Help wat is dit? oude nachtstroom regeling

Lesley775

  • #1
Hallo allemaal,

Als eerste, bedankt dat je even kijkt.
Ik ben lesley 32 jaar en werk in de bouw, als timmerman, ben erg handig en weet van veel zaken op dit na :P kunnen jullie mijn helpen?

Weet iemand wat deze 2 dingen zijn?

Dit zit in mijn meterkast en ik heb geen idee waar dit voor dient! iemand? (zit naast mijn meter in de meterkast):


Dit zit vast aan het stroom snoer van mijn CV! (deze CV is erg onprofessioneel geplaatst, daarom en omdat ik de ruimte anders ga indelen ga ik hem deze maand omhangen. Maar wat is dit? en is het belangrijk dat het aan mijn CV gekoppeld blijft! Ik werk dus als timmerman voor een woningbouw corporatie dus zie veel cv's voorbij komen en ik heb dit not niet eerder gezien.
foto 1


foto 2


foto 3


close up:


Ik weet zeker wel met elektra om te gaan, maar schema's heb ik niet voor geleerd! dus mijn excuses voor dit zeer amateuristische schema, maar ik vermoed dat het wel duidelijk is wat en waar alles heen gaat:

Van de 2 draden die de muur in verdwijnen (1x wit en 1x zwart telefoon snoer) heb ik geen idee van waar ze voor dienen, Miss heeft het te maken met mijn mechanische ventilatie. Ik woon in een flat en op ons dak staat voor de gehele rij een mechanische ventilatie, heeft dit daar toevallig mee te maken?

alvast hartelijk bedankt voor de hulp.

Thx Lesley
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Een zwakstroom regeling (24 volt) die de CV schakelt? Loopt dat zwart/witte aderige snoer misschien naar een thermostaat? Dat geval in de meterkast zou de trafo kunnen zijn. Vreemde constructie idd.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Lijkt op een beveiliging van de mechanische ventilatie.

Waarschijnlijk zit er hier in de pand(flat) een gezamenlijke rookgas afvoer.
Deze afvoer heeft op het dak een gezamenlijke rookgas ventilator die ervoor zorgt dat alle ketels hun rookgassen kwijt kunnen.
Zou nu die ventilator uitvallen dan mogen de ketels van dat kanaal niet meer aan kunnen omdat anders de rookgassen bij de woningen naar binnen komen met CO vergiftiging tot gevolg.
Soms zit ook de ventilatie van badkamer,keuken en toilet op dit zelfde kanaal.

Valt in dit systeem de ventilator uit dan schakelt deze de stroom naar de relaissen van die streng af, waardoor de ketels niet meer kunnen draaien.

Als het goed is is de ketel ook vast aangesloten(zonder stekker) en zit er een werkschakelaar voor om de ketel spanningsloos te maken.

(edit)
Het is goed, de cv zit rechtstreeks op het relais, met de schakelaar is de cv in en uit te schakelen.

Ding in je meterkast is waarschijnlijk een volgrelais voor de sturing van een elektrische boiler.
De schakelpuls komt via een service draad in de voeding het pand binnen, en schakelt daar het relais dat de boiler inschakelt op nachttarief
 

Xr8

  • #4
Zoals Headhunter al aangeeft waarschijnlijk een oude nachtstroom regeling van een eerder aanwezige elektrische boiler. Vaak zit deze op een aparte groep, dit apparaat is een schakelaar welke de groep alleen tijdens het nachttarief inschakelt.

Deze regeling is vaak wel simpel te overbruggen. Vaker gedaan omdat met dit soort regelingen de boilers nogal eens leeg zijn overdag. Zeker als het maar een 50L boiler is met een gezin van 2 of meer personen.

Dit is bij u waarschijnlijk al veranderd anders zou de ketel alleen 's nachts werken.

Succes.
 

Lesley775

  • #5
Wow.....thx mensen, zo blij met mensen als jullie :D

Nogmaals thx
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu