Het wordt maar niet snel warm

Status
Niet open voor verdere reacties.
Wij zitten met een ontzettend rot probleem.. Bij ons in huis is het nauwelijks warm te krijgen (wat zich vertaalt in een erg hoge gasrekening 3500 kuub).. Ten eerste doet de CV er ongeveer 4 tot 5 uur over om de kamer te verwarmen van 16 tot 20 graden ten tweede is dan het probleem dat het nog niet warm aanvoelt in huis..

Het lijkt aan alle kanten te tochten maar we kunnen niet achterhalen waar het vandaan komt. We hebben alle kieren/gaten al dicht gespijkerd met tochtstrips, kruipruimte hebben we van die wokkels in laten spuiten.

Beneden hebben we dubbelglas (al weet ik niet hoe oud deze ramen al zijn) en volgens de loodgieter hebben de radiatoren en CV ketel voldoende capaciteit om het huis warm te krijgen. Het gekke is wel dat de radiatoren aan de bovenkant goed heet zijn maar aan de onderkant lauw zijn

Wij worden hier echt helemaal gek van en weten niet meer wat we nog meer kunnen doen om het warmer te krijgen (zonder er duizenden euro's tegen aan te gooien zonder garantie dat het beter wordt). We hebben er ook al verschillende mensen bij gehad maar niemand kan de vinger op de zere plek leggen en het probleem oplossen of beter maken..

We wonen in een hoekwoning (van 1975). Overdag werken we beide en de klokthermostaat van Honeywell ChronoTherm staat op 16 graden. De druk van de CV (Vaillant VR ketel uit 2003) staat op bijna 2 bar (mooi in het groene dus). De radiatoren zijn meerdere keren ontlucht telkens kwam er direct water uit. Zowel aan als afvoerleidingen zijn warm/heet. De water temperatuur voor de radiatoren van de CV staat maximaal.

P.S. Wij hebben vorig maand alleen al zo'n 500 kuub gas verstookt :cry: ..

Alle suggesties en/of ideeën zijn welkom!

Ketel: Vaillant VR CWK 245/3
 
Er zijn nog een hoop mogelijkheden over denk ik om naar te kijken.
Is er een open verbinding naar de bovenverdieping?

Hoe groot is het glasoppervlak? Met name de noordkant komt hierbij een hoop kou van af. (houd bij een koude dag maar een brandende lucifer aan de onderkant vlak bij het glas, als de vlam naar beneden wil heb je last van koudeval, bij hr glas is dit zo goed als verdwenen, gewoon dubbelglas kan je hier nog last van hebben.
Ook ver overstekende vensterbanken die de bovenkant van de radiatoren bedekken zorgt voor een verkeerde luchtstroom, en gordijnen die tot de vloer de radiator bedekken is niet ideaal.

Zijn de radiatoren onder de grote glasoppervlakten geplaatst? Dat de onderzijde minder warm is is normaal (bij een goede afstelling scheelt dit 20 graden.

Grenst een groot deel van de woonkamer aan de buitenmuur? (en is de spouwmuur geïsoleerd)

Nog genoeg stof om verder te zoeken dacht ik.
 
Gsxronny schreef:
en volgens de loodgieter hebben de radiatoren en CV ketel voldoende capaciteit om het huis warm te krijgen. Het gekke is wel dat de radiatoren aan de bovenkant goed heet zijn maar aan de onderkant lauw zijn

Hoe zit het met de pompcapaciteit ?
Lijkt me niet normaal dat de onderkant van de radiatoren lauw blijft en de bovenkant heet.

Blijft de ketel ook steeds die vier uur branden of gaat hij ook regelmatig uit ?

Op welke temperatuur is de maximaalthermostaat afgesteld ?
 
Zet alle radiatoren open, ook in de ruimtes die niet warm hoeven te zijn.
de verliezen naar aangrenzende ruimtes /koude binnen muren geven een gevoel van tocht/kou.

Voel dan of er radiatoren zijn die aan de retour heet zijn.
Deze ga je knijpen met de kraan totdat het verschil tussen aan en afvoer ongeveer 20° is.

Zo loop je alle radiatoren een paar keer langs je zal nu zien dat de doorstroming van de radiatoren verbetert.
 
Allereerst super bedankt voor de nuttige reacties!!

Even wat 'antwoorden' op jullie 'vragen':
Chathanky schreef:
Is er een open verbinding naar de bovenverdieping?
Nee er is in de kamer geen open verbinding met boven. De trap (een open trap) bevindt zich in de gang welke naast de woonkamer ligt.
Chathanky schreef:
Hoe groot is het glasoppervlak?
Het glas oppervlak is aanzienlijk.. 1 groot raam + deur op het noord-oosten 1 groot raam + deur op het noorden en 1 groot raam op het zuid westen. De exact afmetingen van de ramen weet ik zo niet maar ik schat iets van 3,50 x 2
Chathanky schreef:
...als de vlam naar beneden wil heb je last van koudeval...
Dit hebben we gisteravond nog even geprobeerd maar de vlam leek volgens ons normaal te branden
Chathanky schreef:
Ook ver overstekende vensterbanken die de bovenkant van de radiatoren bedekken zorgt voor een verkeerde luchtstroom
We hebben inderdaad grote overhangende vensterbanken over de radiator voor 'geërft' van de vorige bewoners. Hier hebben we inmiddels 3 grote gaten in gezaagd om de warmte naar boven te laten stromen, gordijnen zijn vouwgordijnen.
Chathanky schreef:
Zijn de radiatoren onder de grote glasoppervlakten geplaatst?
Ja
Chathanky schreef:
Grenst een groot deel van de woonkamer aan de buitenmuur?
Nee, de spouwmuren zijn volgens mij ook niet geïsoleerd. Heeft iemand hier ervaring mee?

Jan schreef:
Blijft de ketel ook steeds die vier uur branden of gaat hij ook regelmatig uit?
Ja, de cv blijft continu branden. Vandaar het verbruik van 500 kuub in 1 maand :cry: Wanneer de temperatuur bereikt is slaat de cv kort af (een minuut of 10/20) en dan begint ie alweer met bijwarmen
Jan schreef:
Hoe zit het met de pompcapaciteit?
Hoe kan ik dit zien/testen? We hebben gisteravond alle overige radiatoren dicht gedraaid en alleen de kamer radiatoren volledig open gezet. Dan voel je wel dat de onderkant van de radiatoren warmer wordt.
Jan schreef:
Op welke temperatuur is de maximaalthermostaat afgesteld ?
Als je de temperatuur van de CVketel bedoelt, die staat maximaal. Ik geloof dat dit 80 graden is..

The headhunter schreef:
Zet alle radiatoren open ..... dat de doorstroming van de radiatoren verbetert.
Dit zullen we vanavond eens gaan proberen..


Nogmaals bedankt voor de nuttige reacties
Alle iedeeën en suggesties blijven welkom!!
 
Gsxronny schreef:
Ja, de cv blijft continu branden. Vandaar het verbruik van 500 kuub in 1 maand Wanneer de temperatuur bereikt is slaat de cv kort af (een minuut of 10/20) en dan begint ie alweer met bijwarmen
Na die 20 minuten, als hij dan weer afslaat duurt ook weer zo lang?
Zo ja, wordt de ketel goed onderhouden? (ivm. vervuiling van de wisselaar)

Als je tocht waarneemt, zou je toch de bron moeten kunnen vinden.

Isolatie van de spouwmuur door een erkend bedrijf hoor je weinig klachten van, zelf heb ik er alleen positieve dingen over gehoord, het scheelt ook in geluid en zomers een koelere woning.
 
Chathanky schreef:
Na die 20 minuten, als hij dan weer afslaat duurt ook weer zo lang?
Zo ja, wordt de ketel goed onderhouden?
Dan warmt ie zo'n 30 minuten bij om weer op de juiste temperatuur te komen (hij moet dan ong een halve graad bijwarmen). Op de CV ketel hebben we een inHome contract van Essent waarbij de ketel jaarlijks onderhouden wordt. Lijkt me voldoende.

Er is laatst al wel eens een klep vervangen omdat wanneer wij warm water vroegen het water lauw werd en de radiatoren warm werden. Dit probleem was daarmee opgelost..
 
Kan dit misschien aan de thermostaat liggen?
Als je ergens een oude hebt liggen of je kunt er één lenen dan kun je dit nog proberen.

Ik merk zelf veel verschil tussen mijn oude universele thermostaat en mijn huidige "zelfdenkende" thermostaat; de oude reageerde veel sneller en gaf een kortere opwarmtijd.
 
Die warmte moet toch ergens verdwijnen, als de ketel in orde is hoef je daar niet verder te zoeken, als de radiatoren weinig warmte geven zal de ketel tussendoor moeten gaan minderen kwa vlam, de ventilator als die er inzit zal door blijven draaien maar de vlam wordt getempert anders zou het water te heet worden. De ketel draait dan wel lang maar het gasverbruik zal nauwelijks toenemen. Er zijn 2 mogelijkheden of het verdwijnt via je schoorsteen of ergens in huis.

Dan zal je het toch moeten zoeken in het huis zelf.

Optrekkend vocht van de muren vreten ook energie, geen last van vocht in de woning?

De vloer is geïsoleerd met schelpen zeg je, als de kruipruimte overmatig geventileerd wordt levert dit ook niet zoveel op, er moet wel geventileerd worden maar wel in een goede verhouding.

Wat is de inhoud van het huis?
Wat is het vermogen van de ketel?
 
Even een rekensommetje gemaakt een ketel van 21 kw gebruikt normaal 36 liter per minuut bij vollast. Omgerekend komt het er op neer bij 500 kub gas zonder het koken ed. meegerekend heb brandt de ketel ongeveer 7 tot 8 uur per dag voluit. 7 dgn in de week 30 dagen gerekend voor een maand.
 
3500 kub per jaar voor een hoekwoning uit de jaren 70 is niet echt schokkend, hangt er een beetje vanaf hoe groot natuurlijk en wat er voor de rest met het gas gedaan wordt.

De wintermaanden gaat het hard met de meter.

Dat het 4 uur duurt voordat de woning op temperatuur is is wel aan de lange kant. en zal mischien toch met een te kleine ketel of een capaciteit tekort te maken hebben van de radiatoren.
En waar de tocht vandaan komt?

Misschien een EPA een optie?
 
Lijkt me een goede optie Chat, EPA.
Een onafhankelijk energie advies kan in deze situatie je zeker geld besparen op de stookkosten en het komfort probleem komt ook boven water.
 
Wellicht nog een suggestie over het temperatuurverschil tussen onder en bovenzijde van de radiatoren.

Zitten er misschien voetventielen op de retourleiding die gedeeltelijk dicht staan? Voetventiel zit direct aan de onderzijde en heeft een afdichtdopje dat je los kunt draaien, daarachter zit een imbus die je open en dicht kan draaien.

Zijn de leidingen of radiatoren dichtgeslibt met afzetting?
Verklaart niet direct het gasverbruik, maar dat wordt door sommigen als normaal ervaren vandaar...
 
Helemaal geweldig dat jullie zo meedenken :D

Zit zo'n ventieldopje ook bij oudere radiatoren? Rib-radiatoren worden ze volgens mij genoemd..
Chathanky schreef:
Misschien een EPA een optie?
Hier hebben we inderdaad ook aan zitten denken.. Vind het alleen zo jammer dat het ong 200 euro moet kosten. Ik weet natuurlijk dat het een investering is maar toch.. Voor 200 euro wil ik nog wel even zoeken :wink:
Chathanky schreef:
En waar de tocht vandaan komt?
Kan het zijn, we hebben achter de keuken een 'uitbouw' Volgens mij is dit oorsprongkelijk een schuurtje/bijkeuken geweest. De vorig bewoners hebben dit erbij getrokken maar wel aangepakt. Maar we zien dat de temperatuur hier standaard ong een dikke graad (soms 3 graden) kouder is dan in de woonkamer.. Nu hebben de vorige bewoners ook de muur tussen de keuken en de woonkamer doorgebroken waardoor je dus 1 groot opervlak krijgt (56 m²) .. even een tekeningetje gemaakt.. dat kijkt wat makkelijker. Dat dit een tochtig gevoel geeft?

kamer.gif


We hebben de doorgang al eens dichtgemaakt door er een grondzeil tussen te spannen maar hierdoor werd het niet echt warmer (of sneller warm) in de woonkamer??
Chathanky schreef:
...brandt de ketel ongeveer 7 tot 8 uur per dag voluit. 7 dgn in de week 30 dagen gerekend voor een maand
Dat lijkt me wel erg veel.. Aangezien we beide werken (mijn vriendin 4 dagen volledig ik 5 volledig) en we de CV om 22:00 weer op 16 graden zetten. Voor de rest hebben we de klok thermo continu op 16 graden ingestelt. Als we thuis zijn zetten we hem handmatig hoger.
Chathanky schreef:
...geen last van vocht in de woning?
Niet dat ik kan ontdekken / ruiken
Chathanky schreef:
Wat is de inhoud van het huis?
zal ik vanavond even nakijken/meten
Chathanky schreef:
Wat is het vermogen van de ketel?
Volgens mij 24 kW maar kijk ik vanavond ook even na
H@ns schreef:
Kan dit misschien aan de thermostaat liggen?
Weet ik niet, Ik kan nog wel een andere thermostaat regelen maar dat is ook een zelf 'denkende'..
 
Hallo,

Nee bij zo'n ribbel radiator verwacht ik geen voetventiel, wel eventueel dichtgeslibte leidingen (lastig te controleren zonder nog meer in de kou te komen).

Wat ik mis in je verhaal is hoe je lang je al in dat huis woont. Is dit de eerste winter dat dit zich voordoet?. Ik heb bij winter en oostenwind nogal last van tocht / kou via de afzuigkap in de keuken, kan dat bij jou ook het geval zijn? Houd je hand eronder en je voelt het wel.

Succes
 
Dit is de 2e winter in dit huis.. Vorig winter was het ook al zo maar toen hebben we er niet bij stil gestaan en de Thermostaat gewoon 2 graden hoger gedraaid wat resulteerde in een verbruik van ong. 4000 kuub en een voorschot aan onze vrienden Essent van 280,= .. :-| Toen we dit zagen wilden we eigenlijk de dozen gelijk weer inpakken. Maar dat was natuurlijk te gek voor woorden.. Vandaar deze zoektocht..

Maar je zegt wel wat.. Van onze afzuigkap ligt op dit moment de lampunit er kompleet uit (iets te enthousiast schoon maken).. Vanavond maar eens even kijken of het daar ook erg door tocht..
 
Een schuurtje of bijkeuken zal van oorsprong wel niet al te best geïsoleerd geweest zijn, als de temperatuur 3 graden scheelt, vermoed ik dat daar de tocht vandaan komt, je zit er waarschijnlijk ook met 4 buitenvlakken dak + 3 buitenmuren.

Waarschijnlijk zonder spouw (mischien zelfs 1/2 steens) en geen geïsoleerd dak, de radiator op tekening oogt klein, en aan het temperatuursverschil van 3 graden geeft aan dat het aan een van de dingen ligt die ik hier aangeeft.

Volgens mij is dit je knelpunt, wat nog voor verbetering vatbaar is.

Ps. waarschijnlijk ook nog op volle grond gebouwd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan