Herstel sporenkap

Jentj

  • #1
Voor enkele reeds geplaatste dakramen, zijn enkele sporen doorgezaagd om plaatsing van de dakramen mogelijk te maken. Tpv één van de dakramen wordt het dak weer in ere hersteld cq dichtgelegd met pannen.

Hoe kan ik de sporenbalk het beste verstevigen om hem weer op oude sterkte te krijgen svp?

Alvast bedankt voor het meedenken!
 

Jentj

  • #2
Gaat om 114x118cm raam, sporen/sparren 170x75mm hart op hart 600mm, één midden door het raam is destijds weggezaagd bij aanbrengen raam en moet binnenkort weer hersteld worden.

Voldoet een nieuwe tussenbalk, ondersteund door een enkele plank ca. 170x30mm die de nieuwe balk flankeert en de bevestiging op de bestaande spren verzorgd, of moeten het er twee zijn? Of zijn er betere ideeen??
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Zie je de sporen zitten?

Plaats toch even een foto.
 

Jentj

  • #4
Dak is nog intakt, met 2 dakramen 114x118 waarvan dus één verplaatst gaat worden, geisoleerde sporenkap h.o.h. 600mm, buiten pannen en binnen gipsplaten. Onder de pannen een waterdichte, dampopen folie; geen dakbeschot. Een foto van de intakte, bestaande situatie heb ik bijgevoegd.

Het onderste dakraam zal verplaatst en verdubbeld worden naar links zowel als rechts (er komen dus twee dakramen voor de onderste in de plaats), waarbij de drie sporen/sparren waarin het oude dakraam was bevestigd, de afgrenzing vormt van de twee nieuwe dakramen, zie schets.

Hoe dien ik die ene, middelste sporenbalk 170x75mm, die tbv het geplaatste dakraam doorgezaagd is, ivm herstel te verstevigen zodat deze zijn werk weer kan doen zoals voorheen (voordat deze werd doorgezaagd)?

Bedankt voor jullie geduld, Jent


 

Jentj

  • #5
Kan iemand me verder helpen svp?

Dank, Jent
 

Jentj

  • #6
...of kunnen de destijds voor de inbouw van het dakraam noodzakelijke dwarsbalken tussen de sporen blijven zitten? Voor de nieuwe dakramen wil ik links en rechts van het oude dakraam dus nieuwe dakramen plaatsen. Is het dak dan nog sterk genoeg??

Groet, Jentj
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Je kan de dwarsbalken laten zitten. En er een balk (spoor) tussen klemmen.

Als gaten te groot worden, worden de balken ernaast vaak verdubbeld. Ik denk dat dat in dit geval niet echt nodig is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu