Hoe herleiden welke draad waar moet

Ic3

 • #1
De pomp van de wasmachine blijkt de helft van de keren niet goed te werken. Ik heb de wasmachine open gemaakt en er zaten her en der verschillende verstoppingen. Alles schoon gemaakt en weer in elkaar gezet. Echter... Bij de twee pompen was ik er van overtuigd dat de twee draden waar ze ieder mee vast zitten, maar op één manier zouden passen. Helaas, ze kunnen op beiden manieren en ik heb geen idee hoe ze moeten. Ik beschik niet over meet gereedschappen en op de gok er in doen durf ik net niet aan.

Iemand suggesties?

Beiden pompen zijn B30-6A BPH5. Ik heb een witte en zwarte draad. Op de witte staat 600v. De wasmachine is van Daewoo, maar volgens mij alle onderdelen van Samsung. Ik zie op de pomp zelf een "merk" Hanyu staan.

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #2
  Vaak is het verschil in lengte in combinatie met de aanvoerzijde van de draden een goede indicatie..
   

  Ic3

  • #3
  Bedankt voor de reactie. Dit was ook mijn eerste gedachte. Het probleem is alleen dat de "korte" kant de ene keer rechts zit en de andere keer links. Misschien zit er niets anders op dan een multimeter aanschaffen.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #4
  Weet je wel welke paartjes bij elkaar horen.l?

  De positie op de pomp maakt niets uit, dat zijn Wisselspanningspompen en kennen geen polariteit.
   

  Ic3

  • #5
  Dank voor de reactie! De paartjes zijn bekend. Ik ben weinig bekend in de wereld van electra, maar betekent jouw antwoord dat het niet uitmaakt welk links of rechts gaat, mits het beiden maar een één paar is?
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #6
  Precies , het maakt niet uit hoe je de stekker in het stopcontact stopt dat is namelijk ook wisselspanning.
   

  DSR9500

  • #7
  Tip: Maak volgende keer :roll: eerst veel foto's voor en tijdens het demonteren.
  Kan tegenwoordig makkelijk met een mobieltje.

  In elkaar zetten is dan een kwestie van de foto's in omgekeerde volgorde afwerken :wink:
   

  Ic3

  • #8
  Bedankt voor de tips, hij heeft net een was gedraaid!

  Met het resultaat nog niet helemaal tevreden... Alles gaat goed, alleen het afpompen van het water soms niet. De wasmachine geeft dan de melding OE, volgens het boekje is dit "probleem met het water aftappen". Je hoort een soort zoemen, maar er gebeurt niets. Als ik de filter er uit haal, zie ik dat de achterste pomp niet draait (de pomp aan de zijkant kan ik niet zien als de wasmachine niet uit elkaar ligt, zie ook afbeelding). Een duwtje tegen de achterste pomp helpt, de pomp draait weer en het werkt weer een paar keer. Vervolgens weer heel snel exact hetzelfde probleem.

  Om het probleem op te lossen heb ik heel het pomphuis en alle slangen brandschoon gemaakt. Tevens een trekveer door de afvoer gehaald. Vervolgens heb ik de pompen (die exact hetzelfde zijn) omgewisseld. Helaas, het probleem is hiermee niet verholpen. Nog steeds pompt de machine dan weer wel en dan weer niet af. Het duwtje helpt vaak, maar dat schiet dus niet op. Dan kan telkens water aftappen en de vloer dweilen.

  Heeft er iemand suggesties? Ik zou twee nieuwe pompen kunnen kopen, maar weet (als amateur) niet of dit ook echt de oorzaak is. Omdat de pompen omgewisseld ook niet afpompen zouden ze beiden half kapot moeten zijn DENK IK. Dat lijkt mij stug, maar ik ben een leek. Twee nieuwe pompen kosten incl. verzenden +/- 90 euro. Ik vind dat toch een beetje een dure gok.  * Foto is gegoogled. Is een tweedehands pomp, maar ik koop liever iets nieuw in dit soort gevallen.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Ratelt de pomp tijdens het afpompen?
   

  Ic3

  • #10
  Ik vind het lastig te beoordelen Jan. Ik heb niet meer helder hoe het klonk voor de problemen. Ik dénk niet dat het meer ratelt dan voorheen.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Als een afvoerpomp goed is ratelt hij niet, dan hoor je een duidelijke zoem, meer niet.
  Ik heb het vermoeden dat de pomp slijtage op de as heeft, dat wordt in dat geval de pomp vervangen.
   

  Ic3

  • #12
  Net nog eens geprobeerd. Een ratel hoor ik niet, maar ik las in een van de andere topics dat je vroeg of er speling op de as zit. Dat zit er. Ik kan het wiel zonder veel weerstand een millimeter of 1 uittrekken. Trek ik iets harder, dan ontstaat er nog meer ruimte, ik gok 1.5mm. Zie de foto onderaan. Het witte gedeelte onder het wiel is zichtbaar geworden door te trekken.

  Zijwaards zit ook iets van speling, maar niet veel. Ik denk een 0.5mm links en 0.5mm rechts. Het verschil is dat bij zijwaardse druk, het wiel weer terugveert in originele positie. Dat is met het naar je toe trekken van het wiel niet zo. Dat kun je woe weer gemakkelijk terug duwen, maar het gaat niet van zelf.

   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #13
  De beweging in de lengterichting is niet zo erg, het gaat om de beweging naar opzij.
  Ik kan en wil op afstand niet beoordelen of de pomp goed is.
   

  Ic3

  • #14
  Nee dat begrijp ik.. Het is een gok maken. Of 60 euro betalen voor de tweedehands versie (nieuw is inmiddels niet meer leverbaar), een monteur laten komen (maar ik denk dat hij met dezelfde vraag zal eindigen) of gewoon die ellendige wasmachine er uitgooien en weer iets meer betalen voor merken die het voorheen wel 12 jaar probleemloos uithielden bij ons.
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #15
  Misschien een keer het typenummer van de wasmachine vermelden.
  Lijken mij vrij standaard afvoerpompjes.
   

  Ic3

  • #16
  Merk en type Daewoo DWC-LD7612
  Afvoerpomp was droog combi Daewoo ( B30-6A )
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #17
  Ik denk dat de rechter pomp voor de Air Bubble technologie is.
  De echte afvoerpomp is de achterste die je kunt zien als je de dop eraf draait.
  Vaak komt er altijd water uit ook al heeft hij goed afgepompt
  Heb je de niveauschakelaarslang ook doorgeblazen?
  Vertoont het pomphuis krassen van aanlopen dan kan speling in verticale richting wel een probleem zijn.
  Kan je de spanning meten op de pomp?
  Ik lees op internet veel slechte contacten van stekkertjes.
  Je had de twee pompjes al verwisseld , je zult niet de eerste zijn die bij het terugmonteren per ongeluk de pompjes exact weer zo terugplaatst waardoor je er niet meer uitkomt. De verdachte pomp markeren met een edding.
  Ga anders naar een lokaal witgoed reparatiebedrijf ik vermoed dat dit een vrij standaard pompje is voor bv een vaatwasser van die leeftijd van bv aeg
   

  Ic3

  • #18
  Dank voor alle suggesties, zeer gewaardeerd!

  Heel toevallig heb ik heel de machine schoon gemaakt, dus werkelijk alle buizen, slangen, onderdelen, etc. Ik kwam toen een apparaatje tegen waar Air Bubble op stond. De slang hiervan zat zo goed als dicht. Deze heb ik schoon gemaakt. Ik denk dat dit de air bubble pomp is en de rechterpomp de circulatiepomp. Maar ik ben echt een leek wat betreft wasmachines.

  Ik ben er vrij zeker van, ik denk wel 99% dat ik de pompen verwisseld heb, ik kan het nogmaals proberen.

  Het pomphuis vertoont naar mijn weten geen krassen, wél vind ik het gammel hangen. Het zit met twee schroeven onder vast en met boven niets. Kortom, door al het gewicht leunt het pomphuis lichtelijk schuin naar achteren. Het is millimeterwerk, maar ik snap deze gammele contstructie niet. Er lijkt niets afgebroken zoals een pootje, staander, hanger, etc.

  Niveauschakelaarslang weet ik niet wat dat is (zal zo even Googlen). Ik heb naar mijn weten alle slangen schoon gemaakt.

  Ik heb een multimeter gekocht, maar hier nog niets mee gedaan. Ik zal de handleiding doornemen en eens proberen of ik iets kan meten.

  Dank voor je meedenken!
   

  Ic3

  • #19
  Overigens wellicht een belachelijke toevoeging, maar als de wasmachine weer aan het zoomen is (en dus niets doet terwijl hij af hoort te pompen) en ik til hem aan de voorkant 1cm op en laat hem vallen, dan pompt ie vrolijk alles weg. Binnen een paar tellen is al het water weg en dan hoor je hem nog even doorpompen. Vervolgens draait de machine nog wat rondjes en wordt er om de minuut nog wat gepompt. Dat werkt dan goed zo lijkt het. Wel zijn de vier minuten die hij dan aangeeft eerder tien minuten. De laatste twee minuten tikken wel normaal weg.

  Ik voeg de opmerking toe, omdat dit wellicht een oorzaak zou kunnen blootleggen.
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #20
  Ik denk dat dit de air bubble pomp is en de rechterpomp de circulatiepomp.

  Circulatiepompje en air bubble pomp is hetzelfde het is niets anders dan het water laten circuleren dat kan je ook aan het pomphuis zien het is niet in verbinding met de afvoerpomp of afvoerslang.
  Het zal mij niets verbazen als deze ook meedraait bij het afpompen immers deze "leiding" moet ook leeg.
  Dit hoor je waarschijnlijk als zoem , en de echte afvoerpomp draait niet.
  Het lijkt meer en meer op een slecht contact van de bedrading dat kan ook aan het begin zijn bij de elektronica zeker omdat je hem zoals ik nu lees de machine een "klap" verkoop.
  Een slecht contact vindt ik meestal door met de achterkant van een grote schroevendraaier te kloppen op verdachte plekken het liefst op het moment dat hij het niet doet.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu