Histor en andere DHZ merken ook VOS2010?

Heiloklus

  • #1
JE leest zo nu en dan van professionele merken zoals sikkens en andere A merken dat de verf anders is geworden sinds VOS2010. Vooral het opbrengen vraagt een bepaalde handigheid.

Mijn vraag is, geldt de VOS2010 ook voor DHZ merken? Je ziet het daar niet met grote stickers opstaan. Maar is het daar ok al zo?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Ja. Ook bouwmarkten zijn door hun snelle omzet door nu de "oude"voorraad heen en leveren volgens VOS2010.

Deze verf werkt wezenlijk anders door het geringere percentage oplosmiddel ( max. 300mg/l).

Leuk, maar wat heb ik aan deze wijze info? Vrij veel:

- De droging van een dergelijke verf duurt aanmerkelijk langer, zodat een goede verdeling van essentieel belang is: de stofontvankelijkheid is langer en de verf "loopt" langer. Vooral op stijlen zakt een te veel opgebrachte verf uit wat u waarneemt als zakkers vooral in de verstekken.

- De verwerkingtemperatuur is belangrijk. Door de tragere droging komt er in de buurt van de 0 graden bijna geen einde aan. Fabrikanten ondergvangen dit door 4-seizoenen verf te maken die ook bij lagere temperaturen verwerkt kunnen worden en in een redelijke tijd drogen.

- De laagdikte: de oude verven kon men vrij lijvig opzetten zonder zakkervorming en lange droogtijden. Bij de nieuwe generatie is een goede laagdikte belangrijk. Er zijn dan ook speciale kwasten ontwikkelt waarmee de juiste laagdikte wordt aangebracht (beweren de fabrikanten).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu