Hoe overstort ondergrondse regenwateropslag realiseren

Juul..

  • #1
Beste klussers,

Vorig jaar in een huis uit begin jaren 50 komen wonen, en dat meteen helemaal aangepakt. De verbouwing is nog in volle gang, en ik ga nu nadenken over hoe ik de HWA ga realiseren. Hier hangen nu nog van die tijdelijke slurven aan. Ik heb een regenwaterput onder mijn garage met een capaciteit van ruwweg 9m³, welke ik graag wil gebruiken. Ik ga hier het regenwater van ±140m² dakoppervlak in lozen, zodat ik dat op kan pompen voor het sproeien van de tuin. Bij gebrek aan regenwater is er ook een grondwaterput als backup.

Waar ik nu mee zit is de overloop van deze regenwaterput. Vroeg of laat komt er een keer een flinke hoosbui die de put doet vollopen, en hoe geraak ik dan van het overtollige water af? Ik zou een overstort kunnen maken naar het riool, maar dat wil ik liever niet want als het riool per ongeluk tijdens een dergelijke hoosbui overbelast raakt zou het kunnen dat er rioolwater terug mijn regenwater opslag in stroomt. Ik zou het regenwater eventueel kunnen lozen in mijn tuin maar ik weet niet goed hoe dit te realiseren. Kan ik gewoon een afvoer van 125mm mijn tuin in leggen, op de plaats waar ik hem wil hebben recht omhoog laten komen met daar een dop erop die ervoor zorgt dat er geen troep in komt maar wel water uit kan? Met name de hoogte daarvan twijfel ik over: de uitloop die dan de tuin in loopt is natuurlijk hoger dan de bovenkant van de put. Ik plaats in een van de regenpijpen (de andere zit weggewerkt) ook een bladvanger, klopt het dat zo lang ik met het niveau van de overloop maar lager blijf dan het niveau van de bladvanger, het water bij de overloop naar buiten zou moeten komen?

Alle tips zijn welkom!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Je zou ook gewoon een terugslagklep in je rioolbuis naar het openbare riool kunnen bouwen.
Water kan dan wel van jou naar het riool maar niet andersom.
Als de hoogte van de uitloop hoger is dan het deksel van de put dan zal het water bij het deksel van de put omhoog komen als dat deksel niet vast zit en hermetisch afgesloten is.
Bladvang kun je ook boven in de regengoot plaatsen.
 

RoelofG

  • #3
Bij ons loopt de regenwatertank over in een grindkoffer. Een gat met ongeveer 1/2 m3 lavastenen en worteldoek er omheen. Vooralsnog gaat dat prima. We zitten hier wel op zandgrond ruim boven NAP.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
De wet van de communicerende vaten. Een buis, zelf zou ik rond 125 nemen, in de tuin met de bovenkant gelijk aan het maximale niveau in de watertank. Iets creatief om vuil aan de boven-buiten kant van de buis tegen te houden.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4
1
29
3
5
11

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu