Schatting kosten herstel dakconstructie / dragend knieschot

Tba

  • #1
Wij staan op het punt om een andere woning te kopen. Via VEH hebben we een expert laten komen voor een bouwtechnische keuring.

Het belangrijkste aandachtspunt was volgens deze expert de dakconstructie. Die zou volgens hem mogelijk verzwakt zijn door een tweetal acties van de huidige eigenaar:

- Weghalen beplating van knieschot t.b.v. toegankelijkheid bergruimte achter knieschot.



- Inzagen dragende dakplaat achter balk knieschot. Je ziet de plastic folie zitten (niet zo goed te zien op kleine foto uit keuringsrapport).
(geen idee met welk doel, maar er is een balk tegen de knieschot balk aangeschroefd met een schuifdeur constructie om op dat deel van de zolder een dichte bergruimte achter het knieschot te realiseren).





Het betreft een zgn. lessenaarsdak, dus enkel aan één kant schuin aflopend.



Het te overspannen vloeroppervlak is ongeveer 55m2, dus de totale oppervlakte van het dak zal door de hoek meer dan 60m2 bedragen.

Volgens de expert moet een constructeur hiernaar kijken en kan hij geen schatting geven van de herstelkosten.
Ik heb overigens nergens stickers gezien waarop staat dat je van het knieschot af moet blijven!? Ik ga er echter vanuit dat hetgeen de expert zegt klopt, en dat het dus inderdaad een onderdeel van de dakconstructie betreft (de combinatie van frame, beplating en dakplaat).

Uiteraard is dit nu een heikel punt bij de onderhandeling over de prijs van de woning. Ik kan als leek totaal niet inschatten wat herstel inhoudt en gaat kosten, de makelaar denkt dat het allemaal wel meevalt en stelt voor om de kosten tot € 1000,- bij ons als koper neer te leggen om en om verder te babbelen als het meer wordt. Kunnen wij ons in vinden als er niet wordt gebabbeld bij een bedrag hoger dan € 1000,-, maar de meerkosten dan door verkoper worden gedragen.


Is er hier iemand die, zonder de bouwtekening en situatie ter plekke te hebben gezien, enigszins kan duiden wat herstel in praktische zin betekent (wat moet er gebeuren en is dat als DHZ'er te doen?) en wat dat dan globaal kan gaan kosten (aan welke bandbreedte moeten we dan denken; redden we het met € 1000,- of kunnen we een veelvoud daarvan verwachten)?

N.B. Wees gerust, ik zal je niet aansprakelijk stellen als de uiteindelijke kosten hoger uitvallen dan je schatting, ik hoop enkel dat iemand met enige ervaring hiermee / enig inzicht hierin er iets over kan zeggen want ik heb werkelijk geen flauw benul wat dit soort zaken betreft (ben goed met computers, niet met verbouwingen) :)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Als het frame nog origineel is dan zullen een paar platen er tegenaan schieten de kosten niet zijn.
 

Tba

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie :)

Frame ziet er m.i. nog gewoon origineel uit, is niet in gezaagd zover we hebben kunnen zien. Paar platen er tegenaan zal inderdaad niet zo'n werk en geld vergen.


Ik heb zojuist nog wat foto's toegevoegd, wellicht kun je op basis daarvan nog beter beoordelen wat er moet gebeuren?

Helaas zie je niet zo goed hoe die dakplaat is ingezaagd. Het is niet duidelijk waarom dat gedaan is. Het zou wel om een dragende plaat gaan, dus lijkt mij niet zo'n handige actie (nog minder handig dan de beplating van het frame van het knieschot verwijderen).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
We geven hier geen kostenindicaties. Die kan je zelf opvragen bij aannemers of winkels.

Ik zou eerst op de bouwtekening (constructietekening) kijken of het wel een dragend knieschot moet zijn.

Als het dragend moet zijn, is het inderdaad een kwestie van de schuifdeuren verwijderen en nieuwe platen erop schroeven. Een luikje erin maken voor de bergruimte mag wel. Eerst wel even controleren of de dakplaten nu al niet verzakt zijn. Kan met bv. een touwtje van links tot rechts, vlak boven het knieschot.

De dakplaat kan waarschijnlijk gerepareerd worden door een stuk erin over overheen te lijmen. Heb je een foto van die beschadiging?
 

Tba

  • #5
IJkenhout schreef:
We geven hier geen kostenindicaties. Die kan je zelf opvragen bij aannemers of winkels.
Ik vraag toch ook niet naar een offerte? Ik vraag gewoon of iemand met enige kennis van dit soort zaken een grove schatting kan geven van de mogelijke kostenpost (al snap ik dat dit van veel zaken afhankelijk kan zijn).

Er is nu overigens ook met de verkopende partij afgesproken dat een constructeur komt kijken en aangeeft hoe ernstig e.e.a. daadwerkelijk is en wat er moet gebeuren om het op te lossen én wat dat gaat kosten.

Ik zou eerst op de bouwtekening (constructietekening) kijken of het wel een dragend knieschot moet zijn.
Dat ga ik inderdaad nog doen, maar die tekening heb ik als geïnteresseerde uiteraard niet thuis liggen. Volgens de verkoper is e.e.a. zo opgeleverd, dus horen er geen platen tegen het knieschot frame te zitten.

Als het dragend moet zijn, is het inderdaad een kwestie van de schuifdeuren verwijderen en nieuwe platen erop schroeven. Een luikje erin maken voor de bergruimte mag wel.
Ok, helder. Dat klinkt niet heel ingewikkeld gelukkig :)

Eerst wel even controleren of de dakplaten nu al niet verzakt zijn. Kan met bv. een touwtje van links tot rechts, vlak boven het knieschot.
Bedankt voor de tip, lijkt me inderdaad goed en eenvoudig om te doen.

De dakplaat kan waarschijnlijk gerepareerd worden door een stuk erin over overheen te lijmen. Heb je een foto van die beschadiging?
Zie 3e foto in mijn openingspost. Het is helaas maar een kleine foto, uit het keuringsrapport. Je ziet dat er een ruimte zit tussen de dwarsbalk en dakplaat. Daar zie je folie zitten, met daarachter/daarboven isolatiemateriaal. Ik moet zeggen dat ik die uitsparing er wel erg strak vind uitzien op de foto, alsof het machinaal (af fabriek?) is gedaan...
Stukje erover lijmen is inderdaad een eenvoudige oplossing.


Bedankt in elk geval voor je reactie, kan er zeker iets mee...woensdagavond weet ik als het goed is meer, want dan gaan we er op locatie nogmaals naar kijken met een deskundige.
 

Tba

  • #6
Ter info: constructeur is op locatie geweest en het bleek een storm in een glas water; er is niks aan de hand met het dak. Sterker nog, het dak blijkt super degelijk gebouwd én geïsoleerd! :)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Dat het geisoleerd was, had ik je ook wel kunnen vertellen ;)

Tip: Laat het even op papier zetten en stop dat bij het eerste rapport.

Mooi dat het goed is zo. Veel plezier met het huis!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu