Het maken van een (nieuwe) betonnen vloer

Hamer

  • #1
In juni staat de verbouwing van de keuken op het programma. Naast het plaatsen van een nieuwe keuken, is allereerst de vloer onderhevig aan vervanging toe.

Vlak na de koop van het uit 1930 daterende huis ontdekten we dat de keukenvloer gedeeltelijk hout en gedeeltelijk steen/beton was. Omdat tóch de leidingen e.d. vervangen dienen te worden, alsmede afvoeren naar riool, zullen we ook de vloer in moeten gaan. Onder de keuken is géén kelder/kruipruimte.

Wat is het beste te doen: de hele vloer slopen en nieuw beton storten of alleen het houten gedeelte slopen en dít van beton maken. Kan dat zomaar, twee "aparte" betonvloeren in je keuken? Het gaat om circa 20 m2. Ik lees veel over het maken van nieuwe vloeren met die "broodjes", is dit hier ook het handigst?!

PS. Omdat er geen kruipruimte/kelder onder de keuken is (de rest van het huis is wél onderkelderd...) moet ik dan niet een luikje of zo maken zodat ik er altijd in/aan kan komen als er iets aan een leiding is? Onlangs bij mijn broer in de keuken geholpen, die kon fijn alles vanuit de kruipruimte doen, ik dus straks niet meer! Of hout laten en dan de vloer samen als 1 geheel egaliseren of zo t.b.v. nieuw aan te leggen tegelvloer.

Sorry veel vragen, maar ik snap er niks van als bouwleek zijnde :oops:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Het mooiste resultaat geeft een betonvloer uit één stuk, of het broodjes zijn of op zand gestort maak niets uit, dat is ook van een afstand niet te beoordelen, schakel hiervoor een bouwkundige in.
Een houten en een betonvloer aan elkaar is na verloop van tijd terug te zien aan de breuken/scheuren bij de aansluiting van de twee vloeren, de werking van hout en van beton is nl. verschillend, hierdoor ontstaan de scheuren.

De leidingen hoeven geen probleem te zijn, tegenwoordig gebruikt men buizen op rol, hierdoor komen er geen lassen in de leiding.
Met riolering is het bijna onmogelijk problemen te krijgen als de pijpen goed gelegd zijn.
 

Hamer

  • #3
Jan schreef:
De leidingen hoeven geen probleem te zijn, tegenwoordig gebruikt men buizen op rol, hierdoor komen er geen lassen in de leiding.
Met riolering is het bijna onmogelijk problemen te krijgen als de pijpen goed gelegd zijn.
Bedoelt u hiermee dat gewoon de leidingen leggen afdoende zal zijn en er geen "noodluik" nodig is voor een eventuele toekomstige lekkage? Ik hoop het niet, maar mócht het ooit gebeuren, dan moet ik ook de nieuwe tegelvloer gaan slopen... :cry:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Wanneer er op zand wordt gestort hebt u niets aan een luik, bij broodjes is een luik altijd handig, b.v. voor het (ver)leggen van leidingen en kabels bij veranderingen.
Misschien is het mogelijk een doorbraak te maken naar de rest van de kruipruimtes, in dat geval is een nieuw luik ook overbodig.
 

Hamer

  • #5
Da's een goed idee Jan, ik ga eens vanuit de kelder kijken of ik er makkelijk doorkom en ook in de keuken "proefboringen" doen zodat ik beter weet waar exact het houten en het betonnen/stenen gedeelte van de vloer ligt.

Ik neem verder aan dat ik het betonnen/stenen gedeelte "gewoon" kan slopen als we met de vloer beginnen?! En hoe dik wordt zo'n nieuwe betonvloer minimaal met zo'n oppervlak?

We zijn inmiddels voor vloertegels aan het kijken en daar zitten ook nogal wat diversiteiten in: de ene tegel is dikker dan de ander en weer een andere tegel die we mooi vinden, moet in de cement gelegd worden. :cry:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
De dikte van de betonvloer hangt af van het soort vloer, worden het broodjes of beton op zand ?
 

Hamer

  • #7
Ik prefereer nu broodjes, zodat ik eronder een kruipruimte overhou. Dat is niet het geval met zand..... :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Neem contact op met een bouwkundige, de overspanning waar de broodjes op komen te liggen moet berekend worden en de fundering ook, dit doe ik nooit uit de losse pols omdat ik de situatie ter plaatste niet kan beoordelen.
 

Hamer

  • #9
In navolging op het bovenstaande topic kan ik jullie mededelen dat het wat de keuken betreft goed is uitgekomen, althans wat de proefboringen betreft die ik gedaan heb. Het bleek nl. dat ik bij iedere proefboring die ik deed, overal beton/steen onder de vloerbedekking zat, dus het storten van een nieuwe keukenvloer is niet meer relevant.

Wél echter de volgende ruimte: het washok, waar zowel een wasmachine als daar bovenop een wasdroger staan. Deze ruimte sluit aan op de keuken, alleen zit er een drempel tussen. De genoemde ruimte is 100% van hout (uitbouw) en heeft de afmetingen van 1,5 m bij 1,7 m.

Ik ben van plan dit met zwaluwplaten te maken en vervolgens beton storten. Nu lees ik veel over keukenvloeren en dragende vloeren, maar wat is de "status' van deze vloer in deze ruimte?

Een wasmachine én wasdroger op een vloertje van 1,5 x 1.7 m is wellicht vrij zwaar (incl. trillingen centrifuge) voor een met zwaluwplaten gemaakt vloertje? :(
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Ook hier dient een berekening worden gemaakt, de balken moeten voldoende draagkracht hebben voor een vloer met zwaluwstaartplaten met beton.
Er zal wat meer beton, en wapening, gestort moeten worden dan normaal i.v.m. de wasmachine.
Laat hiervoor een berekening maken door een bouwkundige.

Een optie is een betonvloer op zand, in dat geval geel zand aanbrengen tot het gewenste niveau en hier een tien cm. dikke betonvloer op storten met wapening.
Het zand goed inwassen met water.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu