Heel hard kloppen en schudden buizen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste experts

sinds een kleine week horen mijn vrouw en ik rare, kloppende luide geluiden doorheen ons huis. Het zijn zeker geen geluiden van buizen die opwarmen, want het is veel luider dan dat en die hadden we de afgelopen 4 jaar dan ook moeten horen.
Op het gelijkvloers is het geluid hard, in de kelder heel hard. Na enig zoekwerk (het gebeurt maar een paar maal per dag) ben ik uitgekomen op de verwarmingsketel van Vaillant die in onze kelder staat.
Ik stond er daarstraks naast toen het geklop zich weer voordeed. Het is een luid geluid en je ziet de buizen van de verwarming en de ketel effectief bewegen (opgehangen op een houten plaat, die enigszins kan bewegen).
Geschiedenis:
- al 4 jaar werkt de verwarming perfect
- een kleine week geleden is op de eerste verdieping een radiator die al lange tijd niet werkt (hoewel de kraan wel open stond), ineens terug in gang geschoten (toeval?) - ik heb er nooit veel van gemaakt dat die niet werkt, want hij staat in een deel van ons huis waar we amper komen maar nu wordt hij dus wel terug warm
- ik heb deze verwarming dicht gedraaid omdat we hem toch niet willen gebruiken
- het geklop in de buizen valt ons op, al weten we niet 100% zeker dat het beginnen van dit geluid samenvalt met het starten van die verwarming op de eerste verdieping
- de druk op de ketel stond vanmorgen op 0,4 bar hoewel ik die normaal rond 1,5 probeer te houden. Ik heb nergens lekken, daar ben ik 100% zeker van - misschien te wijten aan het opschieten van die verwarming waardoor de kring groter wordt en de druk valt???
- ik heb de druk verhoogd naar 1,5 bar
- daarstraks was de ketel aan het verwarmen als ik eraan kom, en ik zie het overdrukventiel lekken - de druk op de ketel staat boven de 3,0 bar - ik heb de druk onmiddellijk verlaagd naar 1 bar
- sindsdien staat ze op nachtemperatuur (het is immers al 3 uur 's nachts) en moet ze niet in gang schieten

Weet iemand wat er aan de hand kan zijn?

Groetjes en prettig 2008!!
Erwin
 
Er is met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te zeggen dat uw expansievat defect is.
Als u deze vervangt is het raadzaam om ook het overstortventiel te vervangen.
Gebruik ook de zoekfunctie eens, er is al veel over geschreven.
 
Beste Ron321

bedankt voor de reactie.
Ik had gezocht op het foru maar het enige dat ik kon vinden, ging over kloppen door het uitzetten van buizen. Dus ik dacht: laten we de vraag posten, er is blijkbaar nog niet veel over geschreven. Blijkbaar wel dus... :) In het vervolg zal ik mijn zoektermen beter kiezen! :D
Nog een bijkomende vraag: nu je het expansievat vermeldt, kan ik me inderdaad indenken dat de drukproblemen daaraan liggen. Kan een defect expansievat ook het kloppen en bewegen van de buizen verklaren?

Groetjes
Erwin
 
Waterslag? Zou in de ketel kunnen ontstaan, door (kalk)afzettingen in de warmtewisselaar. Ook het vervangen van de expansievatr kan dit probleem misschien oplossen.
 
Als door een defect expansievat de druk oploopt bij het verwarmen en deze stijgt boven de 3 bar dan gaat de overstorventiel inwerking treden om water te lozen dit kan het gebonk in uw leidingen verklaren.
Bij het vervangen van het expansievat ook gelijk het overstortventiel vervangen want deze is na het lozen van water onbetrouwbaar geworden.
 
Erwinantwerpen schreef:
Hoi Ron321
een vriend van me zegt me zonet dat het ook stoomslagen in de installatie kunnen zijn. Ken je dit?
Groetjes

Dat zou kunnen ontstaan als de pomp niet draait.
 
Update:
het gebonk is er nog steeds maar het overstortventiel heeft niet meer hoeven werken. Wel lekt er zo per uur een druppel of 3 uit. De onbetrouwbaarheid is bij deze bewezen - waterdicht is het niet meer...
Nu komt er ook stromingsgeluid in de radiatoren. Al 563 keer ontlucht :D en elke keer is het er na een nacht weer...
Expansievat again?

Groetjes
Erwin
 
Heb je ook aan de automatische ontluchter gedacht,het is eigenlijk verstandig deze te vervangen als je het systeem drukloos maakt,zo zie je maar het is allemaal nog niet zo eenvoudg.
 
Beste Ron321
ik heb het expansievat nog niet laten vervangen. Mijn loodgieter laat op zich wachten. Kan je dat dan zelf eenvoudig doen?
Met "expansievat again" bedoelde ik of dit stromingsgeluidenprobleem ook aan dit vat kan liggen?

Beste Klorissa
er staat een onluchtingsventiel (oud) op het hoogste punt van de installatie, maar ik twijfel al langer aan dat ding. Ik ben van plan om tijdens de renovatie van het eerste voor dit verdiep een aparte installatie te voorzien. Met nieuwe Vaillant-ketel en automatische onluchting. De installatie beneden moet dan alleen maar voor het gelijkvloers werken. Is misschien wat overkill maar het bespaart heel wat koud water uit de warmwaterkraan (het duurt wel even voordat het water op de eerste verdieping warm uit de kraan komt). En omdat we toch wat groen zijn, hebben we de investering er wel voor over.

Groetjes
 
Dit is idd eenvoudig zelf te doen.
Gebruik de zoekfunctie eens voor een beschrijving, is al meerdere keren besproken. :wink:
 
Zowat mijn gehele CV installatie is vernieuwd en ik had ook zo'n vergelijkbaar geval toen de (design) radiator van de badkamer aan mocht. Een hard hamerend geluid alsof er iemand met een bankhamer in een behoorlijk tempo tegen de leiding stond te kloppen.

Ik kwam erachter dat de thermostaatkraan van de badkamer radiator stond te resoneren (aan/uit/aan/uit...). Zodra je de knop iets verzette was het over....totdat de ingestelde waarde weer was bereikt. Het ging zonder gekheid zo hard dat ik me zorgen ging maken over de badkamer tegels waar de radiator aanhing.

De oorzaak (loodgieter) was dat de radiator blijkbaar onvoldoende ontlucht was, zo was zijn lezing al vindt ik het nog steeds raar.


Voor wat het waard is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan