Hoe ondergrond grasmat op afschot brengen?

Boukehj

  • #1
Hallo,

Ik heb mijn tuin laten ophogen. Bovenste laag is nu mooie grond, maar was te hard aangedrukt. Vandaag de hele dag met een grondfrees aan de gang geweest. Ik wil er graszoden op gaan leggen, maar vraag me nu af hoe ik de grond het beste op afschot kan krijgen. Door de frees is de grond erg zacht en is het zo'n 10 cm omhooggekomen. Zou ik eerst de zachte grond moeten afreien en dan met een rol er overheen? Of juist eerst rollen en dan vlak maken?
En hoeveel afschot wordt eigenlijk aangeraden voor een grasmat?
 

Tiho

  • #2
Tenzij er echte klei onder zit, is de mooie eigenschap van een grasveld, dat het water erin zakt.
 

Boukehj

  • #3
Er zit 12 meter echte rivierklei onder mijn toekomstige grasmat. Het achterste stuk van mijn tuin is onderdeel van een regionale waterkering (Oude Rijn 10 meter achter mijn tuin).
 

Tiho

  • #4
Dat loopt slecht weg ja, dan zou ik het eerst rollen aangezien de hoogte aangerold beter te bepalen is en dan hetzelfde afschot aanhouden als gewoon straatwerk.
 

Geus

  • #5
10 cm omhoog is best veel en dat gaat natuurlijk ook nog weer een stuk zakken. Zoals gezegd eerst rollen/ walsen. Voor het verdelen van de grond is zo'n extra brede hark (1m+) erg handig: de tanden voor het grove werk, de gladde kant voor het fijnere.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Het gazon eerst globaal op afschot brengen zolang het zand nog los is, dat scheelt behoorlijk wat werk t.o.v. verplaatsen na verdichting.
De voeten naast elkaar en het hele stuk zo belopen is de beste methode, net zo lang herhalen tot de grond egaal verdicht is, vaak is twee keer al voldoende, elke keer haaks op de vorige keer.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #7
Je hebt grond op laten brengen, maar wat heb je met de ondergrond gedaan?
Ik hoop dat die met de opgebrachte grond gemengd is.
 

Boukehj

  • #8
Inmiddels is die met de ondergrond gemengd. Nu, na het frezen, is de bovenste 35 cm mooie grond, waar ook wat klei doorheen is gemengd.
Maar zoals ik al zei: eronder zitten meters en meters zware, blauw-grijze rivierklei. Qua waterbuffer en drainage zal ik het vooral van de bovenste laag moeten hebben. Ik heb overigens wel verticale drainage geprobeerd (gaten van 1.5 meter diep, volgestort met grind), maar dat zijn gewoon waterkolommen geworden.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #9
Ik denk dat je een denkfout maakt.
Een grondfrees gaat niet dieper dan een cm of 15 (professionele machine)
Verder het advies van Jan overnemen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu