Heel veel ruis als pomp (VHR 24-28C Vaillant) draait

Karel

  • #1
De pomp van Vaillant hrsolide vhr 24-28C geeft heel veel ruis als deze op een hogere snelheid draait. Ik zie geen knop of zo voor het instellen van de draaisnelheid. Weet iemand hiervoor een oplossing ?
Ook hoor ik een irritant fluitgeluid wat geleidelijk aan afneemt. De statuscode staat dan op 7 (pompnaloop). Het geluid is te vergelijken met een remmende trein.
 

Sil

  • #2
Bij de wat "oudere" modellen solide (96'- begin 99') zit er in een
T-stromingstuk een filter die slecht ontbraamd is.
Verwijderen en opschuren geeft meestal een hele verbetering.
Met name de fluittoon kan hier een oorzaak van zijn.
 

Karel

  • #3
Hallo Sil, het vreemde is dat de kachel splinternieuw is. Ik had eigenlijk gedacht dat de kachel stiller zou zijn dan de vervangen Burnham van 19 jaar oud ! Ik zag overigens ook nog iets van oliespetters op de bodemplaat. Verder onderzoek wees uit dat deze van de pomp vandaan kwamen. Wat moet ik daar van denken ?
 

Mik

  • #4
Je heb al een hoop klachten op een nieuw toestel, olie onder de pomp?, kan dit geen water zijn van de automat. ontluchter?, het kan ook zijn dat de opvoer hoogte van de pomp tehoog is voor je installatie, het vervelende is dat er in de vhr solide geen interne by-pass zit waar door je de volledige opvoer hoogte (5 meter) van de pomp de installatie in krijgt, en daar door stromings geruis. ik weet niet wat voor een burnham je had, maar zo ver ik die toestellen ken zat daar een 3 tot 4 meter pomp in, dus minder water verplaatsing dus minder geluid. Maar ook belangrijk is wat voor radiator kranen zitten er gemonteerd, thermostaat kranen kunnen soms ook lawaai produceren, vooral als bij het plaatsen van de nieuwe ketel aanvoer en retour zijn omgedraaid. Mocht dit alles goed zitten zou ik toch de installateur inschakelen, die kan beoordelen of de pomp wel of niet goed is.
 

Sil

  • #5
Kees ik ben met Mik eens dat voor een jaar oude ketel je wel erg veel klachten hebt, je installateur zou zich toch enigszins verantwoordelijk moeten voelen voor je problemen.
Wat betreft de herrie, is het mogenlijk dat je pomp "droog" gestaan heeft.
 

Karel

  • #6
De installateur is geweest en heeft het volgende vastgesteld : ruis is niet te verminderen, dat is nu eenmaal zo. De oliespatten kwamen niet van de pomp maar van het vet dat aan de actuator zat. Wel had de knelaansluiting bij de pomp enigszins gelekt (gezweten). Dit was te zien aan de kalk aanslag. Dus vooralsnog ziet het er goed uit. Alleen de ruis is vervelend. De ruis komt niet door thermostaatkranen want die heb ik allemaal dichtgedraaid waarna er nog steeds ruis was. :idea:
 

Mik

  • #7
Dus toch stromings geruis in de installatie, ik heb zelf bij me thuis dit probleem opgelost door een pomp van vhr 18-22 te monteren (4 meter).
Dit draait nu ongeveer 5jaar en werkt prima, ww blijft goed werken en geen stromings geruis meer, ik heb het een en ander nagevraagd bij de fabrikant en die is daar niet blij mee om dat je het toestel technisch gaat veranderen en daar niet voor gekeurd is, maar ja, het is bij me eigen thuis dus geen probleem, in de praktijk plaats ik nog wel is een by-pass onder het toestel klacht word wel minder maar verdwijnt niet helemaal.
 

Arnold Vos

  • #8
mik schreef:
Dus toch stromings geruis in de installatie, ik heb zelf bij me thuis dit probleem opgelost door een pomp van vhr 18-22 te monteren (4 meter).
Dit draait nu ongeveer 5jaar en werkt prima, ww blijft goed werken en geen stromings geruis meer, ik heb het een en ander nagevraagd bij de fabrikant en die is daar niet blij mee om dat je het toestel technisch gaat veranderen en daar niet voor gekeurd is, maar ja, het is bij me eigen thuis dus geen probleem, in de praktijk plaats ik nog wel is een by-pass onder het toestel klacht word wel minder maar verdwijnt niet helemaal.
Mike Waarom moet je een streng gekeurd toestel gaan veranderen. Als je dit soort kunstjes uithaalt ben je in mijn ogen een onbetrouwbare in deze. Dit is niet z'n slim advies je zegt zelf al dat de fabrikant het er niet mee eens is. Wat houdt dit nu in dat de eindgebruiker nu zelf verantwoordelijk is geworden! Je moet gewoon een Bypass plaatsen en min: 6 meter van de ketel. Het ruizen kan alleen maar voorkomen door een te groot vermogen op een te kleine afnamen. Als al het andere tenminste is uitgesloten. Probeer nu gewoon eens de zaak goed in te regelen voordat je de makkelijkste en slecht weg bewandelt. :idea:
 

Sil

  • #9
Beste Arnold ik begrijp je retoriek maar we willen hier liever geen discussies gaan voeren die te ver gaan voor een leek.
En zeker geen persoonlijke opmerkingen.
Ik denk dat het volstaat te zeggen dat Mik zelf de verantwoordelijkheid kan dragen voor de aanpassing (Ik wil hem desnoods wel onderbouwen) maar ik zou het ook niet iemand anders aanbevelen ivm garantie op de warmtewisselaar.
 

Arnold Vos

  • #10
Lief van jullie, ga zo door mij hebben ze geleerd een zachte heel meester maakt stinkende wonden.

Groeten en tot de volgende ontploffingen.
 

Mik

  • #11
Nou lampie, daarom schrijf ik ook bij me eigen thuis, en er kan niks ontploffen, moet jij ook weten!!, en als je goed gelezen had doe ik dat in de praktijk dus niet en plaats ik de bypass onder het toestel omdat ik wil dat die daar zijn werk gelijk gaat doen, en ja hoor ik heb hem ook min.6 METER bij het toestel vandaan geplaatst maar had een beter resultaat onder het toestel en dit gebeurt pas nadat alles in de installatie is geprobeerd met inregelen , oja ik schrijf ook niet voor niets dat de fabrikant er niet blij mee is, dit om mensen toch aan het denken tezetten voor dat ze dit zelf toe passen. Want ik kom toestellen tegen waar dit door de installateur dus wel is gedaan en aan de hand daar van ben ik gaan informeren, en ja toch stiekem bij me eigen thuis toe gepast.
Veiligheid staat bij mij op de eerste plaats.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Beste mensen,

Ga alsjeblieft je meningsverschillen ergens anders uitvechten, niet via dit forum!

Dit item gaat veel te veel off-topic, daarom moet er nu (helaas!) een slot op! :(
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu