Hoe oude tegels verwijderen en egaal maken

Jolanda en bob

  • #1
Beste handige Harry's

Graag zou ik jullie tips willen voor de volgende 2 vragen:

Binnenkort ga ik 2 lagen oude tegels verwijderen uit de badkamer. Ik hoop dat het gaat lukken met een hamer en beitel. Als dit nu niet lukt, welk apparaat kan ik dan het beste huren?

Als alle tegels er dan af zijn, dan moet de muur weer egaal worden zodat ik er overheen kan tegelen. Er zijn veel middelen voor maar wat vinden jullie de beste?
Ik verwacht niet dat er groene platen achter de tegels vandaan komen.
Als dat wel het geval is dan vervang ik deze en heb ik de beste oplossing.

Met vriendelijke groeten,

Jolanda van Biemen
 

Rotjeknor

  • #2
Voor het weghalen van die oude tegels kan je het beste een pneumatische boorhamer gebruiken. Je kan ze huren of zo'n lowcost ding kopen. Ik heb zo'n lowcost gebruikt voor de badkamer van mn broer, totdat ie op was ging dat perfect. Daarna een 'goeie' maar geen pneumatische aangeschaft, dat ging een stuk slechter.

Om de muur voor te bereiden voor te tegelen kan je gipsplaten zetten of stucen.
 

Jolanda en bob

  • #3
Dank je wel, Rotjeknor.

Ik neem aan dat je dan in die boor een soort bijtel zet? Hoe voorkom ik dan dat de bijtel rond gaat draaien? Msschien begrijp ik je verkeerd.

Als ondergrond stucen, dat had ik ergens gelezen. Hoe heet dat spul als je het in een zak koopt? Het merk mag je niet noemen. misschien wel de kleur van de zak?

Alvast bedankt!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Als je een beitel in een pneumatische boorhamer zet dan draait hij niet maar slaat hij alleen maar.
Het middel om de muur af te werken is afhankelijk van de dikte die je op wil brengen. Haal eerst de boel er maar af zodat je een betere indruk hebt wat je te wachten staat.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Op een pneumatische boor zit, als je de juiste hebt, 3 standen
1 de boor stand, 2 de boor en hamer stand en 3 alleen hamer stand.
Als je deze daar op zet dan stopt het draaien en hamert hij alleen maar.

Het verschil tussen een goede en zomaar een machine zit hem vaak in de slagkracht wat uitgedrukt wordt in Joule.
Ik had eerst zo'n goedkoop ding en die hamerde heel wat beter dan een klopboor dus was er toen al blij mee, maar toen hij kapot ging heb ik toch maar een merk apparaat gekocht.
Nu vraag ik me wel eens af hoe ik met dat oude ding toch een gat in beton kon krijgen want deze heeft een slagkracht wat 2 x zo hoog is en dat merk je echt wel op beton met kiezelstenen, maar ook bij het tegeltjes afhakken of een stuk beton uithakken ed.
Nadeel is als je er even niet op bedacht bent en een gat dwars door een muur wilt boren de halve muur aan de andere kant is weggeslagen.

suc6

Gerrit Bakker
 

Johanl

  • #6
Hallo.
Je hebt het over twee lagen tegels,Zit er een laag gelijmd over de onderste laag? En hoe zit de onderste laag er op?Als die in de specie gezet is ,kan je proberen ,met moker en beitel,of ze er makkelijk afwillen,wat soms wel dat wil,als ze erg vast zitten zal je zwaarder geschut[pneumatisch]in moeten zetten.Als de onderste laag gelijmd is op raapwerk,kan je proberen de tegels en de lijmlaag er zo goed mogelijk af te halen,en dan weer vlak maken.We horen nog wel van je .Sucses JohanL
 

Jolanda en bob

  • #7
Dank jullie wel voor alle vakkundige tips. Ik ga eerst met de hand proberen om de dubbele tegels eraf te halen.
Johanl vroeg of er een laag op gelijmd zit. Ik denk wel dat dat het geval is en ik heb het idee dat de eerste laag op de muur zelf zit.
Ik heb het huis gekocht en weet dus niet wat de vorige bewoner geknutseld heeft. (Oude man, is overleden)

De pneumatische boor ga ik huren als het met de hand niet lukt. Nu ik weet hoe het apparaat heet, scheelt weer het een rood hoofd bij de balie van de verhuur.

Ik zal eerst alles eraf halen voordat ik spul ga kopen waarmee ik de muur kan dicht smeren. Ik heb geen idee hoe dik de laag zal zijn die ik op moet vullen.

Dank jullie wel!

groetjes Jolanda
 

Toon

  • #8
Voor de prijs die je voor de huur betaald van een boorhamer kun je ook zo'n lowbudgetding kopen bij de bouwmarkt. Altijd handig om zelf te hebben. Ook nodig als je bijvoorbeeld in beton moet boren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Ik ben het met Toon eens, koop er wel een gelaatsbescherming bij, dat is echt noodzakelijk bij het slopen van tegelwerk, een stofmasker is ook erg belangrijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu