Hoe bepaal je de leidingdiameters

Snavel

  • #21
ALS JE GROTERE LEIDING DIAMETER GEBRUIKT WIL NOG NIET ZEGGEN DAT JE VEEL WATER GEBRUIKT

KLEINERE DIAMETER IS EEN VERKEERDE ZUINIGHEID
 

Fiesiekus

  • #22
Welnee, je moet verspilling van materiaal tegengaan om onnodige kosten te vermijden. Dus als 15 mm meer dan voldoende is, gebruik je 15 mm om 't aan te leggen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #23
Ik heb het gevoel dat er teveel mensen zonder ervaring discussiëren zonder dat de TS gereageerd heeft, geen wonder hij schrikt zich een ongeluk.
 

Fiesiekus

  • #24
Bij 15 l/min over 10 m is het drukverlies 0.37 bar bij 15 mm rond koper. 22 mm buis geeft bij die lengte&debiet een drukverlies 0.05 bar.
 

Veloce

  • #25
Bedankt, voor de reactie's

Op onze waterleiding staat meer dan 3 bar druk(dus >dan30m waterkolom)
Als ik het goed begrijp en ik zou de horizontale leiding die over de verdiepingsvloer loopt 22mm maken en elke aftakking van deze leiding zou ik kunnen laten vertakken in 15mm daar het aftappunt telkens hooguit een meter verder ligt. Het meeste drukverlies zit in de opvoerhoogte vanaf de watermeter tot op de verdiepingsvloer(2,8 m= +/- 0,28bar
VRAAG
Of alleen 22 tot aan de combi-ketel daar ik het belangrijk vind dat als iemand douchen gaat en er iemand water aftapt dit invloed heeft op de temperatuur en waterdruk tijdens het douchen :(

Hebben de andere leidingen b.v de w.waterleidingen vanaf de combiketel ook nog invloed daar deze uitgang warmwater 15mm is en een 22mm niets extra's kan leveren volgens mij!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #26
De 22 mm doorvoeren tot aan of dichtbij de boiler voorkomt temperatuurschommelingen door het plotseling opendraaien van een koudwaterkraan.
Een straal gloeiend heet water op je lichaam tijdens het douchen is niet echt prettig, voor een paar euro meer hebt u er jarenlang plezier van.
 

Chathanky

  • #27
Ja ja, maar het warme water wordt niet minder als dit gebeurt? :? Die blijft bij gebrek gewoon zijn aantal liters leveren. :mrgreen:

Ondanks dat de koude kraan open gaat is de kans eerder dat je een koude plens over je heen krijgt dan een hete.
Wat er precies gebeurt is dor niemand iets te zeggen. Dan moet je echt het complete leidingsysteem in kaart hebben.
Omdat de warme kraan meestal de grootste weerstand geeft zal dit warme water als eerste zijn capaciteit gaan inleveren. Water net als stroom zal de minste weerstand opzoeken.

Met een 22 mm leiding verbeter je wel wat maar niet per definitie dit probleem Jan. De kans bestaat zelfs dat de kans op een hete plens water dan aanwezig is.

Hoeveel liter krijg je eigenlijk uit een 15 mm buis waar je 1 bar verliest en nog 2 bar over is aan het einde van de leiding?
 

Fiesiekus

  • #28
Dat klopt. Over een leidig van 10 m krijg je een drukval van 1 bar (van 3 naar 2) bij 26.5 l/min koud water. Bij heet water is de drukval nog veel lager.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #29

Chathanky

  • #30

Fiesiekus

  • #31
Hoe warmer het water, des te lager de viscositeit (vgl. koude en warme stroop). Bij gelijk debiet, diameter en lengte ondervindt het water dan minder stromingsweerstand. Dus lagere drukval, dus hogere einddruk.
 

Chathanky

  • #32
Dat zal niet de ommekeer maken door het drukverlies van het toestel en de meestal extra leidinglengte voor warm water.
Voor een ketel zit ook nog een restrictie ingebouwd om te zorgen dat er niet te veel water doorstroomt. Een extra weerstand dus.

In de praktijk is de totale drukval hoger bij warm water dan voor koud water.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu