Hoe eiken tak waterdicht maken?

Jvsteenb

  • #21
Ik zou me er nogmaals, niet al te druk over maken. Ik weet wel wat dingetjes over hout, maar heb net zoveel verstand van leguanen als 10 die er niets van weten...... :wink:

Een tijdje in de diepvries zal in ieder geval een aantal schimmelsporen uitschakelen, dat lijkt me dus niet verkeerd. Ik hoop dat het hout er niet van scheurt, maar denk dat dat wel mee zal vallen.

Mocht het een wilgensoort betreffen, dan heb je kans dat je leguaan er aan gaat knagen als 'ie een ontsteking of pijn heeft. Wilgenbast bevat namelijk salicylzuur, de natuurlijke vorm van aspirine. Er zijn mij verder geen giftige stoffen bekend in populieren- of wilgenhout. Bovendien weten de meeste dieren in 95% van de gevallen instinctief wat ze wel of niet moeten eten.

Er zijn allerlei manieren om het hout te verduurzamen die voor een evt. dier geen problemen op zullen leveren. Zo kun je het een paar uur zachtjes tegen de kook aan houden, waardoor de cellulose en lignine worden omgezet in een voor de meeste schimmels onverteerbare vorm.
Impregneren met waterglas en daarna rustig verhitten is ook een optie.
Probleem bij veel van deze dingen is dat je dergelijke grote dingen moeilijk in een huis-tuin-en-keuken setting kunt impregneren of verhitten, hoewel je met een beetje creativiteit wel een stoomkast in elkaar kunt zetten. Kost bovendien ook veel tijd en geld.

Maar hé, het zijn takken. Er zijn er meer waar ze vandaan komen. Als je ze mooi vindt (en dat kan ik me voorstellen, want het zijn fraaie grillige vormen, perfect voor in een terrarium lijkt me): gewoon toepassen. Mochten ze na een paar jaar wat minder worden, kun je altijd je leguaan van een nieuwe inrichting voorzien.
Het kan dan ook eens een idee zijn om eens te gaan dreggen in een vennetje of een stroomgat in een rivier in de buurt - hout dat lange tijd in het water gelegen heeft is meestal behoorlijk verduurzaamd.

vr. gr.

Job
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #22
Ik meen me te herinneren dat in dierentuinen de stammen wel eens met een soort polyester werden ingesmeerd, maar welke ze daar precies voor gebruiken weet ik niet.
Wellicht is dit na te vragen bij een vereniging voor reptielen of een reptielen zoo.
In Tilburg en Vlissingen weet ik dat er een is.

Ik vermoed dat het geen eiken is daar de schors niet op eikenschors lijkt.
Misschien een blad van die boom op foto zetten, dan zien we het zo
 

Fiesiekus

  • #23
In de diepvriezer, zie JbvdSteen, lijkt me ook een goede conserveringsmethode
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #24
Het hout is volgens mij populier.
 

H@ns

  • #25
Het is wel degelijk eiken hoor.
Dat er geen mergstralen te zien zijn klopt het is namelijk een tak en geen stam (mergstralen doen dienst als horizontale vaten in de stam)

Ringporigheid is niet te zien op dit formaat en ook niet op een tak die ontdaan is van schors, daarvoor heb je een dosse vlak nodig of een kops stuk van dosse gezaagd kernhout.

Dat het niet donker van kleur is klopt ook het is namelijk een tak en daardoor is er nauwelijks kernhout aanwezig. Op de doorsnede zie je al wel een begin van kernhout, het donkere stuk in het midden.

Populier is het zeker niet want dat is een spinthoutboom en deze vormt dus geen kernhout.

De schors is heel duidelijk eik-achtig grof.
 

Atmoz

  • #26
Bedankt voor alle reacties!!

Ook fijn om te horen dat het dan uiteindelijk :mrgreen: toch (zeer waarschijnlijk) een eik is... Thanks H@ns!!

Ik ga met de tak naar een paar plaatselijke bloemisten/tuinders.
Kijken wat die ervan zeggen. Is toch altijd leuk om te weten hoe 't nu precies zit allemaal
:D

Nogmaals bedankt allen.

Een foto van het resultaat zal ik hier zeker posten.

Mvg,

Atmoz
 

Jvsteenb

  • #27
Hallo Atmoz,

Ik hoop dat het een mooi terrarium wordt !

H@ns heeft mij nog niet helemaal overtuigd, maar ik ben ook wel een tikkie eigenwijs..... :oops:

Als je een eenduidig oordeel wilt, ga dan niet naar een aantal bloemisten/tuinders, maar naar een boomverzorger.

Succes!

Job
 

H@ns

  • #28
@Jvsteenb
De overtuiging is onderweg via reply op jou pb.

Het kan nog alle kanten op maar ik zet in op eik!
maar je hebt veel steekhoudende argumenten gegeven getuigende van zéér veel houtkennis!! dus het kan nog beide kanten op denk ik.

we wachten het af :wink:
 

Atmoz

  • #29
Het wordt een spannende strijd :cool:
 

H@ns

  • #30
Je zou zelf de volgende test kunnen doen:
Gooi wat van de schors in een bak met lauw water waarin je op de bodem een handje spijkers (of ander ijzer -geen rvs-) hebt liggen.

Kleine hoeveelheid water in verhouding tot schors en spijkers.

Als het water op den duur blauwig kleurt is het eik, gebeurt er helemaal niets dan is het populier. Kan enige tijd duren, zelfs dagen, hangt van de tijd dat de tak gevallen is af.

Eik en eiken schors bevat namelijk looizuur, populier niet.
 

Jvsteenb

  • #31
Goed idee! Een pima test om looizuur aan te tonen. Kleur kan evt. vrij zwart/grijzig uitvallen.

Ik moet zeggen dat H@ns in zijn PB nogal goede argumenten geeft, dus ik wordt ook steeds benieuwder!
Kom, doe ons allemaal een plezier en test het - gebruik staalwol, dan weten we het nog sneller :lol:

vr. gr.

Job
 

Atmoz

  • #32






Zo, nu even laten "intrekken" he :mrgreen: :mrgreen:
 

H@ns

  • #33
Wordt een goed gedocumenteerd onderwerp zo :D
 

Freestyleklusser

  • #34
Nog een test: als je er met een goedkoop mesje (bijvoorbeeld een dunschiller) schilfers vanaf kunt halen is het eerder populier dan eiken.
 

Atmoz

  • #35
Volgens mij is het al gaan "reageren"

Het water is echter niet blauw geworden.
Eerder bruin (van de roest denk ik?)

Bij deze een foto:



Met vriendelijke groet,

Atmoz
 

H@ns

  • #36
Bruin duidt wel op looizuur.
 

Atmoz

  • #37
Aha, kijk da's mooi.
Weer een punt erbij om het eiken te laten zijn.

Ik denk dat ik het wel 'vertrouw' :lol:

De tak gaat deze week de supermarkt-vriezer in :idea:

Hierbij wil ik nogmaals iedereen bedanken die heeft geholpen met het onderzoekje :wink:
 

Jvsteenb

  • #38
Van het bruin ben ik niet zo onder de indruk, dat kan van alles zijn - onder andere roest, zoals je aangaf. Roest zakt (op den duur) uit, looizuur niet. Als een groot gedeelte van de bruinrode verkleuring zich na een dag vooral onderin ophoudt, is de kans groot dat het roest is. Dan moet het schaaltje natuurlijk wèl stil blijven....

Maar het lijkt erop dat de schors/bast snippers ook een zwarte verkleuriing te zien geven? Vooral het zwartig aankleuren van het staalwol is een teken - als er zich op het staalwol een zwartig/blauwgrijs laagje vormt, dat zich er onder de kraan voor een groot gedeelte af laat spoelen (het oppervlak is vaak wat poederachtig), dan is er vrijwel zeker sprake van een ijzertannine, en dat toont looizuur (tannine) aan, waarmee het dan weer vrijwel zeker eiken betreft.

Als dat zo is, dan zat ik er naast (gebeurt wel vaker), maar dan weet jij in ieder geval wat je hebt :)

Leuk experiment!

Hoe dan ook: in beide gevallen zal je leguaan zich er wel op thuis voelen en een weekje of wat in een supermarktvriezer daar wordt het zeker niet slechter van.


vr. gr.

Job
 

Atmoz

  • #39
Vond het inderdaad ook wel een leuk experiment om te doen.
Ofja, eigenlijk nog steeds, want het bakje staat nog altijd in de woonkamer op de salontafel tussen de afstandsbedieningen :)

Dat de leguaan zich er thuis op gaat voelen denk ik inderdaad ook wel.
Ik hoop/denk trouwens dat hij zich in het hele terrarium wel gaat thuis voelen. Ik ga vandaag met de bouw beginnen.

Het wordt een bak van 1.80 breed / 2.30 hoog / 0.75 diep. De voorkant (+ schuins toelopend gedeelte van de zijkanten) wordt van glas. De rest van watervast betonplex. Die 4 platen (2.50 x 1.25) zijn vorige week hier afgeleverd. De achterwand en zijkanten worden van piepschuim, pur en tegellijm (met pigment kleurstof). Ter aankleding komen er natuurlijk diverse planten, rotsten en plateau's in. Uiteraard horen hier ook de desbetreffende takken uit dit topic bij.

Verder komt er een beregeningsinstallatie in met 3 sproeiers en geruisloze pomp. 2 watervalletjes, mistmachine, opkomende en neergaande zon (2 stuks biovital T5 TL buizen 0..100% dimbaar). En om lekker in de zonneboaden nog een (verwamde) "vijver" van 80x60x30. Deze vijver wordt iedere dag automatisch gezuiverd doormiddel van een electronische klep en een pomp wat schoon water erin pompt.

Dit alles is aanstuurbaar via m'n GSM, m'n computer (programma geschreven in Delphi) en via internet (speciale website die ik er op dit moment voor aan het maken ben). Ik hoop dan ook dat het beestje er evenveel plezier hierin zal hebben als ik heb met het maken ervan :lol:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu