Hoe draagvermogen dakvloer (breedplaatvloer) te achterhalen?

Weekendklusser

  • #1
Het dak van mijn appartementencomplex is gebouwd met breedplaatvloeren. Ik overweeg een dakterras aan te leggen en wil graag weten of dat direct op het dak kan, of met een zwevende constructie zou moeten.

Volgens de bouwtekeningen uit jaar 1990/1991 gaat het om VERWO "OMNIA" breedplaatvloer, betonkwaliteit B 25, Staalkwaliteit FeB 500, vloerdikte (element + opgestort beton) = 5 + (13 tot 16) = 18 tot 21 cm.

Ik wil dus graag voor gegeven overspanningen het bijbehorende draagvermogen bepalen, maar fabrikant Verwo bestaat sinds 1995 niet meer. Online kan ik geen relevante productinformatie vinden.

Ik heb de sterkteberekeningen bij het oorspronkelijke ontwerp opgevraagd. Daarin vind ik enkel terug wat de huidige effectieve belasting van de dakvloer is (eigen gewicht + afschot + afwerking + nuttige belasting), maar niet wat het maximale draagvermogen van de gebruikte breedplaatvloer is. Ik weet daarom niet hoeveel mijn dak maximaal kan dragen, alleen hoeveel het nu draagt.

Heeft iemand hier ideeën over hoe ik aan de benodigde informatie kan komen? Zijn er vuistregels voor het draagvermogen van 'generieke' breedplaatvloeren, of is dat erg afhankelijk van het type?

Bij voorbaat dank
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Wapeningstekeningen opvragen, van de plaat, onder en bovenwapening. Dan kan een constructeur het draagvermogen bepalen.
Er staat in de berekening waar de vloer op berekend is, niet wat hij nu draagt.....

In het algemeen zit er niet veel reserve in de wapening, tenzij de platen voorgespannen zijn, dan kan er productietechnisch gezien meer wapening inzitten.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Ik zou eerst maar eens navragen, of je wel een terras mag aanleggen op het dak van het appartementen gebouw.
Dit dient eerst goedgekeurd te worden, door VVe en waarschijnlijk ook een vergunning bij de gemeente.
Want je mag niet zo maar een terras maken boven op het dak van een appartementen gebouw oftewel flat.

Daarbij zal er waarschijnlijk ook een omheining gemaakt moeten worden, volgens de geldende veiligheid voorschriften.

Dus beter eerst even navragen, voordat je plannen en onkosten gaat maken.
 

Weekendklusser

  • #4
Okee, dank voor de tips.

Het klopt dat de belasting waarop de dakvloer is berekend niet de werkelijke belasting is. Dat had ik verkeerd opgeschreven. Er zit natuurlijk een veiligheidsmarge bovenop de geschatte huidige belasting, anders zou het direct fout kunnen gaan.

Ik was me al bewust van het feit dat zowel goedkeuring van VVE als vergunning van de gemeente vereist zijn. Maar die goedkeuring kan ik pas verkrijgen als het ontwerp tot in detail uitgewerkt is (anders weten zij immers niet exact waar ze hun goedkeuring aan verlenen).
Ik heb al wel bij mede-eigenaren en gemeente gepolst of er vooraf bezwaar is, en dat is er niet. Als ik met een gedegen aanvraag kom is het dus waarschijnlijk dat ze akkoord gaan.
Mijn aanvraag moet dan duidelijk aantonen dat het allemaal veilig en goed doorgerekend is, wat voor hekwerk er komt etc.

Omdat het voor de kosten nogal uitmaakt of er een zwevende constructie nodig is, is dat nu iets wat ik nu eerst wil uitzoeken. Voordat ik het traject van detail-ontwerp en vergunningsaanvraag ga doorlopen is het immers prettig om te weten wat zo'n verbouwing ongeveer zou gaan kosten.

Het lijkt er dus op dat ik een constructeur / bouwkundige zal moeten inschakelen om het draagvermogen te laten bepalen uit de tekeningen. Dat is geen ramp, ik had alleen gehoopt dat het op een makkelijkere manier kon.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Je zou bij de gemeente ook na kunnen vragen, wat de minimale vereisten zijn voor zo iets.

Ik kan me indenken, dat alles goed vast moet staan en zitten.
Het is tenslotte een dakterras waar straks de weersinvloeden anders zullen zijn dan op een beschutte plaats achter een huis in een woonwijk.

Maar alles wat je vast zet, zal in het dak vast geboord moeten worden.
Weet ook niet of de VVe daar zo blij mee zal zijn, met betrekking op grote schade door lekkages, en wie dan de kosten daarvan zou moeten betalen.

Allemaal dingen om je eerst zorgen over te maken.
Het dak zal best wel een terras aan kunnen, of het moet zijn dat je er een groot zwembad op gaat plaatsen of dergelijke.

Misschien zijn er wel mensen in de buurt of in je stad/dorp die ook een terras hebben gemaakt, en kun je daar eens na gaan vragen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Een gebouw uit 1990, daar heeft de gemeente waarschijnlijk gewoon de berekening van liggen. Daar kan je de belasting in terugvinden.

(Hoe) ga je het hekwerk maken?
 

Weekendklusser

  • #7
Probleem is dat de benodigde sterkte van het dak berekend is met aanname van 1 kN/m2 als nuttige veranderlijke belasting (standaardgetal voor personen/activiteiten). Voor een bouwvergunning voor een dakterras geldt echter een hogere veranderlijke belasting waarmee gerekend moet worden. Waarschijnlijk is 2,5 kN/m2 de huidige eis voor een dakterras, al moet ik dat nog checken bij de gemeente. Ik las namelijk ook weer dat de nieuwe Eurocodes slechts 1,75 kN/m2 vereisen voor een dakterras.

Kern van de zaak is iig of de aanwezige wapening volstaat om ook de hogere belasting veilig aan te kunnen. Als de wapening slechts net aan het oorspronkelijk berekende draagvermogen oplevert, maar niet veel meer dan dat, dan zal de gemeente geen vergunning afgeven voor een dakterras dat direct op dat dak moet gaan steunen.

Zoiets als hier getoond is een heel simpele optie voor het ontwerp (incl hek) in het geval het wél direct op het dak kan: https://gadero.nl/houten-dakterras-maken/ Dit ziet eruit als iets dat goed te doen is zonder het dak te beschadigen, zolang je rubber tegeldragers onder alle tegels legt om de bitumenlaag heel te houden.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Niet helemaal goed gelezen in de eurocode, 2,50 kN/m2 is de eis. Er bestaat ook nog een verbouwnorm met verlaagde belasting factoren.
Een constructeur kan je verder helpen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Ik zou de bevestiging van de palen voor het hekwerk ook aan de constructeur voorleggen. Ik denk niet dat het voldoende is om vlakke paalprofielen op de vlonder vast te zetten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
16
8
6

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu