Hoe 2 dimmers aan te sluiten?

Kerry

  • #1
Hoiii,

Ik heb twee aan/uit schakelaars vervangen door 2 dimmers (Busch-Jaeger, elektronische dimmers). Uit de wand komen 2 zwarte en 1 bruine draad, de bruine was doorgelust.
Als ik het op deze manier aansluit, de zwarte in het 'golfje' (bij beide schakelaars) en de bruine in die met het pijltje omhoog en die doorlussen naar de andere schakelaar met het pijltje omhoog, dan werkt alleen de eerste dimmer. (beide zekeringlampjes branden als de werkende lamp aan is, als ik die uitdoe gaat het lampje in de schakelaar bij de tweede dimmer uit, de eerste blijft wel branden).

Kan ik dit werkend krijgen of kom ik draden tekort of zo..? (beide dimmers werken en beide lampen ook, heb de boel even andersom aangelegd en dan werkt de tweede lamp en de eerste weer niet).

Jullie zijn mijn laatste hoop, anders schakel ik deze week de elektricien maar in...

Groeten,

Kerry
 

Leensen

  • #2
Op basis van wat je schrijft snap ik niet waarom je de conclusie trekt dat beide dimmers werken. Je hebt alleen geconstateerd dan beide lampen werken, maar in beide gevallen werkt dezelfde dimmer niet.

Ik denk dat de zekering van de 2de dimmer defect is.

Of lees ik het verkeerd?
 

Kerry

  • #3
Oef, nu twijfel ik even of ik alle opties heb uitgeprobeerd, heb alle draden en alle combinaties geprobeerd om dat uit te sluiten, maar zal dat voor de goede orde toch (morgen) nog even checken. Maar volgens mij doet de tweede dimmer het wel en de zekering lijkt me intakt als het lampje brandt toch? (wat ie op dit moment doet). Ook daar heb ik wel een reserve van, net zoals van de dimmer trouwens, dus ik kan nog een beetje gaan experimenteren..

Groeten,

Kerry
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Als ik het goed heb begrepen, heb je twee inbouwdozen boven of naast elkaar, waar in totaal drie draden in zitten.

Heb je getest of beide lampen aan gaan, als je respectivelijk de bruine draad met de eerste en de tweede verbindt?

Naar wat je in je eerste post schrijft, lijkt het erop dat de eerste dimmer de ingang van de tweede schakelt.

Heb je in het aansluitschema gecheckt of de bruine draad inderdaad op de klem met het pijltje hoort? Heeft de dimmer twee of meer klemmen?
 

Leensen

  • #5
Hoe heb je de fase eigenlijk 'doorgelust'?
Je zegt dat je de fase hebt aangesloten bij het pijltje, maar heb je dan bij de eerste dimmer 2 draden onder 1 schroefje zitten of heb je de doorlussing afgetakt van het schroefje er naast (als er meer dan 2 aansluitingen op de dimmer zitten)?
 

Kerry

  • #6
Beste mensen,

Het is gelukt! Op de dimmer zitten 4 aansluitpunten, 1 met golfje, 2 met pijltje omhoog en 1 met getal 4. Om de dimmers door te lussen had ik de bruine in de eerste met het pijltje gedaan en had ik het tweede aansluitpunt met pijltje gebruikt om die door te lussen naar de andere dimmer. Zo was het schema volgens mij. Wat nu gewerkt heeft is om de aanvoerende bruine draad en de doorlusdraad in 1 klem te doen. Achteraf mss ook wel logisch maar voor mij niet in ieder geval... (waar is dan het tweede aansluitpunt met pijltje voor denk ik dan..). Maar goed, daar maak ik me niet meer druk om, dit werkt! Vrouw blij...dus ik heb weer punten gescoord...met dank aan jullie.

Groeten en nogmaals dank!

Kerry


Nogmaals, een quote is totaal oberbodig als de tekst er net boven staat, mod.
 

Leensen

  • #7
Die beide aansluitingen met het pijltje gebruik je als je vóór de dimmer een wisselschakelaar plaatst.

BJ aansluitschema's

pagina 15.8 bovenaan in het midden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu