Hoe bestaand rachelwerk hergebruiken voor stucplaten

Hans79

  • #1
Ik wil in mijn toilet het verlaagd plafond en schuine wand met houten latten vervangen door stucplaten. Ik wil het bestaande rachelwerk hergebruiken en uitbreiden waar nodig.
Zie de foto's en het schema voor de huidige situatie. De rachels zijn 20 mm breed langs de wanden en de middelste lat is 33 mm breed.

Ik twijfel wat nu de handigste manier van opbouwen is:
1) rachels toevoegen zodat er minimaal elke 40 cm een rachel zit en twee stucplaten van 40 cm in de breedte op maat maken en haaks monteren ( dus lange kant van plaat is 114cm)
2) geen rachels toevoegen en twee stucplaten van 60 cm breed gebruiken (dus lange kant van plaat is 78,5 cm)

En vraag me ook af:
Langs de wanden moet ik 5 mm vrijhouden. Hoeveel mm moet ik vrijhouden tussen de naden van de platen bij (1) en (2)
Hoe maak ik de aansluiting tussen het rechte plafond en het de schuine wand het beste? Ook 5 mm naad vrijhouden in de 45 graden hoek?

Het wordt uiteindelijk gestucd door een professional, maar wil het voorbereidende werk zoveel mogelijk zelf doen.

20220109_154555.jpg 20220109_154733.jpg Schema plafond.JPG
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou die middelste rachel loshalen en verplaatsen zodat die hart op hart 40cm vanaf de rachel tegen de muur zit. Dan haaks daarop stucplaten aanbrengen.

Of er ruimte moet zitten tussen de lange kanten van de stucplaat, verschilt per stucadoor. De ene wil dit wel en de andere niet. Dat kun je dus het beste met de stucadoor bespreken.

De hoek naar de schuine kant iets ruimte geven inderdaad.
 

Hans79

  • #3
Bedankt voor de reacties.

Optie (2) dus als ik het goed begrijp, waarbij ik voor het plafond 2 platen van 60 breed en circa 58 breed haaks ( = ) op het rachelwerk (|||) plaats, dus de lange naden rusten niet op de rachels, maar de kopse kanten wel.

De middelste rachel zit nu op 40,5 hart op hart aan de linkerkant en 38 hart op hart aan de rechterkant. Is verplaatsen nodig voor die 0,5 cm? De plaat wordt zo toch al nagenoeg op het middelpunt ondersteund?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Ja je kunt ze eigenlijk ook gerust laten zitten inderdaad. Had niet gezien dat het al zo goed passend is. Stucplaten inderdaad haaks op de rachels aanbrengen. Lange kanten worden niet ondersteund, korte kanten wel inderdaad.
 

Hans79

  • #5
Top, helemaal helder. Dank!
 

huisverbouwer

  • #6
Als je toch bezig bent zou ik ook meteen de elektra wat verbeteren. Alle lasklemmen horen in een (centraal)doos te zitten en die centraaldoos zou nog bereikbaar moeten zijn na het aanbrengen van de stucplaten. Ook is het beter om kabel te gebruiken naar de spotjes toe. VD draad hoort namelijk door een buis te lopen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Ik ga ervan uit dat dit even een 'verbouw oplossing' is qua elektra...
 

Hans79

  • #8
Klopt, dit is een tijdelijke oplossing, ik heb de lasklemmen (waar veelal ontblote draad uitstak) vervangen door wago klemmen. Ik ga een inspectieluikje aanbrengen in het plafond, zodat ik altijd nog bij de lasdoos kan. Goede tip over de draad, dat pas ik straks ook aan.
 
  • Like
Waarderingen: huisverbouwer

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu