Help: afvoerbuis in kruipruimte onder bijkeuken afgeknapt

We roken onlangs een rioollucht in onze bijkeuken, met name tijdens het draaien van de wasmachine. Een blik in de kruipruimte leverde op dat hier 30 cm afvalwater onder staat, en dat een afvoerbuis compleet is verrot en afgeknapt. Als het water in beroering komt gaat het enorm stinken.

Ik wil dit zelf repareren, maar heb geen ervaring met riolering/afvoer. Voor zover ik het kan bekijken moet ik aan beide kanten een stuk buis wegzagen, en moet er een nieuw T-stuk tussen. Maar een standaard T-stuk is dan te kort. Hoe los ik dit het makkelijkst op? Wat heb ik nodig?

De linkerkant op de afbeelding komt van de wasmachine afvoer, en daar zit ook een hemelwater put van buiten op. Het rechter deel van de buis gaat door de fundering naar de kruipruimte van de woning. De buis die van rechts komt gaat door de fundering naar buiten, maar geen idee wat daar op aangesloten is.

IMG_20240520_194449.jpg
IMG_20240520_194522.jpg
 
Indien het pvc buis is, 4 schuif moffen en een nieuw T-stuk en buis.
Alleen dat T-stuk hoort niet haaks te zijn, maar 45 graden.
Verder nog nieuwe beugels om de leiding op te hangen.
 
Het lijkt op een 75 buis met heel veel spanning er op en al eer met reparatie band aan het prutsen geweest.
En een hemelwater afvoer is 80mm
Beste is alles van af T-stuk die de muur in gaat juist te vervangen en betere vast beugelen.
Je zult meer in beeld moeten brengen en maten geven.
 
@Henk253 Er lijkt inderdaad flink geprutst. Er lagen op de dunnere buis (50mm) ook nog twee stukken troitoirband, blijkbaar om de zaak naar beneden te drukken.

Overigens heb ik geen flauw idee waar die 50mm buis voor dient, waar die buiten komt zit geen afvoer, geen regenpijp, geen putje, niets. Het zou het wel een stuk makkelijker maken als die buis gewoon genegeerd zou kunnen worden.

IMG_20240510_141246.jpg
 
Ja dat is de andere buis, de dikkere die op de foto rechtdoor gaat. Die buis op het T-stuk loopt schuin omhoog en dan door de fundering naar buiten. Maar daar zit dus niks.
 
Misschien een oude aansluiting van een keuken of douche is maar 50mm, hij was gebeugeld dus heeft een reden.
Ik snap die doel van die stenen niet.
Als ik je was zou ik die T-stuk met einddeksel verwijderen en dan leiding door trekken naar achteren. en nieuwe aansluiting op maken.
1716296094403.png

Naamloos.jpg
 
de onderste leiding blijft bv 110 die trek je naar achter buiten gevel door en plaats daar een eindstuk zodat je kunt ontstoppen zoals die oude, maar neem nu net zo als @Rola zei een 45 graden neem machet verbinding werkt gemakkelijk onde de vloer.
1716301769357.png

Als je oude T-stuk begin mof door zaagt kan je er een reparatie verloop in schuiven
241210.jpg

Deze past inwendig in de buis.
En alles goed beugelen aan draad stang.
 
Dank voor de reacties. Uiteindelijk heb ik de buis naar buiten opgegraven, die bleek zoals gedacht niet in gebruik. En met behulp van twee schuifmoffen een nieuw stuk buis geplaatst en een nieuwe draadstang.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu