Hoe het beste kranten gebruiken als isolatie?

Witje75

  • #1
Binnenkort krijgen we vloerverwarming. Daarom willen we graag onze ongeïsoleerde broodjesvloer van beton gaan isoleren door 10 cm dikke eps platen (2 x 5 cm) tegen de dragers aan te plakken. Nu twijfel ik wat te doen met de ruimte tussen de broodjes in, wat zo'n 4 cm hoog is. Ik ga er vanuit dat dat teveel lucht is om stilstaande lucht te kunnen zijn. Ook is het best lastig om met eps platen goed te isoleren waar er buizen zitten.

Nu vraag ik me af, of het een goed idee zou kunnen zijn, om proppen krant te stoppen tussen de broodjes, eventueel in plastic zakken gestopt, in de ruimte tussen de vloer en de eps platen. Ik zou denken dat de lucht in krantenproppen meer stilstaande lucht is, en dit kan veel makkelijker om en tussen de buizen als isolatie werken. Op internet kom ik enkel tegen dat je kranten kunt gebruiken als cellulose isolatie. Daar zit geen lucht meer tussen, maar moet je weer aanschaffen. Terwijl oude kranten gratis herbruikbaar zijn. Zou dat kunnen werken? Iemand toevallig al uitgeprobeerd? Zou je beter luchtige proppen of juist vastere proppen kunnen gebruiken voor de beste isolatie? Dus veel of weinig kranten per m²?

Voor de volledigheid: We hebben schelpen in de kruipruimte, en daardoor geen water meer te zien. Wel soms beetje muffe lucht. De ruimte is 50 cm hoog zonder isolatie. Er zit voldoende ventilatie in.

Iemand ervaring en of tips?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Gewoon open laten die ruimte dat maakt voor de isolatie niets uit (die is het slechts op de plekken waar de balkjes de isolatie raakt)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Denk ook even na over isolatiefolie.
 

Witje75

  • #4
Dat open laten lijkt me juist niet goed. Er zitten kiertjes naar boven waar de buizen naar boven gaan, dus stilstaande lucht wordt het niet.

Een folie, bedoel je dan een folie tussen de vloer en de EPS of enkel folie zoals Tonzon of iets dergelijks?
Ik wil in elk geval EPS. Een isolerende folie zou er wel tussen kunnen, maar dan moet ik die heel goed plakken op de dragers, waar dan weer de EPS op geplakt moet worden. Oftewel, het zou minder stevig/lang kunnen zitten ben ik bang. Of ik zou de folie in repen van 50 cm moeten knippen en die plakken op het broodje, zodat de dragers vrijblijven. Bedoel je dat?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Onder de vloer gebruik je alleen materialen die tegen water kunnen. Kranten dus niet.

Die luchtkamers isoleren gewoon mee, als je ze aan alle kanten maar goed afdicht. Hetzelfde waar er leidingen door de isolatie lopen.
 

Witje75

  • #6
Kranten stop je ook in een natte schoen, en de prop wordt nat, maar blijft in vorm, en uiteindelijk wordt hij weer droog. Vandaar dat ik aan kranten dacht. Ik heb toen niet aan papiervisjes gedacht, dat zou nog wel een nadeel kunnen zijn.

Alles goed afdichten, zou dat met duct tape kunnen? Met pur omhoog spuiten lijkt me lastig en niet gezond.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #7
Mee isoleren is natuurlijk altijd beter dan open laten. Ik ben met je eens dat het het qua afmetingen zo'n grote ruimte is dat de lucht niet stilstaat, en dus nagenoeg geen isolerende werking heeft. Los van de kieren in je vloer zal er circulatie optreden door temperatuurverschil. Kieren afplakken lost dit dus niet geheel op.

Kun je er geen glaswol tussen plaatsen? Kost niet veel, en is net als jouw krantenoplossing relatief makkelijk tussen buizen etc te proppen. Met een beetje geluk is je h.o.h. afstand 60cm en passen de standaard rollen voor dakisolatie daar mooi tussen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
De circulatie van lucht is in dit geval te verwaarlozen en heeft geen of nauwelijks effect op de isolatiewaarde, er is geen toevoer van joude lucht van buiten dus zal de lucht op temperatuur blijven.
Bijna alle isolaties maken gebruik van lucht als isolator.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu