Hoe sluit ik deze contactdoos aan

JohanPG

  • #1
Ik durf het bijna niet te vragen, maar ik heb een combi stopcantact / schakelaar gekocht, echter begrijp ik niet helemaal hoe ik de draden hier op aan moet sluiten. Het systeem wijkt af van wat ik gewend ben. Heeft iemand ervaring met een dergelijke aansluiting?

Alvast bedankt!



 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Er is zo (op de eerste foto) alleen te zien wat de twee contacten van het stopcontact zijn + de aarde ervan.

Vergrote foto:


Welke draad waaraan hangt af van een al of niet aanwezige doorverbinding in naar de schakelaar in dat ding.

Misschien kan het kapje van de schakelaar eraf? Of anders een foto schuin van wat eronder zit?

Welke (kleuren) draden zijn er beschikbaar waar dit op aangesloten moet worden?

PS. Waarom zou je het niet 'durven' vragen?
Misschien omdat het dom zou overkomen als je het niet weet? Nou: zomaar aansluiten zonder te weten wat je doet zou pas dom zijn! Prima dus dat je het vraagt!
 

JohanPG

  • #3
Bedankt voor de reactie!

De knop kon er inderdaad af door even de schroefjes los te draaien. Geeft weer een iets beter beeld van hoe het in elkaar zit.

Er zijn 2 zwarte en 1 bruine draad beschikbaar op het punt waar ik hem wil plaatsen.

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Dan mis je de nul, blauw en de aarde, geel-groen.
Zat er eerst geen stopcontact ?
 

JohanPG

  • #5
Nee zat eerst een dimmer. Dacht dan wel de benodigde draden te kunnen trekken langs de al aanwezige draden, maar die lopen natuurlijk enkel vanaf het lichtpunt naar de schakelaar. Ik was in de veronderstelling dat het vanuit de spanningsbron naar de schakelaar zou lopen en vervolgens door zou lopen naar de lichtbron... Gaat hem dus niet worden met een stopcontact?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
JohanPG schreef:
Gaat hem dus niet worden met een stopcontact?
Niet zonder bijtrekken van de door Rola genoemde draden/kleuren.

De door jou genoemde kleuren 2 x zwart + bruin duiden erop dat deze schakelaar onderdeel is van een wisselschakeling (sommigen noemen het hotelschakeling). Dat is een situatie waar je op 2 plekken één lamp aan en uit kunt schakelen.

Ook denkbaar is dat het gaat om een serieschakeling, dat zijn twee aparte lichtpunten door een dubbele schakelaar aan en uit te zetten (en dus geen andere schakelaar). Elke zwarte draad is dan voor een lichtpunt.

In beide gevallen zou deze combinatie al zonder meer niet geschikt zijn want hij heeft alleen een gewone aan/uit schakelaar.

Zou je wél een geschikte combinatie hebben, dus een met een wisselcontact of een serie combinatie, dan zou het toch erg moeilijk zijn om de benodigde draden bij te trekken. Want 5 draden krijg je heel lastig door een standaard elektrapijp heen, zeker als je daar weinig ervaring mee hebt.

Niet aan beginnen dus, gebruik een normale wisselschakelaar (of weer een dimmer met wisselschakelaar). Of als het een serieschakelaar was een soortgelijke schakelaar of dubbele dimmer.
 

JohanPG

  • #7
Dan gaan we er gewoon weer een schakelaar van maken. Ben nu wel benieuwd of het een hotelschakeling betreft of een serie schakeling. Ik woon hier nog maar enkele maanden ben nog even aan het uitvogelen welke functie de verschillende lichtknoppen hebben. Voor zover ik kan achterhalen is de dimmer die ik heb verwijderd (werkte niet meer) verbonden met maar één lichtpunt en is er verder ook geen 2e schakelaar aanwezig.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Indien het in de (hoofd/ouder) slaapkamer is, is er zeer waarschijnlijk sprake van een wisselschakelaar. De andere schakelaar bevindt zich dan boven het bed, tenzij die is weggesmeerd...

Ook bij een trap /overloop heb je nogal eens wisselschakelaars (één onder, één boven).

In een woonkamer heb je vaak een serieschakelaar, omdat dan één lamp voor en één lamp achter apart geschakeld kunnen worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu