Henco gasbuis versus gewone witte buis.

Hodijag

 • #1
Henco buis gas / water.
Ik zit met een probleempje waarbij ik graag de mening van meer bekwame mensen dan mezelf had gehad.
Bij het verbouwen van de keuken in het huis van mijn zoon hebben we een nieuwe gasleiding getrokken, uiteraard netjes de gele met mantel en met gas perskoppelingen zoals het hoort.
Nu was er voor het laatste stukje aansluiting van de gaskraan net boven de nieuwe vloer en vlak tegen de muur een verloop naar een kleinere diameter buis nodig, en vraag me niet waarom, maar waar ik natuurlijk de correcte gasperskoppelingen had voorzien had ik er om nu onbegrijpelijke redenen niet bij stilgestaan dat hier een kort (10 cm) stukje gasbuis van de kleinere diameter op moest en ik heb er domweg zonder nadenken een stukje gewone witte hencobuis aangeperst.
Nu ik wakker geworden ben kan ik me wel op mijn hoofd slaan en wil ik het natuurlijk liefst in orde maken, alleen is de vloer inmiddels gestort en zit de grote gasbuis (met mantel) nu vast in de vloer en te dicht bij de vloer en muur om deze te kunnen inkorten en er een nieuwe koppeling op te persen.
Het risico is groot dat het proberen dit in orde te maken uiteindelijk zal resulteren in een slechter eindresultaat met slecht geperste koppelingen omdat er met de perstang niet meer goed bij te komen is.
Mijn vraag is dus hoe erg zou het zijn indien we dit 10cm stukje witte gewone henco buis laten zitten en er gele tape rond wikkelen om er toch iets meer te doen.

Ik begrijp dat dit stukje geen gaskeur heeft, en dat de installatie dus niet volgens de regels is etc…., maar indien het in principe geen probleem is en geen gevaar oplevert denk ik dat het eerlijk gezegd beter is dit zo te laten dan er aan beginnen te prutsen om het proberen te veranderen met een grote kans dat het uiteindelijk niet netjes geperst kan worden en ik nog verder van huis ben.

Mocht het toch echt vervangen moeten worden door een stukje gasbuis, dan hierbij ook de vraag of ik dan de koppeling aan een kant laten zitten, de huls aan de andere kant voorzichtig kan wegslijpen, er een nieuwe huls opzetten en deze opnieuw persen met het nieuwe 10 cm stukje gasbuis of is het geen goed idee het binnenwerk van een reeds geperste koppeling met een nieuwe huls te hergebruiken. Bij die ene kant kom ik er misschien wel nog net bij, omdat deze dan toch weer ietsje hoger boven de vloer zit en er een beetje meer speling is om de perstang er goed rond te kunnen zetten.

Bedankt voor jullie inzichten en meningen, en ja, ik besef dat jullie waarschijnlijk denken dat ik beter van gasbuizen kan afblijven wanneer ik dergelijke domme dingen doe, maar ik hoop dat jullie me desondanks het voordeel van de twijfel gunnen en aanvaarden dat het mogelijk toch iets genuanceerder dan dat ligt en dat we het daar dus a.u.b. niet over gaan hebben. Bedankt.

Met vriendelijke groet,
Marc
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #2
plaats eens een foto van de situatie kunnen we ff meekijken wat mogelijk is of wat er kan in jou geval.
 

Hodijag

 • #3
IMG_4600.jpeg

Echt dom van mij.

De 26 mm pijp uit de vloer inkorten en opnieuw persen gaat niet lukken, daar kom ik met de perstang niet goed genoeg bij. De bovenste 22mm huls doorslijpen, vervangen met de huls van een nieuwe koppeling en deze opnieuw persen met nieuwe 22mm gasbuis moet wel lukken.
Misschien kan het ook zo blijven?
Bedankt,
Marc
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #4
Hier ken je gewoon een nieuwe op persen lengte genoeg.
Net onder de sok afknippen, ontbramen en een een overgang er op persen, wij hebben ze soms nog wel korter, buis geleidelijk iets naar voren halen totdat de persbek om de fitting past
Overgang 26x20 code 16PKG-2620.
En een gas muurplaat code 2PKG-2004BP.
En afwerken met een comfort kraan haaks code 0600226.
Kan je alles goed vast zetten zoals het hoort.
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #5
Misschien bestaan er wel 45 graden perskoppelingen of neem gewoon een 90 graden knie.
Daarvoor buig je de gele leiding iets meer naar de vloer en je gaat met de uitgaande gele leiding
weer zo recht mogelijk naar boven.
 

Hodijag

 • #6
Bedankt heren voor het meedenken en de tips.
De 26 mm buis afknippen, ruimen en opnieuw persen bleek inderdaad geen probleem. Het idee van de muurplaat heb ik ook meegenomen. Top, bedankt.
IMG_4672.jpeg
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #7
Mooi dat het gelukt is en bedankt voor de terug melding:prima:.
 

Roykes

 • #8
achteraf gezien had je de witte buis kunnen laten zitten. dit is exact hetzelfde als de gele... alleen dan zonder gele kleur. echter ziet de oplossing er wel stukken beter uit
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #9
De witte buis laten zitten, was dat nou weer voor een lompe opmerking zeg.
Je hebt er dus geen kaas van gegeten.
De witte buis heeft geen gaskeur en mag daarom niet gebruikt worden voor gas.
Het gaat er niet om dat het er beter uitziet het moet gewoon aan de regels voldoen.
 
 • Like
Waarderingen: Walker

Roykes

 • #10
uhh ik heb idd even gekeken en ik ben niet goed meer op de hoogte blijkbaar....
vroeger... zat er op de witte buis zowel een kiwa keur als gaskeur, dit blijkt dus niet meer zo te zijn.

excuses voor de desinformatie!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu