Hoe lang nat geworden houten delen door lekkage behandelen?

Veronika

 • #1
De binnenzijde van ons dak is al geruime tijd nat door lekkage (we dachten 1,5 jr geleden dat het oude vochtplekken waren, suf!). Nu is zojuist de lekkage (aan de hemelwaterafvoer) verholpen.

Het dak bestaat uit (van boven naar beneden) kiezels, bitumen, 5 of 10 cm isolatieschuim oid, houten platen en balken. Alleen de houten delen zijn van binnenaf zichtbaar. De plaat ziet er niet zo goed meer uit, ieg veel kringen maar ook verschillende donkere stukken (die ook zacht zijn :-( ), en de balk is ook nat of in elk geval nat geweest maar voelt waar ik erbij kan ieg nog gewoon hard. Ertussen zit ook schimmel.

Wat zal ik doen om het ieg zsm te laten drogen? Het is het cv hok, dus van zichzelf al vrij warm en droog, is dat voldoende?

Waarmee moet ik de schimmel te lijf gaan?

Wat is jullie inschatting van de nodige reparatie, obv de foto? Of kan het ook zijn dat drogen voldoende is? (hoop hoop ;-) ) Ik zelf denk dat in elk geval delen van de plaat vervangen moeten worden, maar hoe pak je dat aan, zo boven de balken en onder de isolatie, ik ben bang dat daarvoor het dak open moet??

En het natgeworden isolatiemateriaal, kan dat behouden blijven, of is dat met een langdurige lekkage waarschijnlijk ook beschimmeld oid en doet zijn werk niet meer?

Op zich is gepland om de bitumen dit jaar te vernieuwen, een evt reparatie kan dan wellicht ook gedaan worden.

Alvast dank voor de reacties!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Zolang het dit weer blijft en als het kan die ruimte meer verwarmen en een weinig ventileren. Komt er een periode met lage luchtvochtigheid en wat zon meer ventileren.
  Het houtwerk in de gaten houden of het gaat drogen. De schimmel verdwijnt als het hout goed droog wordt.
  Het vervelende is dat je isolatie ook nat is geworden, enig idee wat voor een isolatie materiaal is aangebracht, het duurt nu wat langer voordat het hele dak dus inclusief de isolatie is opgedroogt.
   

  Veronika

  • #3
  Zal ik bij de buren navragen, die hebben het gezamenlijk gedaan.
   

  MvanV

  • #4
  Normale isolatie doet het weer even goed als het droog is. Nat werkt het tijdelijk minder.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu