Misschien was het handiger geweest om in je
oude topic verder te gaan, dan hoeven mensen niet opnieuw beginnen te gokken hoe het een en ander nou zit. ;)
Elwin schreef:
Ik heb een zwarte waar stroom op staat en een blauwe (ik begreep dat het anders om moet zijn, maar zo is het nu eenmaal)
Andersom? Nee hoor, daar maak je het nóg minder logisch mee dan het nu al is...
Ik meende de zwarte aan te sluiten op 1 en de blauwe op 3. Probleem is nu dat de buitenverlichting blijft branden, ongeacht het programma of de schakelknop. Andersom werkte ook niet, zelfde probleem.
Naar mijn idee heb je het ding dan gewoon goed aangesloten, met de draden op 1 en 3.
Werkt het met de originele schakelaar nog wel gewoon? Dan zou ik zeggen dat je nieuwe tijdschakelklok kapot is. Raar, maar misschien niet minder waar?
Elwin schreef:
Ik heb een inbouwdoos en daar komt een fasedraad uit die bij mij zwart is en een blauwe nuldraad.
Nee!! Dit is in jouw geval dus geen nuldraad! Even aangenomen dat de oude schakelaar zoals je die laat zien ooit gewerkt heeft, is blauw gebruikt als schakeldraad (de draad die normaal zwart is).
Waarschijnlijk is deze installatie niet gemaakt met draad in buis, maar met YMvK of XMvK kabel. Dat verklaart waarom de fase zwart is in plaats van bruin, waarom er een aardedraad in je schakelaar uitkomt terwijl die helemaal niet nodig is en waarom blauw als schakeldraad is gebruikt. Dit wordt best vaak op deze manier gedaan. Ik vind het persoonlijk niet zo schokkend, je zou zelfs kunnen beargumenteren dat dit van de NEN1010:2007 gewoon mag...
514.3.5.4: Het gebruik van een blauwe ader voor bepaalde toepassingen
Voor bepaalde toepassingen mag, op voorwaarde dat geen verwarring mogelijk is en bij
afwezigheid van een nulleiding, een blauwe ader worden toegepast als faseleiding of voor
een andere functie, behalve als beschermingsleiding.
Maarja, het mag dus alleen "als er geen verwarring mogelijk is", en aangezien die verwarring er hier blijkbaar wel is...
