Hoe krijg ik lades mooi in mijn kast

Herus2

  • #1
Ik ben een kast aan het maken. De omkasting heb ik al maar nu wil ik lades in de kast hebben. De ¨rollers¨ heb ik nog niet gekocht maar ik vraag me nu al af hoe ik de voorkant precies op de juist hoogte krijg? Maak ik eerst de lade, leg die op de uitschuivers en probeer dan de voorkant op de goede hoogte te krijgen (die wil ik tot op de millimeter nauwkeurig hebben) of is er een bettere of slimmere methode.
Verder hoe bevestig ik de voorkant? met een pen-gat verbinding of......
Wie heeft een wijze raad vooor me?
Alvast bedankt, Herus
 

Kees61

  • #2
Ja, met losse frontjes is het makkelijkst. Je kunt die van binnenuit vastschroeven aan de bakjes.
Zet een frontje eerst met twee lijmtangen vast om het precies op de juiste hoogte te krijgen. Met een hamer (en een klampje er tussen) kan je het frontje voorzichtig op maat tikken, en schroef het dan vast.
 

Herus2

  • #3
Beste Kees,

hoe bedoel je van binnenuit schroeven. Dat gedeelte staat toch haaks op de frontje.
En als ik lijmklemmen bevestig dan kan de lade toch niet dicht en dus kun je niet controleren op de lade precies goed zit.
 

Kees61

  • #4
Haaks op het frontje?
Als je een compleet bakje maakt, een doos dus zonder deksel, dan heb je toch een voorstuk waaraan je het (aparte) frontje vast kunt schroeven?

Lijmklemmen werken natuurlijk alleen als je meerdere lades boven elkaar hebt. Je begint bijvoorbeeld met de onderste lade, terwijl je de lades daarboven even weghaalt.

Maar als het slechts om 1 lade per vak gaat, dan moet je het anders doen. Je boort natuurlijk alvast gaten in de voorkant van het ladebakje. Als je daar 2 (iets dikkere) schroeven in draait met het puntje net er doorheen, dan kan je met dichtgeschoven lade, het voorstuk op maat er voor houden en even met een stompje de gaten aftekenen. Je hebt dan dus een klein puntje in het voorstuk staan, waar de schroef komt.
Dan haal je de dikkere schroeven er weer uit, en schroef je het frontje met de goede schroeven vast, in die twee afgetekende gaatjes.
Nu kan je zien of het frontje goed op zijn plek zit. Je kunt het nog wat aanpassen met hamer en klampje (anders sla je deuken in het voorstuk). Daarna schroef je de andere schroeven er in.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu