Hoe sleuven zagen in de hoek plafond/muur

Tpeene

  • #1
Ik heb een huis gekocht waarvan de elektra geheel moet worden vernieuwd. In mijn vorige huis heb ik de elektra ook helemaal zelf aangelegd, alleen de ruimte voor de buizen was daar al vrijgemaakt.

Ik moet nu zelf de sleuven in stenen muren zagen, waarvoor ik een sleuvenzaag ga gebruiken. Ik vraag me alleen af hoe elektriciens de sleuven maken op de plaats waar de verdiepingsvloer begint. Met de sleuvenzaag kom ik tot vlakbij en met een haakse slijper kom ik misschien nog iets verder, maar dan houdt het wel op.

Op een aantal plaatsen ligt de vloer op dikke houten balken van een cm of 10 dik en 20 hoog die tegen de muur zijn aangebracht. Ik moet dus achterlangs de balk en vloer (22cm totaal) om op de volgende verdieping weer uit te komen, maar ik weet niet hoe dat het makkelijkste gaat. Is daar iets voor?

En kan een sleuvenzaag ook gewoon door oude metalen leidingen heen?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Normaal doe je dat toch met de haakse slijper.
Gewoon in de hoeken wat dieper zagen zodat je door de bocht kunt komen.

Of je door metalen buizen kunt hangt van je sleuvenslijper af.
Zijn dat 2 schijven naast elkaar dan gaan ze er wel doorheen, heb je een frees die meteen de hele sleuf uitfreest dan kan het je tanden van je frees gaan kosten.

Achter balken langs doe je gewoon met een lange steenboor. Neem dan wel een ruime boor, dus leg je een 16mm buis pak dan een boor 19 of 20, een keer van beneden naar boven boren en kun je zien waar je uitkomt dan weer van boven naar beneden om de weg vrij te maken.
Andersom kan natuurlijk ook en gaat eenvoudiger maar meestal heb je al ergens een sleuf gemaakt en moet je daar precies uit komen want uitmeten is in een oude woning meestal geen optie.

suc6

Gerrit
 

Tpeene

  • #3
Het gaat om een sleuvenzaag, dus dat zal dan lukken als ik er het goede blad op zet.

De lange steenboor lukt denk ik niet, want ik kom met m'n boorhamer tegen de muur aan waardoor ik alleen schuin de muur in kan boren en niet uit kom op de andere verdieping maar in de andere kamer eronder of erboven.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Met een lange steenboor bedoel ik dus ook een lange steenboor.
Wij gebruiken voor dat soort werk dan ook een boor van 100 cm.
Heb je die niet en hoef je maar een paar gaten dan gewoon een goedkope boor kopen hier de SDS aansluiting ruim afzagen er een stuk rondijzer tussen lassen zodat je wel een lange boor hebt. (moet je wel kunnen lassen of iemand weten die dat kan)

Verder eerst de sleuf maken en uitkappen en daar dan de boor in.
Door de lengte van de boor ga je dus maar heel iets scheef en kun je de machine gewoon langs de muur duwen.
Door een te grote boor te nemen en van 2 kanten te boren kan de buis dus bijna recht aangebracht worden.

suc6

Gerrit
 

Alex1200

  • #5
Ik heb vorige week lange (dus echt lange ) steenboren zien liggen bij de duirse grootgrutter L****L zien liggen voor 10 euro.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu