Help! Geen lichtschakelaar en licht staat uit

Mojo88

 • #1
Destijds heeft de aannemer onze badkamer voorzien van een KlikAanKlikUit bediening. Dit betekent dat door het Klikken van de bijgeleverde schakelaar de lamp in de badkamer aan/uit kon. Dit systeem werkt met een Ontvanger. De traditionele wandschakelaar is ergens weggewerkt, geen idee waar.

Echter: onlangs hebben wij de lamp vervangen met een andere lamp die rechtstreeks verbinding kon maken met een nieuwe afstandsbediening. M.a.w: de oude KlikAanKlikUit systeem werd niet meer gebruikt. Tot en met gisteren. Op de een of andere manier is de spanning in de badkamer UIT gegaan voor wat betreft de verlichting. Dat betekent dat we de nieuwe systeem niet meer kunnen gebruiken (voorwaarde is dat er altijd spanning/licht AAN staat).
De oude Klik zooi hebben wij al weggegooid. Ik krijg de lamp met geen mogelijkheid meer aan, aangezien de traditionele schakelaar weggewerkt is/niet te gebruiken.

Mijn theorie: door oude Ontvanger van de eerdere KlikAanKlikUitsysteem te koppelen aan een nieuwe zender, is de spanning/licht weer aan te krijgen. Of is daar ook voor nodig dat de spannig er al “op” zit en het licht traditioneel al AAN staat? Hoe dan ook, om het erger te maken: de Ontvanger van de Oude KlikAanKlikUit systeem is NIET te vinden. Geen idee waar die gemonteerd is en de aannemer zegt van niks te weten (jaren geleden gedaan).

De hamvraag is: kunnen we de verlichting in de badkamer AAN zetten zonder dat we de Ontvanger of de Traditionele lichtschakelaar hebben? Zo ja, wat is daar voor nodig? Kan dat door rechtstreeks te friemelen achter de Centraaldoos boven de lamp? Of moet ik iets verleggen vanuit bestaande Wandcontactdoos? Werkt dat wel zo? Kan ik nieuwe draden verleggen vanuit bestaande wcd in badkamer naar “een” nieuwe lichtschakelaar en bedient deze dan automatische zelfde lamp? Ik denk van niet?

Ten einde raad
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
 • #2
Als je oude ontvanger op uit staat, en je sluit hier een nieuwe op aan, dan zal deze ook niet gaan werken.
Kwestie van je oude ontvanger opzoeken, deze kan boven de lamp in de centraaldoos zitten, maar ook in de doos, waar de oorspronkelijke schakelaar heeft gezeten.
Als de aannemer over deze doos heen heeft betegeld of wat dan ook, is dit wel heel slordig van die man, dozen horen altijd bereikbaar te blijven, nu ben jij een levend voorbeeld waarom.
 
 • Like
Waarderingen: Mojo88

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #3
Als de oude ontvanger niet in de centraaldoos zit, ben ik bang dat je zal moeten gaan hakken om de oude inbouwdoos te vinden.

Of je haalt de originele schakeling weg en sluit de lamp opnieuw aan in de centraaldoos op de fasedraad en zet daar een nieuwe ontvanger in.
 
 • Like
Waarderingen: Mojo88

Tom345

Specialist Elektra
 • #4
Als er bij het aansluitpunt van de lamp naast een zwarte ook een bruine draad aanwezig is, dan zou dat ook helpen.
 
 • Like
Waarderingen: Mojo88

Jules1962

Vaste Beantwoorder
 • #5
Wat heb je nu precies aan oude meuk weggegooid?
Uit jouw verhaal op te maken heb je nu een lamp of fitting met ingebouwde ontvanger gekocht, deze heeft een constante spanning nodig.

Had je de oude situatie met een afstandsbediening?

Voordat je je nieuwe spul kunt gebruiken moet je wel je ontvanger op je draadloze kaku schakelaarzender of afstandsbediening aanmelden.
Mocht je nog je eerste afstandsbediening hebben? raad ik je aan om ook deze nieuw te kopen, vaak willen de oudere types afstandsbedieningen niet met nieuwere componenten samenwerken.
kaku.JPG

Links nieuwe type, rechts oudere type.

Om je nieuwe spul op elkaar af te stemmen moet je het knopje op je ontvanger even indrukken (niet ingedrukt houden), er gaat een ledje knipperen, gedurende het knipperen kun je elk willekeurige zender aanmelden door op deze zender het gewenste aan knopje in te drukken, de ontvanger schakelt vervolgens 2 keer aan en uit, en je spul is op elkaar afgestemd.
 
 • Like
Waarderingen: Mojo88

MarkCr

 • #6
kijk eens achter de spiegel? superplek om zoiets weg te werken.
 
 • Like
Waarderingen: Mojo88

Ronny

Specialist Verwarming
 • #7
De ontvanger kan ook achter de lamp b.v. in de centraaldoos zitten.
Mijn ervaring is dat dit spul op den duur storingen kan vertonen waardoor deze niet meer inschakelt.
Als je de spanning even van de dimmer haalt dan doet deze het meestal weer, maar in dit geval
moet je deze natuurlijk wel weer in kunnen schakelen...
 
 • Like
Waarderingen: Mojo88

Mojo88

 • #8
Na jullie reacties en ook de handleidingen (en wat basiskennis elektra) doorgenomen te hebben, heb ik de mogelijkheden inderdaad beperkt tot: A] of weggewerkt samen met de weggewerkte lichtschakelaar of B] boven de lampen/centraaldoos in het plafond.

Ik besefte dat de aannemer waarschijnlijk gekozen heeft voor de KlikAan om juist te besparen op de moeite voor het aanleggen van een traditionele schakelaar, dus ging ik voor optie B.

Het was even hakken en ongemakkelijk, maar daar ze, zwijgend achter een lamp, toch wel diep in het plafond weggewerkt, een ontvanger per lamp.

Ze waren aangesloten met de bruine draad dus stonden daarmee altijd onder spanning denk ik dan (wat goed is, anders had ik perse een schakelaar nodig begreep ik). Vanaf daar was het dus kwestie van Koppel-modus knop indrukken, om connectie te maken met KlikAan bediening, en ja hoor - op magische wijze gingen de lichten aan..

Wellicht ten overloede.. De aannemer blijft ontkennen dat ze ook maar uberhaupt werkzaamheden buiten de meterkast hebben verricht, waarop ik de factuur liet zien, en ze anders in ieder geval nooit iets met Klik gedaan zouden hebben (huizen waren nieuw opgeleverd, dus kon echt niemand anders zijn - ze hadden zelfs doosje van de ontvangers achter gelaten in de meterkast). Contactpersoon gaf aan dat uit de plattegrond niet zou blijken dat er een ontvanger was gemonteerd. Daarvan zei ik: precies, en dat is het probleem. Slecht verhaal..

Dank all!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #9
Waarschijnlijk een fout in de uitvoering (sleuf naar wandschakelaar vergeten) en op creatieve wijze opgelost door de E-installateur in overleg met de uitvoerder.
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #10
Zo zijn ze bij het nieuwbouwhuis van mijn zus destijds de voordeurbel vergeten.
Dat was ook niet simpel op te lossen, dus werd het een koppeling draadloos naar KNX naar deurbel...
(wat niet zo'n standaard huis)
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
 • #11
Je weet nu in ieder geval waar je ontvanger zit.
Nu je een lamp met eigen ontvanger hebt, heb je de oude ook niet meer nodig.
Nu maar zorgen dat het zaakje bereikbaar blijft, je zal er ongetwijfeld wel vaker bij moeten...
:prima::prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu