Hoe ga ik dit dakraam inpassen?

Mr_klusser

  • #1
Hallo, voordat ik de zolder ga isoleren in mijn oude huis van circa 1950 wil ik twee vierkante bolle dakraampjes vervangen voor moderne geisoleerde dakramen. Ik heb de dakramen model Aron van een grote Duitse bouwmarkt, en de bijbehorende gootstukken al klaar liggen. De maat is 55 x 78 cm. Het oude raampje is 42 x 47 en zit vlak boven een draag balk (bij de een 27cm vd balk bij de andere 8 cm vd balk).
Na wat meten en kijken en de instructie (best onduidelijk) en youtube doorgespit te hebben, denk ik dat het wel zou moeten passen. Ik hou dan 1 pan tot aan de nok over (die zijn met een soort specie vast gezet zo te zien). Maar dat is bij een ander huis in de buurt ook. Ik heb dan 3 pannen voor het dakraam (gat). Ik wil het raam aan de verticale panlatten vast zetten. De bevestiging hoekjes komen dan aan de zijkant van het frame.

- klopt het dat ik op die manier geen extra horizontale panlatten hoef te gebruiken (aanbrengen)? En dat het dan met de bestaande panlatten kan?
- kan ik het bovendeel van het gootstuk geplaatst krijgen zonder de bovenste laag pannen weg te halen? Dat ik dus alles in de ruimte van 3 pannen in de hoogte kan aanbrengen?

- om dan goed uit te komen, kan ik er dan van uitgaan dat ik vanaf de onderzijde (binnen) van het bestaande dakraampje het nieuwe gat ga meten/ maken? Of moet ik nog wat lager beginnen, net boven de onderste laag pannen onder het huidige raampje?



Ik heb dit nooit gedaan dus hoor graag wat de beste manier is in mijn geval. Bedankt.

IMG_4210.jpg


IMG_4207.jpg

IMG_4208.jpg
IMG_4213.jpg
 

Mr_klusser

  • #2
Toch maar gewoon begonnen met de klus. Het oude raam er uit, pannen weg en gat gezaagd. Het raam zit er nu in. Was wel wat te laag geplaatst, dus nog wat hoger gezet anders past de loodslap niet onderaan. Jammer want daardoor is het gat wat te hoog geworden. Handig als je dat gelijk weet. Aan de bovenkant een stuk van het gootstuk afgeknipt daarna paste het net mooi onder de dakpannen. Nu nog wat afwerken en gaten dichten. Pfff.. Zal later even een foto plaatsen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Meestal begin je met het maken van een klein gat (net groot genoeg om je hoofd door te steken), zodat je de pannen weg kunt halen en de extacte positie tov de pannen kunt maken.

In jouw geval had je natuurlijk al het oude raam. Dan moet het met een beetje meten en een krijtje ook goed te doen zijn.

Heb je een foto van het resultaat?
 

Mr_klusser

  • #4
IMG_4240.jpg
IMG_4253.jpg


Ook het tweede raam erin gezet. Dat ging wel een stuk vlotter. Jammer, dat de instructie die bij de ramen en gootstuk zit soms niet helemaal duidelijk is. Zo staat er niets over de schuim-stroken en hoe die op de gootstuk komen. Ook over het afdek randje (die zitten bij het raam in de doos) die over de bovenzijde van de gootstukken komt is niets te lezen en moet je dan zelf maar snappen dat die er ook op moeten. Logisch, dat wel. Belangrijk is voldoende ruimte onder en liefst boven het raam te hebben (de 12 cm die op de instructie staat is onder zeker nodig. Dat om de gootstukken makkelijk aan te brengen. Omdat ik maar 1 pan boven het raam heb en die ook nog eens in een soort cement vast zitten, was het bij mij nodig het bovenstuk van het gootstuk met een metaalschaar af te knippen. Daarna paste het mooi onder de pan.
 

Sander 1972

  • #5
Staan toch nummers in de gootstukken?

verder wijst het zich wel
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Mr_klusser schreef:
was het bij mij nodig het bovenstuk van het gootstuk met een metaalschaar af te knippen. Daarna paste het mooi onder de pan.
Hopelijk gaat het dan straks daar niet lekken als de regen er op staat.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Inderdaad, een goot heeft niet voor niets een bepaalde afmeting....
 

Mr_klusser

  • #8
Dat hopen we dan maar :) Maar het zit nog goed ver onder de dakpannen. Dus ga er toch van uit dat de regen daarvan af loopt en dan verder door het gootstuk. Als het onder de pannen nat zou worden had ik nu ook al lekkage....
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu