(Hexagon) tegels uitlijnen

K!ungel

  • #1
Voor het betegelen rondom een en-suite wastafel zoek ik nog enkele tips:
- Op de hoogte van de achterwand zouden precies 12 rijen tegels passen. Gezien het hexagons zijn worden dat dus om en om hele en halve tegels.
In de praktijk gaat dat natuurlijk precies niet passen. Doe ik dan beter aan om uit te komen op (ongeveer) kwart en driekwart tegels?
- Een stuk van de zijwand gaat ook betegeld worden; hoe zorg ik dat het patroon netjes de hoek om gaat?
- De tegels hebben allemaal twee geglazuurde zijkanten; die wil ik gebruiken als einde van het tegelwerk op de zijwand. Dus geen profiel er tegenaan maar een (speels) zig-zaggende lijn van beneden naar boven. Kan dat? Moet ik dan nog ergens opletten?
- Wand is van OSB, is al behandeld met dispersieprimer. Lijm wordt super elastische pasta tegellijm. Tegels hebben een diameter van ca. 16 - 18 cm. Lijmkam 6 x 6 mm gebruiken?
- Op de (cementdek)vloer komen 15x15 tegels. Gebruik ik hier een 10 x 10 kam voor? Het komt me wat grof voor. En is een standaard tegel poederlijm geschikt?
Alvast bedankt voor de expertise!
 

Haplo

  • #2
Als je de hoek om gaat tegelen, snij je de tegel. Een deel plak je op de achterwand, het andere om de hoek. Je kunt de tegels niet helemaal tot in de hoek drukken want dan verspringt het iets. Deze ruimte kun je later met kit opvullen/afwerken.
Een rechte lijn naar boven vind ik persoonlijk strakker, dan zou je een tegelprofiel moeten gebruiken. Maar zig-zg kan ook.
Voor de wand lijmkam 4x4 gebruiken.
Als de vloer goed recht is zou je het kunnen proberen met 6x6. Anders voor de veiligheid 8x8. 10x10 is te groot. Waarschijnlijk ga je een rechte kam gebruiken, niet een waar de tanden op 45 graden staan, dan 8x8 nemen. Door het aanbrengen en schuin houden van kam wordt de ril geen 8x8.
Standaard poederlijm is geschikt. Mocht je vloerverwarming hebben even kijken of de lijm daar geschikt voor is.
 

K!ungel

  • #3
Dank!
8x8 toegevoegd aan de boodschappenijst. Lijmen zijn goed, 4x4 heb ik.
Iemand nog tips voor de verticale uitlijning (mijn 1e puntje)?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Let wel op met het lijmen van de vloertegels van 15x15.
Die zijn vaak niet zo dik, en als je daar dan een grove lijmkam voor gebruikt, komt de lijm er tussen de voegen weer uit.
Je moet ze tenslotte wel in de lijm drukken/schuiven
 

Haplo

  • #5
schaf een goedkope kruislijnlaser aan. Dan gaat het horizontaal en verticaal goed komen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu