Hoe mijn vloerverwarming te gebruiken?

Ajetoobuur

  • #1
Ik woon sinds kort in een matig geïsoleerd huis met ouderwetse radiatoren, een 12 jaar oude Nefit Ecomline Excellent ketel een nog veel oudere Honeywell Round thermostaat die wij naar behoefte omhoog draaien en die 's nachts of bij afwezigheid altijd laag/uit staat. In de uitbouw aan de keuken heb de vorige bewoners in 2008 vloerverwarming aangeleverd. Dit is de enige vloerverwarming in huis. De installatie is aangesloten op de CV, maar het is me niet helemaal duidelijk hoe deze werkt en hoe deze optimaal/economisch te gebruiken.

Van de vorige bewoner trof ik een notitie aan, dat hij de pomp altijd in het najaar inschakelde en dan de radiatorkraan bij de pomp geleidelijk in 4 dagen van stand * naar 5 draaide. Hij staat sinds vandaag op stand 2 en geeft een temperatuur van ca 36 graden aan.

Zou dit betekenen dat hij de vloerverwarming het hele winterseizoen op een gelijkmatige temperatuur hield, dag in dag uit?
En blijft deze vloerverwarming dan ook warm water vragen/krijgen als de kamerthermostaat uit/laag staat?

Hieronder een foto van het deel van de installatie dat op de vloerverwarming betrekking heeft. Helaas is het leidingwerk grotendeels weggewerkt achter panelen, dus kan ik niet de totale installatie in beeld brengen. Ik hoop dat iemand mij toch kan uitleggen hoe een dergelijke uitbreiding (vloerverwarming) aan een bestaande 'klassieke' cv installatie doorgaans werd aangeleverd.

Alvast bedankt!!


PXL_20211030_185740139 (1).jpg
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Deze set krijgt alleen warmte als de thermostaat hoog staat.

Normaal zet je de thermostaatkraan op ca 35 á.45 graden en kom je er nooit meer aan.
De pomp vind lang stilstaan niet fijn en kan daardoor na de zomer vast zitten, daarom zet je bij deze oude pompen vaak een pompschakelaar.
Deze zorgt ervoor dat de pomp alleen draait als er ook warmte komt van de CV en dat de pomp af en toe ingeschakeld word om hem gangbaar te houden. Spaart een hoop elektra bij zo'n oude pomp.
 
  • Like
Waarderingen: Auto-Geen en Ajetoobuur

Ajetoobuur

  • #3
Ik kan inmiddels bevestigen dat de vloerverwarming koud is nadat de thermostaat een nachtje laag heeft gestaan.

@The headhunter bedankt voor de tip van de pompschakelaar. Dat lijkt me inderdaad een nuttige toevoeging. Alleen hangt mijn vloerverwarmingsinstallatie een meter of zes bij mijn ketel vandaan, dus zal ik met uitgeschakelde pomp waarschijnlijk geen warm water in de directe nabijheid van de pompschakelaar hebben. Kan ik het snoer van de 'temperatuurvoeler' gewoon verlengen, als dat te kort mocht zijn?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Zodra de ketel aangaat gaat er warm water naar de set toe. De pomp van de set is alleen voor het transport door de vloer heen.Dus de sensor kan direct boven de thermostaatknop op de buis gezet worden.
 

Ajetoobuur

  • #5
@The headhunter Ik heb jouw advies opgevolgd en zojuist de veelgeprezen groene pompschakelaar besteld.

Vanavond toen de cv stond te stoken viel me overigens op dat de ronde thermometer 55 graden aangaf, terwijl de thermostaatkraan op stand 2 (34 graden) stond.
Is dat normaal?
Ik dacht dat thermometer de temperatuur aangeeft van het water dat mijn vloerverwarming in gaat. Zie ik dat verkeerd?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
55 graden is wel erg warm, aan de zijkant steekt de balg van de thermostaatkop ook ver uit de balk, kan deze er verder in?
Anders kan de kop stuk zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Ajetoobuur

Ajetoobuur

  • #7
De thermostaatkop kon ik zonder enige moeite nog een paar cm verder in de balk steken, ben benieuwd of de meting nu beter klopt met de kraan.

Hoort die kop zo los in de balk te liggen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Ja de balg ligt er los in, meestal.zit er een klein borgschroefjenin de dompelbuis om te voorkomen dat hij eruit valt.
 
  • Like
Waarderingen: Ajetoobuur

Ajetoobuur

  • #9
Ik heb de voeler zo diep mogelijk in de dompelbuis zitten, maar de temperatuur is nog steeds te hoog. Zelfs met de thermostaatkraan (type RBM TL50) op de laagste stand (sterretje), gaf de meter op mijn verdeler vanmiddag 53 graden aan. Zie foto hieronder.

Zou de thermostaatkraan defect zijn, of de voeler?
Klopt het dat de 'draad' naar de voeler een capillair is, gevuld met vloeistof? Is dat storingsgevoelig (knik/breuk)?



PXL_20211114_164929786.jpg
 
Laatst bewerkt:

Freekcv

  • #10
Ik denk eerder dat je pomp niet draait als dit echt de temperatuur is
 

Ajetoobuur

  • #11
Kun je dat iets toelichten? Want als ik de pomp uitschakel, blijft mijn vloerverwarming helemaal koud.

(Naar aanleiding de reacties hier heb ik laatst de groene pompschakelaar geplaatst die je rechts op de foto ziet. Die schakelt in bij een aanvoertemp > 29 graden.)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Ik kan het niet goed zien maar dit lijkt een klassieke hydraulisch neutrale verdeler, als daarvan de pomp niet werkt blijft de temperatuur op de onderste balk laag terwijl de bovenste balk heet word.

De capillaire draad mag niet knikken.
De kop kan van de kraan losgekomen worden kijk even of de stift wel ingedrukt worden.
 

Ajetoobuur

  • #13
Ik heb de afgelopen dagen de temperatuur op de ronde meter in de gaten gehouden. Wanneer de pomp aanstaat wordt de op de thermostaatknop ingestelde temperatuur duidelijk overschreden, dus ik heb de indruk dat die niet meer goed werkt.

Ik overweeg deze te vervangen, maar het lijkt erop dat hetzelfde type knop (RBM TL50) niet meer wordt verkocht. Kan ik deze gewoon vervangen door een andere knop (M30x1,5) met externe voeler?
Zo ja, welke specificaties moet deze knop dan hebben?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu