Hoe dit hardhout het beste te onderhouden?

Ribruijn

  • #1
Allen,

Ik heb in mijn tuin nu 2 jaar een schutting bestaande uit ruw hardhout geschaafde azobe palen met dezelfde azobe hardhouten bovenliggers. Hiertegenaan schuttingdelen en een draadconstructie voor de kiwi/druif/passiebloem. Vanmorgen met het mooie weer het azobe hardhout in watergedragen bankiraiolie gezet. Het viel me op dat de bovenzijde van het liggende deel wel erg veel scheurtjes vertoonde. Toevallig had de buurman vorig jaar een klein stukje in de beits gezet, dat leek er veel beter uit te zien (maar was ook een deel wat veel meer in de schaduw staat). Ik behandel het hout 2 keer per jaar (voorjaar/najaar) met dus de watergedragen bankirai olie, maar doe ik dat wel goed met geschaafd azobe hardhout? Zie foto's.


 
  • Klusservice
    Klusidee
    Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
  • Ribruijn

    • #2
    Niemand een idee?
     

    Kees de schilder

    Verf- en houtrotherstel adviseur
    • #3
    Azobe is kruisdradig, draadwarrig en nerfvormend. Dat laatste vooral bij de dunnere planken en balken. Het is dus een natuurlijke reactie van deze houtsoort die feitelijk onbehandeld kan blijven door de zeer hoge duurzaamheid. Olien kan uiteraard nooit kwaad, maar is meer een esthetische kwestie. Azobe zelf trekt zich hier weinig van aan.

    Het gaan openstaan van de nerf is ook afhankelijk uit welk deel van de boom het hout komt: spint, wat meer open staat en kern, wat heel dicht verweven is.
     

    Ribruijn

    • #4
    Top, dankjewel Kees.
     

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu