Hoe plafond kelder te isoleren waar leidingen lopen

Emzed

 • #1
Ik wil het plafond van onze kelder isoleren. Het is een jaren 30 huis, plafond van de kelder is de vloer van de hal en bijkeuken, totaal ca 10m2.
Het probleem is, dat het er nogal wat leidingen tegenaan geschroefd zijn en dat het niet bepaald één groot plat vlak is.

Op welke manier kan ik dit nou gaan isoleren? Het hoeft niet super estetisch te zijn, maar ik wil ook weer niet met mijn kruin door laaghangend glaswol wandelen. De ruimte die ik heb is max 8 a 10 cm.

Een paar foto's:


plafond 3.pngplafond 2.png
plafond 1.png
plafond 4.png
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Hoe ver kan die ruimte afkoelen of wat is het verschil in temperatuur tussen de kelder de ruimte erboven.
  Lopen er ook koudwater leidingen.
   

  Emzed

  • #3
  De kelder is onverwarmd en koelt af tot een graad of 12 schat ik zo. Hij dient alleen voor opslag. De waterleidingen lopen via de muur, op een klein stukje na.
  Ik overweeg nu:
  - Noppen isolatie folie (PIF oid), flexibel, maar ben bang voor het doorhangeffect
  - PIR platen. Ziet er strak uit, maar wat te doen bij de leidingen?
  - iets anders...?
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Ga je isoleren zal de kelder een lagere temperatuur krijgen. Bij (lange) afwezigheid in de winter misschien kans op bevriezen van buizen waar water in zit.
  In de zomer bij hoge temperaturen buiten zullen de ruimte's boven de vloer ook een hogere temperatuur krijgen.
  Verder geen idee.
   
  • Like
  Waarderingen: Emzed

  Edwinnn

  • #5
  Bevriezende buizen in je kelder lijkt me onwaarschijnlijk. Tenzij je een koekoek permanent open hebt staan bij -10. In de jaren 30-60 heeft die kelder qua temperaturen wel meer te verduren gehad. Die kelder is ooit gebouwd als koelkast, niet als diepvries.
  Aan de temperaturen van vloer en wand in de kelder zal nagenoeg niets veranderen en koelere lucht in je kelder betekent minder condens dat is alleen maar goed. Warme lucht uit het huis in de de kelder (slechte vloerisolatie of voortdurend openstaande deur) betekent een vochtige kelder.
   
  Laatst bewerkt:
  • Like
  Waarderingen: Emzed

  Emzed

  • #6
  Beiden bedankt voor de reactie. Dit triggert me wel om me eens na te denken om de kelderwand van isolatie te voorzien. Onlangs heb ik deze afschraapt en voorzien van 2K epoxy coating waardoor ik voorlopig van de vochtproblemen af ben.
   

  Edwinnn

  • #7
  Zou ik niet doen, je verandert het klimaat van de kelder terwijl dat niet nodig is, het is geen leefruimte. Echt waterdicht maken kan alleen van buiten (is dus geen optie) en van binnen isoleren kan tot nog grotere vochtproblemen leiden. Als je iets doet, houd het dan bij het plafond.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu