Hoe dragend kozijn direct op fundering plaatsen?

Peter--b

  • #1
Beste mensen,

Ik lees al een tijdje mee op het forum en zie dat er altijd goede tips worden gegeven. Ik ben momenteel zelf bezig met een aanbouw en loop tegen wat puntjes aan waar jullie wellicht een oplossing voor hebben. Ik ben bezig met een aanbouw tussen onze bijkeuken en garage in. Deze word 4m uit de gevel waarvan 3m de overspanning word opgevangen door de fundering van de bijgebouwen. Voor de laatste meter moeten we zelf een fundering maken en het idee is om direct op de fundering het kozijn te plaatsen die de laatste meter uitbouw gaat dragen. Ik voorzie hier geen problemen maar heb een vraag hoe we dit kozijn goed op de fundering krijgen. Ik heb een tekeningetje gemaakt wat het plan is om te doen maar volgens mij krijgen we op deze manier een koudebrug! Hoe is dit gemakkelijk op te lossen? Alvast bedankt voor de reacties.
20201115_094401.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Dat is één van de nadelen van een dragend kozijn.
Zijn de bovendorpel en de stijlen er ook voor geschikt?
Bij voorkeur geen dragende kozijnen toepassen.
 

Peter--b

  • #3
Het is een zwaar uitgevoerd kozijn met 4 stijlen. Reden dat we deze als drager moeten gebruiken is omdat er een hoek van 90graden moet worden gemaakt met twee kozijnen. daar past geen draagmuurtje of iets anders meer tussen. Maar dat moet geen probleem zijn. Krijgen we de aansluiting op de fundering wel goed?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
De waterkering zit verkeerd om, deze moet binnen hoger zitten dan buiten.
Je maaiveld ligt hoog tov je vloer binnen.
Geen hout onder de composiet dorpel, deze moet volledig dragen.
 

Peter--b

  • #5
bedankt voor je hulp. Ik heb de tekening iets aangepast. Zou het zo beter zijn? Alleen blijft de fundering een koudebrug lijkt me? is dit op te lossen met isolatie?

Screenshot_20201115-115446_PowerPoint.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Nog een sponning in de fundering zodat je geen doorlopende horizontale naad hebt.
Kozijn in de sponning plaatsen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Dat het niet verstandig is, daar ben ik het wel mee eens, zie post #2
Maar formeel is het aangehaalde artikel geen wetgeving maar een eis van de leverancier.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Niet zonder reden: Kozijnstijlen gaan krom staan, deuren sluiten niet meer goed etc.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
De schade die ik meestal zie is een doorhangende bovendorpel en daardoor gesprongen glas en daarna dat er na zoveel jaar iemand het kozijn eruit zaagt met de opmerking: een kozijn is nooit dragend...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Een druiplip is ook belangrijk. Je moet geen water op het horizontale deel van de fundering hebben en de achter of binnenzijde van het lood iets opzetten.
Hoogte maaiveld bovenzijde fundering zou mijn keus niet zijn. Het is lastig omdat er geen cm bijstaan maar zeker een cm of 5 onder het lood.

Aansluiting Kozijn Betonvloer 2.jpg
 

Peter--b

  • #12
Bedankt voor de reacties. Dat het niet wenselijk is om een kozijn dragend te maken begrijp ik. Er gaat echter maar een heel klein deel van de uitbouw steunen op het kozijn. (nog geen meter) Kozijn heeft dikke stijlen waarvan op de hoek twee dikke stijlen komen. Ik zou voor alle zekerheid hier nog een stalen pilaar verticaal tussen kunnen zetten maar lijkt me echt onnodig. Ik zou dit geheel wel graag op een goede manier neer zetten op de fundering zonder koudebruggen etc.

Rola schreef:
Nog een sponning in de fundering zodat je geen doorlopende horizontale naad hebt.
Kozijn in de sponning plaatsen.
Hier bedoel je een sponning over de gehele lengte van de fundering? Dan plaats je het kozijn er tegenaan? Bedoel je als ik heb aangepast op de tekening?

Screenshot_20201115-143701_PowerPoint.jpg
 

Peter--b

  • #13
Bedankt voor je reactie. Hoogte van het maaiveld is (nog) niet zo belangrijk omdat we voor de uitbouw een terras gaan uitgraven. hier kunnen we dus mee spelen
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #14
Bovenkant bestrating moet aansluiten op de dorpel. Eventueel vul je de strook tussen tegels en dorpel op met grind om te ontwateren. Maar in geen geval de dorpel te ver boven de tegels uit laten steken.

De dekvloer laat je aan de binnenzijde dan ook aansluiten op de dorpel.
 

Peter--b

  • #15
bedankt voor de reacties! Zou de situatie dan het beste op de volgende manier neergezet worden? Met de dekvkoer tegen de dorpel aan met tussen de dekvloer en fundering tevens isolatie?
20201115_202044.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Ik snap iets niet waarom maak je een betonnen fundering met een opstand, maak de houtenwand dusdanig dat de onderkant van de wand dus ook het regenwater voorbij het horizontale vlak van het composiet en die van de fundering uitkomt. Deze voldoende hoog van het maaiveld en er komt geen water tussen het beton en de composiet rand. Toch
Composiet zal toch een behoorlijk prijskaartje aanhangen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #17
Valt wel mee...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu