Aansluiten twee dimmers

Harm8

  • #1
In de keuken heb ik twee lampen, die ik ieder afzonderlijk wil aansluiten op een dimmer (Busch en Jeager dimmers). Alleen ik weet niet precies hoe ik beide moet aansluiten.
De beide dimmers zitten naast elkaar en in de linker zit een bruine en een zwarte draad. Die heb ik beide op de linkerdimmer aangesloten en dit werkt prima. De rechterdimmer heeft twee zwarte draden en een bruine die van de linkerdimmer afkomstig is. Hoe moet ik de draden op de rechterdimmer aansluiten? Ik heb meerdere pogingen gedaan en de lamp gaat wel aan, maar als ik de linkerdimmer uitdoe dan gaat de rechter ook uit en de lamp wil ook alleen maar aan en uit, maar het dimmen werkt niet.

Bij voorbaat mijn hartelijke dank voor een reactie.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
De bruine moet voor de twee dimmers gesplits worden en op de fase ingang van beide dimmers worden aangesloten. Zwart op de uitgang van de dimmers naar de lamp. 2 Zwarte bij één dimmer zou op een wisselschakeling kunnen wijzen met eventueel nog een schakelaar op een andere plaats. Ik vermoed dat je ze nu in serie hebt aangesloten oid.
 

Harm8

  • #3
De rechterdimmer werkt nu ook goed.
Ik heb bij de linkerdimmer de bruine en zwarte draad zo aangesloten, dat de linkerdimmer goed werkt. Bij de bruine draad heb ik nog een tweede bruine draad aangesloten en deze doorgelinkt naar de rechterdimmer.
Bij de rechterdimmer heb ik 1 van de 2 zwarte draden aangesloten op de uitgang van de dimmer, die naar de lamp gaat. De rechterdimmer gaat nu onafhankelijk van de linkerdimmer aan en uit en dimt ook. Ik heb nu alleen nog wel 1 zwarte draad over. Ik heb geen idee wat ik daar verder nog mee moet. Ik heb geen andere schakelaar op een andere plaats, dus daar is die niet voor. Heb de overgebleven zwarte draad maar op nummer 4 gezet zoals er op de dimmer staat. Maar kan deze zwarte draad ook net zo goed afstoppen, want heeft geen effect op het functioneren van de dimmers verder.
 

Fiesiekus

  • #4
Waarschijnlijk heeft er een wisselschakeling gezeten. Als je niet weet waar ie naar toe gaat, kan je 'm beter helemaal niet aansluiten, wel afdoppen met een steeklasdop.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu