Hoe een ijzeren buis die uit betonvloer steekt vlak afzagen?

Grondig

  • #1
Uit mijn garagevloer (cement/beton vloer) steekt ergens een ijzeren buis van diameter ca. 4cm uit, verticaal tot ca. 20cm boven vloeroppervlak. Vroeger zat hierin de electriciteitsaanvoer maar die is inmiddels buiten gebruik (de dikke grondkabel zit er ook nog in maar is ook gelijk afgesneden met de buis op ca. 20cm boven de vloer).

Ik wil dit geheel verwijderen en dus alles het liefst vlak op vloerniveau afzagen. Nog beter zou zijn als dit ca. 1-2cm in/onder vloerniveau kon gebeuren want dan kan ik het mooi afsmeren en zie je niets meer (en ben ik ook van scherpe randen af; de buis is van ijzer, wanddikte ca. 1cm !).

Hoe pak ik dit aan? Ik heb zelf alleen een kleine haakse slijper van 76mm, maar dat gaat hem niet worden had ik al bedacht. Ik moet er ook bij zeggen dat de buis redelijk dicht tegen een wand aanzit, dus weinig werkruimte aan de achterkant.
 

Henk E

  • #2
Een vriend of buren vragen of die een grotere haakse slijper hebben die je even mag gebruiken?
Maar moet met die kleine slijper ook met gemak kunnen, wel een doorslijp schijf en dan op zetten hè.
 

Grondig

  • #3
"met gemak" ? Ik hoop het!

Ik zat te denken de slijper een beetje schuin richting vloer in te zetten, en dan van alle kanten en zo een kleine 'krater' creëren. Hopelijk dan het laatste stukje (ik kan met een slijper niet aan achterkant komen) met wat wrikwerk eruit.

Dan kan ik het na afloop vlak dichtsmeren met cement.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Zorg dat de as en de moer van de slijper vrij blijven van de grond om vastlopen en breuk van de slijpschijf te voorkomen, en gebruik de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Met een oscillerend zaag kun je deze vlak met de vloer afzagen. Dieper wegslijpen gaat alleen door de vloer te beschadigen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik zou eerst een stukje vloer weghakken. Dan kan je op je gemak de buis doorslijpen en evt. nog iets dieper afslijpen. Daarna afsmeren met zandcement (wel even aanbranden).

Niet proberen tijdens het afslijpen een "bocht" te maken, de zaagsnede altijd recht houden.

Ik ken alleen ijzerzaagjes voor een occilerende zaag voor zacht metaal. Op ijzer slijten de tandjes snel of breken ze af.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu