje van een cent. Eén rukje aan het tapijt en hij is zo 30cm verder los.

Tapijt komt volledig los, inclusief onderlaag. Probleem is echter dat het egalisatielaagje gedeeltelijk wordt meegetrokken, waardoor de vloer er erg onregelmatig uit gaat zien.

Nu heb ik twee vragen:

Hoe vlak moet de vloer zijn als er weer een redelijk dikke vloerbedekking op wordt gelegd? Niet volledig geplakt ditmaal, want er hoeft geen rolstoel meer overheen te kunnen.

Hoe verwijder ik de egalisatielaag het beste? En moet ik alleen de losse stukken verwijderen of alles? Helaas heb ik een behoorlijk hartprobleem, dus ik zoek een manier die zo weinig mogelijk inspanning vergt.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Densch

  • #2
  Ai, das niet leuk.

  Het egaliseren hebben ze niet voor niets gedaan, lijkt mijn.
  In jouw geval zou ik na het verwijderen van het tapijt kijken tot hoe ver de geëgaliseerde laag nog vast zit. Eventueel los zittende stukken verwijderen. Voorstrijken en weer repareren met egalisatiemortel.
  Let erop dat je de ondergrond droog en stofvrij hebt alvorens je gaat voorstrijken. Dit voorkomt dat je het bij de volgende keer niet weer lostrekt.
  Wanneer je het niet opnieuw egaliseert ben ik bang dat je binnen de kortste keren de niveauverschillen in de vloer zichtbaar worden aan het tapijt.
   

  Edgnoj

  • #3
  Bedankt voor je reactie Densch. Hier was ik al een beetje bang voor.

  Ik zat me nog te bedenken of het eventueel mogelijk is van die groene zachte platen onder de vloerbedekking te doen. Deze egaliseren toch ook niet al te grote oneffenheden? Of zou dat niet afdoende zijn?

  Tot nu toe gaat het om oneffenheden van maximaal zo'n 3mm schat ik, maar ik weet natuurlijk nog niet hoe de rest van de kamer er uitziet.
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  En als er dan net op zo'n stukje een tafel of stoel staat heb je er spijt van. Uiteindelijk loop of druk je het ondertapijt stuk en zie en voel je het.

  Wel egaliseren dus.
  Ik kan me voorstellen dat je er tegen opziet gezien je hartproblemen en dus het advies: niet zelf gaan doen.

  Gewoon een ervaren klusjesman inhuren die dat even voor je doet. Die is het gewend en jij hebt al en verhoogde hartslag voor je begonnen bent. Het is best intensief werk.

  Er zijn sites waar je klusjes aan kan bieden, maar als je in de kennissenkring iemand weet of via via is het ook zo geregeld.
   

  Densch

  • #5
  Edgnoj schreef:
  Ik zat me nog te bedenken of het eventueel mogelijk is van die groene zachte platen onder de vloerbedekking te doen. Deze egaliseren toch ook niet al te grote oneffenheden? Of zou dat niet afdoende zijn?
  Dat scheelt natuurlijk wel. Ligt er natuurlijk ook weer helemaal aan hoe dik en hoe stevig de platen zijn. Misschien dat een beetje zachte plaat de oneffenheden wegdrukt. Maar te zacht is ook niet goed, dan zit je weer met zware meubelen die wegzakken

  :shock:

  In ieder geval sterkte met de rest van de vloer.
   

  Edgnoj

  • #6
  Wat fijn dat jullie even met mij meedenken en me wijzen op de gevolgen van een eventuele keuze :bedankt:

  Een klus aanbieden heb ik al een paar keer geprobeerd, maar er reageert nooit iemand. Blijkbaar zijn ze niet groot, lucratief of leuk genoeg. (omgeving Harlingen)

  Ik zal in ieder geval de vloetbedekking geheel verwijderen en kijken hoe de staat van de egalisatielaag is.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu