Halfondergronds zit/opberg/tuinkist ontwerpen

Noordpijl

  • #1
In onze voortuin (noordzijde) voor het raamkozijn, ca. 50 cm vd voorgevel zou ik graag een soort bankje willen maken dat tevens dient als opbergmeubel voor een grasmaaier, harken en bezem. Mijn idee was om het (houten) opbergmeubel ca. 30 cm in de grond te laten zakken en ca. 30 cm bovengronds uit te laten steken. Dan is er voldoende opbergruimte en kan het opbergmeubel tevens als bankje gebruikt worden. Vocht/condens wordt waarschijnlijk wel een probleem. Zou het werken als ik bijvoorbeeld een zelfgemaakte houten bekisting van binnen isoleer met XPS en van buiten volledig omkleed met stevig folie en dit half in de bodem laat zakken? Voorzien van ventilatiegaten en met een ontluchtingspijpje om enige luchtstroom te creëren? Of is dit bijvoorbaat al kansloos? Wil uiteraard voorkomen dat het tuingereedschap gaat roesten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat is de hoogste grondwaterstand?

Onder maaiveld alleen materialen gebruiken die geschikt zijn daarvoor. Als je hout gebruikt moet het minimaal duurzaamheidsklasse 2 hebben.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Kies een volledig gesloten bak van composiet. Hout gaat zeker rotten.

Condens ga je niet tegenhouden, of je moet de onderzijde op een dikke laag isolatie plaatsen. Daarnaast: Ventileren, van links naar rechts.
 

Noordpijl

  • #4
@IJkenhout : staat op zandgrond, grondwaterstand is laag, denk 1,5 meter onder maaiveld dus dat is geen punt.

@Walker : alleen de onderkant isoleren? Dacht alles isoleren dus onder en de zijkanten vd kist.

Door het hout van buiten in folie te pakken zou het beschermd moeten zijn van het grondvocht zou mijn idee zijn. Te naief gedacht?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Ja, condens is je grootste vijand.
 

Noordpijl

  • #6
@Walker : bedoel je dat het dus niet gaat lukken met mijn voorgestelde aanpak?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu