Hoe beluchting openhaard realiseren

Rnoben

  • #1
Om ipv warme lucht koude lucht door mijn openhaard te verbranden/afvoeren denk ik eraan een beluchting te realiseren. Ik heb echter nogal wat vragen over wat de beste oplossing is.
Achter mijn openhaard loopt nog een beluchtingskanaal dat op de schoorsteen uitkomt (gescheiden van de openhaard afvoer). Kan ik deze gebruiken voor de beluchting of moet ik de beluchting van 'onderaf' regelen (via buitengevel)?
Wat is de optimale locatie voor een beluchting? Loodrecht onder het vuurrooster? Maar hoe voorkom je dan dat het as in de beluchting valt? Of tegen de achterwand onder het vuurrooster? O tegen de achterwand aan beide zijkanten? Of nog een andere locatie?
Gaarne advies.
 

Pigion

  • #2
De goede plaats voor luchttoevoer is aan de voorzijde van het vuur. Nog mooier is om het rooster + aslade te vervangen door stookstenen. De toe te voeren verbrandingslucht laat je uit 2 of 3 openingen uit de kruipruimte komen en net voor de stookstenen door de vloer. In de kruipruimte wel een te bedienen klep met verdeler over de 3 openingen. Alternatief kan je ook de openingen aan de bovenzijde afstoppen met een stop.
Ik denk dat je met 3 openingen van dia. 5 cm een heel eind komt.

Verwacht van het geheel niet dat het een grote besparing oplevert. Openhaarden zijn houtvreters met een uiterst laag rendement.

Pigion
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu