Zelf een sierlijst trekken met gips o.i.d., over bestaande sierlijst heen. Hoe?

Mikumiku

  • #1
Goeie zondag,

Wij zijn de woonkamer aan het verbouwen en hebben recent de muren laten stucen. Er is wat miscommunicatie geweest over de afwerking van de overgang van muur naar plafond, waardoor we nu een lelijke overgang hebben (er zat een sierlijst die half weggewerkt is). Dikker stucen om hem helemaal weg te werken was duur en zonde van de ruimte/materiaal, maar achteraf nog een sierlijst laten plaatsen vinden we ook nogal duur.

Nu is mijn vraag: is er een manier waarop we de sierlijst zelf kunnen trekken (met bijv. gips)?
Verderop gedetailleerdere vragen, hier onder eerst de details van de klus.

Dit was de originele lijst, deze zou ik min of meer weer na willen maken:
Originele sierlijst.jpg

Dus een holle ronding die verdwijnt in het plafond, met aan de onderzijde een richel.

De schoorsteenkoof (onderste afbeelding) is verwijderd, dus er zijn alleen nog maar rechte lijnen en geen hoeken die "naar buiten wijzen". De originele sierlijst was redelijk netjes getrokken (we denken uit pleistergips), maar nu er tegenaan gestuct is, is het wel duidelijk dat de onderste richel niet super recht is.

Restant sierlijst nu - onderaf.jpg
Restant sierlijst nu - zijkant.jpg

We hebbben al gekeken of we de richel weg kunnen schuren en dit gaat redelijk. Maar echt netjes wordt het er niet van en de ronding is ook erg wiebelig.

Het idee is nu om de originele sierlijst weg te werken met een iets grotere sierlijst die er verder hetzelfde uitziet.

Tekening sierlijst.jpg


De stucadoor gaf aan dat, als hij hier zelf weer een lijst overheen zou moeten zetten, hij een metalen latje zou plaatsen als onderste richel en daarboven (ik neem aan met een mal) de sierlijst zou trekken. Met de juiste materialen zou ik het wel aandurven om dit zelf te doen, maar het is me nog niet gelukt deze te vinden.

Ik heb dit filmpje gevonden van een systeem dat we verder niet nodig hebben, maar het metalen latje dat ze gebruiken (in dit geval op het plafond, maar wij zouden deze dan op de muur gebruiken) lijkt me erg handig. Ik kan hem op hun site niet vinden, maar wellicht is het een bekend materiaal? Tussen 1:10 en 1:45 min.


Gedetailleerde vragen:
  1. Is dit als leek te doen? Ik heb een vaste hand en kan precies werken, maar heb geen ervaring met stucen. Het hoeft niet perfect.
  2. Welk materiaal zou ik nodig hebben voor de lijst zelf (bijv. pleistergips)?
  3. Tips om een mal te maken/bemachtigen?
  4. Is er een naam voor zo'n metalen latje en waar koop je zoiets?
  5. Andere dingen waar we rekening mee moeten houden (voorstrijk bijvoorbeeld)?
Ik kwam overigens kant-en-klare holle sierlijsten tegen, maar ik zoek expliciet een manier om de originele sierlijst na te bootsen, die op het plafond géén richel heeft. Ik heb nog geen kant-en-klare sierlijst gevonden die daar geen richel had (ik neem aan dat dat te kwetsbaar is) en eigenlijk überhaupt geen sierlijsten die zo relatief "subtiel" zijn afgewerkt.

Excuses voor de lange tekst! Voor wie zich er doorheen heeft weten te worstelen: bedankt en alvast bedankt voor de hulp!

Groetjes,

Milou en Thijs
 

Sander 1972

  • #2
De stucadoor waar ik wel eens mee werk, het ik wel eens zoiets zien doen met een bier fles. Maar er kan ook een mal gebruikt worden.
 

Mikumiku

  • #3
@Sander 1972 Da's een goeie, haha. Zal eens in de glasbak kijken wat we nog aan "mallen" hebben liggen.

Na lang zoeken trouwens een "stucstopprofiel" gevonden die denk ik wel goed dienst zal doen. Als je eenmaal de termen weet lijkt het internet ineens over te lopen van opties, haha.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu