Hoe sluit ik deze plafondlamp aan?

Bellinis

  • #1
Ik heb onlangs een tweedehands plafondlamp gekocht en dacht die hang ik wel even op.....
Maar toen ik deze open maakte zag e.e.a. er toch iets ingewikkelder uit. (althans... voor mij)

Ik begrijp dat er een ingebouwde dimmer in zit, maar hoe hoe sluit ik 'm aan hoe kan ik deze bedienen?
Uit mijn plafond komen enkel 2 draden die naar een dimmer lopen.

Alvast dank voor jullie hulp! :bedankt:

IMG_20201031_133855.jpg IMG_20201031_141352.jpg
 

Ronaldjes

  • #2
Dali gedimd. Als je alleen de voeding op L en N gaat hij sowieso al 100% branden. Hoe hij te dimmen is zal hier vast iemand anders je nog kunnen vertellen.
 

Bellinis

  • #3
Dank voor de snelle reactie! Voeding op L en N? De N(ul) zie ik wel staan, verder alleen 1,2,3 en aarde. Geen L. Ik wil 'm graag kunnen dimmen, dus hopelijk kan iemand mij verder helpen. :lol:
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ik kan op de foto's niet goed zien hoe de draden tussen het voorschakelapparaat en de kroonsteen lopen. Als gevolg kan ik je hooguit vertellen met welke klem van het voorschakelapparaat je een draad moet verbinden, maar je wilt natuurlijk aansluiten op de kroonsteen. Kun je dit zelf misschien even in kaart brengen? Dat zie je heel wat makkelijker als je even met een draad kunt wiebelen, dan vanaf een foto. :wink:

Maar hoe wil je de lamp precies gaan dimmen? Dat kan sowieso niet met een conventionele dimmer, dus de dimmer die je nu hebt zitten zal er tussenuit moeten (probeer dit ook niet aan te sluiten).

Je opties ter vervanging van de huidige dimmer zijn:
- Een DALI dimmer. Daarvoor heb je twee extra draden nodig tussen de dimknop en de lamp.
- Dimmen door middel van een pulsdrukker. Daarvoor heb je buiten de 2 draden (zwart en blauw?) die uit het plafond komen nog een derde nodig: bruin.

De pulsdrukker is denk ik het makkelijkste. Aangenomen van een aanleg met een normaal centraaldozensysteem, kun je die bruine draad gemakkelijk aftakken uit de centraaldoos boven het plafond. Dan hoef je dus geen draden bij te trekken.

De aansluitingen op het voorschakelapparaat zouden er dan zo uit zien:
dalischema.png

(Maar aansluiten doe je natuurlijk niet rechtstreeks op het VSA, die klemmen zijn waarschijnlijk zelfs te klein voor je draden, daarom is die kroonsteen voorzien)
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Bellinis

  • #5
Dank voor je uitgebreide reactie XanderH! Kijk zo komen we er wel :)
Een pulsdrukker lijkt me een prima oplossing. Hoef ik 'm dan niet straks iedere keer 5x in te drukken om 'm in de meest gedimde stand te hebben of onthoud de dimmer de laatste stand?
Heb je misschien een linkje naar welke pulsdimmer ik dan zou kunnen bestellen?

XanderH schreef:
Kun je dit zelf misschien even in kaart brengen?
Dat ziet er zo uit:
1 > aarde
2> N
3 > 3
5 > 1
6 > 2
Met jouw schema kom ik er dan denk ik wel uit. 3 en 5 zet ik dan samen in het kroonsteentje?

Ik heb de lamp eerder vandaag aan het plafond bevestigd, dus kan nu even niet meer bij het doosje om de draden te bekijken. Hopelijk zit er ergens nog een 3e draad. Aarde zag ik sowieso niet. Het is al een wat oudere woning (Amsterdamse School).
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Beetje jammer dat de "N" codering op de kroonsteen nou net niet overeenkomt met het schema van Tridonic. :wink: Maar de nul zou ik wel gewoon op "N" aansluiten. Klem 2 en 3 op het VSA kun je in principe omdraaien zoals je wilt.

In dat geval dus een verbinding maken tussen klem 2 en klem 5, niet tussen klem 3 en klem 5.

Dit kun je het makkelijkste doen op de kroonsteen. Waarschijnlijk hebben die aan de invoerkant dubbele klemmen, waar je dus twee draden in kunt aansluiten? Dan kun je met een klein stukje draad mooi een brug maken tussen "N" en "1".

Zo dus:
dalischema2.png


Voor wat betreft de pulsdrukker, iedere fabrikant van schakelmateriaal maakt deze wel. Ik zou even kijken wat je nu precies hebt zitten en dan van hetzelfde merk de schakelaar kopen, allerlei verschillend schakelmateriaal in je woning wordt het ook niet fraaier van.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu