Dimmers aansluiten voor keukenverlichting

Eersteling

  • #1
Beste heren,

Wij hebben recentelijk een nieuwe keuken gekocht met daarin 2 ingebouwde halogeen verlichtingen. Wij willen deze met 2 dimmers(?) bedienen.

Meegeleverd zijn: een trafo voor genoemde verlichting met daaraan een stekker, bestemd voor een wcd die boven de keukenkasten geinstalleerd moet worden. Volgens informatie van de keukenfabrikant moeten wij ook een 2e wcd installeren zodat de wcd boven de kasten rechtstreek gevoed wordt.

Naast deze 2e wcd moeten ook 2 andere dozen voor de dimmers komen. U moet zich voorstellen: drie dozen naast elkaar. --OOO-- (wcd; dimmer; dimmer) (Deze komen bij de ingang van de keuken).

De vraag hier is, of dat wij ook deze twee dozen voor de dimmers apart moeten voeden (230V) en of wij ook schakeldraden bij alle drie de dozen moeten trekken naar de 1e wcd boven de kasten, waarin de stekker van de trafo kom te zitten? Zoja hoeveel schakeldraden?

Eerlijk gezegd, kan ik mij niet voorstellen, dat er een schakeldraad naar de 1e wcd getrokken moet worden. Ondanks het feit dat er aansluitopties van de dimmers zijn aangegeven, vraag ik mij af of deze constructie juist is. (waarom zo ingewikkeld?)

Ook zouden wij :lol: graag willen weten hoe wij deze dimmers moeten aansluiten(we willen ze apart aansluiten) Het zijn dimmers met een totaal vermogen van 300W zowel voor halogeen, gloeilampen als TL (die wij zelf bij een bouwmarkt gekocht hebben).

Wij stellen uw deskundig advies zeer op prijs! Alvast bedankt.
Charlie
 

Gerrit

  • #2
Ik begrijp de plaatsing van de kontaktdozen niet helemaal. Als bij de keukeningang een kontaktdoos komt te zitten, samen met de twee dimmers, dan wordt die kontaktdoss gewoon gevoed. De aarde en nul worden doorgelust naar de kontaktdozen voor de trafo's. De fasedraad gaat naar de beide dimmers en de schakeldraden van de dimmers gaan weer naar de kontaktdozen voor de trafo's.

Sukses
 

Ronald42

  • #3
U trekt naar de doos van de WCD 5 draden (Blauw, Bruin, Geel/Groen en 2x zwart) Indien u zorgt dat de doos van de WCD 5 CM diep is kan u hier achter lassen. U last de bruine op en takt deze af naar de WCD en de beide dimmers ook voert u naar elke dimmer een zwarte draad deze lopen dus ononderbroken door.

De beide dimmers voeden 2 WCDs d.m.v. een blauwe een geel/groene en 1 van de zwarte draden. Stop in deze wcds niets anders dit zou u een defecte dimmer kunnen opleveren. In deze WCDs worden later de stekkers van de trafos gestoken.

Is het nog maar de vraag of de dimmers die u heeft geschikt zijn voor de geleverde trafo's.
 

Eersteling

  • #4
Beste heren specialisten,

Heel hartelijk bedankt voor uw snelle reactie en uitleg op mijn (vorige) vragen m.b.t. het aansluiten van de dimmers. Met deze info zal ik zeker aan het werk gaan!

Een fijne dag,

Charlie
 

Eersteling

  • #5
Beste heren specialisten,

Hier ben ik dan weer met mijn vragen. Ik hoop niet dat ik onzinnige vragen aan u stel. Ofschoon ik zeer geinteresseerd ben in de elektrotechniek, kan ik soms niet alle theorien cq. uitleg zo snel bevatten. Ter verduidelijking zal ik vooralsnog de WCD's benoemen.

Wcd no 1 komt boven op de keukenkast. Daarin komt de stekker van de megeleverde combi verlichting en trafo).

Wcd no 2, en de dozen voor de dimmers 3 en 4 zijn naast elkaar
(-OOO- wcd; dimmer, dimmer) bij de ingang van de keuken gebouwd.
WCD no 2 moet WCD no 1 voeden. Bij de dozen 3 en 4 komen de dimmers.

Als ik uit uw info lees:" De aarde en nul worden doorgelust naar WCD no 1(trafo), de fasedraad van WCD no 2 gaat naar beide dimmers en de schakeldraden van de dimmers gaan weer naar de contactdoos voor de trafo".

De vraag:Begrijp ik nou goed,dat bij WCD no 1 geen fasedraad getrokken behoeft te worden en dat vervolgens op die klem (de klem van de fasedraad) de schakeldraden- afkomstig van die twee dimmers -aangesloten moeten worden?

En indien er toch een fasedraad op WCD no1 getrokken moet worden, hoe en in combinatie met welke draden van WCD no1 moeten de schakeldraden verbonden worden?

Is het wellicht mogelijk het bedraden van dit hele gebeuren d.m.v. een klein schetsje te verduidelijken?

Vooralsnog bedankt voor uw moeite en inspanning!
De beste groet,
Charlie
 

Gerrit

  • #6
Wat wordt bedoelt met "kombiverlichting met trafo"?
Ik begrijp hieruit dat er maar één groep verlichting is. Dat is natuurlijk niet zo want er zijn 2 dimmers.

Het lijkt me dus beter dat je zelf een schematisch schetsje plaatst met de plaatsen van de kontaktdozen en de dimmers en vermeldt wat er op aangesloten wordt.
 

Eersteling

  • #7
Beste heer,
De term combiverlichting heb ik kennelijk misplaatst. Wat ik hiermee bedoel te zeggen, is dat aan de uitgaande kant van de trafo de verlichting(spotjes) zijn aangesloten.

Voor wat betreft de groepen:
Er zijn inderdaad 2 groepen (WCD no 2 en 3) WCD 4 daar zit dimmer 2 zonder groep.
Schetsje: Eerlijk gezegd,weet ik (nog) niet hoe ik een schetsje d.m.v. e-mail naar u moet doen toekomen. Sorry!

Groetjes,
Charlie :oops:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu