Hoe open ik deze Chrohe thermostaatkraan?

Blake

  • #1
Ik wil deze thermostaatkraan ontkalken maar ik krijg hem niet uit elkaar. Op de foto zie je een zwart ring-segment die ik met een schroevendraaier een paar millimeter kan indrukken, maar de gehele grijze sectie laat zich dan nog niet verwijderen. Ik wil de boel niet forceren. Als ik iets sloop, ben ik nog verder van huis.

Enig idee hoe ik dat grijze element eruit krijg om het te ontkalken?

B.v.d!

 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2

Blake

  • #3
Nee. Eraf draaien kan wel, merk ik net. Dan komt een messing draad tevoorschijn. De lichtgrijze ring met het zwarte segment komt er niet af. Hoe vervolgens verder? De link met de beschrijving -bedankt- kende ik al, maar dat stemt helemaal niet overeen met deze kraan.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Die uitleg was ook voor een sentosa thermostaatkraan



je wipt via deze opening dat kap je er af.

dit is ongeveer zelfde principe van het demonteren kan nu ff geen uitleg sentosa vinden.
klik hier
 

Blake

  • #5
Bedankt Henk. Die link naar dat filmpje is erg duidelijk. Ik ga dat volgen. Bedankt!
 

Blake

  • #6
Hallo Henk,

Ik heb inmiddels het ding uit elkaar gekregen en ontkalkt. De kalk viel best wel mee overigens. De thermostaat is met de zwarte draairing erop ook goed te openen en te sluiten. De opening achter de O-ring is mooi vrij.

Maar... nu schroef ik het ding weer in elkaar maar hoe ik de thermostaat ook open of sluit, de uitstroom blijft maximaal lauw-warm met de thermostaat helemaal dicht gedraaid en koud als ik de thermostaat open draai). De kraan aan de achterkant wordt echter wel goed heet, dus de instroom is goed en de heetwater temperatuur ook.

Enig idee wat de oorzaak kan zijn dat de temperatuur bij de uitstroom niet hoger wordt? Het is vreemd, want bij gesloten thermostaat moet dat hete water ergens blijven.

 

Blake

  • #7
Er is maar een oorzaak mogelijk: hij blijft gewoon (teveel) koud water bijmengen. Dat wordt bevestigd door het feit dat, als ik de thermostaatkraan snel open en dicht draai, dit geen effect heeft op de uitstroomsnelheid: die blijft hetzelfde. Normaal varieert dit direct.

Als je nog een tip hebt wat het euvel kan zijn, dan hoor ik het graag. Anders moet ik toch Grohe Servce er maar bijhalen. :(
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #8
Voel eens aan de rechter kant van de kraan tijdens tappen.
Als deze ook niet heet is, kan het bijmenging zijn van een andere kraan in je warmwater leiding.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Als uit de koudwater kant lauwwater uit komt.

Alle thermostaatkranen zijn bij de aansluitingen voorzien van keerkleppen. Deze kleppen voorkomen teruglopen of doorlopen van warm naar koud water. Als de keerkleppen niet gemonteerd zijn of niet meer goed werken kan er warm water via de koudwaterleiding in het leidingnet komen. Vervang in dit geval de keerkleppen door nieuwe exemplaren.

ook als jre de kraan in elkander zet met alleen het grijze en zwarte gedeelte er op kan je het zwarte gedeeltes verdraaien zodat er een temparatuurkomt van 38 graden dan kan gehele knop er weer op.




wil dat niet dan moet er een nieuwe thermostaat in als verder overal wel goed heet water is.
 

Blake

  • #10
Ik denk niet dat het de keerkleppen zijn, want als ik de thermostaatknop op koud draai, dan krijg ik koud water uit de douchekop. Krijg hem alleen niet warm genoeg. Dat kan alleen als ie toch koud water blijft bijmengen. Dan zal het toch het thermostaat-element zijn. Ik woud dat ik het met zekerheid kon vaststellen, dan kan ik er los een kopen en hem zelf vervangen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11
Probeer nu eerst maar de instelling manier
 

Blake

  • #12
Heb ik al gedaan Henk. Met de zwarte knop helemaal ingedraaid wordt ie koud. Draai ik heb er helemaal af, dan wordt ie alleeen maar lauw warm. Nogmaals: de uitstroomsnelheid varieert ook helemaal niet als je van koud naar warm draait, dus die thermostaat reageerd volgens mij helemaal niet goed meer.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13
Dan kijken voor nieuwe thermostaat zijn niet goedkoop hoor
 

Blake

  • #14
Ja dat zag ik al. €80 of zo.

Henk, als je die zwarte knop eraf draait, dan staat de thermostaat helemaal dicht. Dan zou er toch normaal heet water uit moeten komen? In mijn geval lijkt het erop dat ie toch koud erbij mengt. Ik snap niet hoe ie dat kan doen als ie verder helemaal dicht staat.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #15
Zo werkt een nieuw model kardoes klik hier
 

Blake

  • #16
Bedankt. Ik kan niet geloven dat dat stomme ding nu stuk is. Heb hem alleen maar in een anti-kalk oplossing gelegd. Zo kwetsbaar kan zo'n ding toch niet zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu