Hebben we de badkamer verlichting goed aangesloten?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Gisteravond hebben we de verlichting in onze badkamer vervangen. Het gaat om een verlaagd kunststof plafond. Met zes halogeen inbouw spots.
We konden niet bij het stroomaansluitpunt komen zonder het plafond te slopen. En hebben daarom besloten het 'originele' snoer te hergebruiken. Helaas paste de stekkertjes van de nieuwe lampjes niet op de stekkertjes van het 'originele' snoer. Daarom hebben we besloten de stekkertjes er tussen uit te knippen en deze te vervangen door porseleinen kroonsteentjes. Resultaat, zes mooie lampen.

Maar we willen graag weten of we dit goed hebben gedaan? Kan dit zo?
Hoe kunnen we het (nog) veiliger maken? Er wordt ook gedoucht in die ruimte, dus het wordt vochtig. Graag jullie tips en advies.
Dank!
 
U heeft dit niet goed gedaan, u moet altijd bij het aansluitpunt kunnen komen.
Zijn het laagvolt lampen met trafo of halogeenlampen 230volt?
 
Het zijn de IP 23 van Massive
3 x 20W 12 V met een transformator.

Bij het aansluitpunt in het plafond kunnen we niet komen, dan moeten we het kunststof plafond eruit slopen. Vanaf het aansluit is een transformator te zien (we kunnen er alleen niet bij). De snoeren lopen naar de desbetreffende gaten in het plafond. Daar hebben we de nieuwe lampjes aan de 'originele snoer' gemonteerd met porseleinen kroonsteentjes.
 
Ik zou het aansluitpunt toch bereikbaar proberen te maken. (gat in het plafond maken en netjes een dekseltje erop) Dit om later eventuele storingen veel makkelijker op te lossen.
Ik heb laatst ook zo'n probleem gehad; één lasdoos in het hele huis was weggewerkt, alle andere bereikbaar... was net die ene weggewerkte kapotgegaan... :x


Overigens is de transformator soms ook bereikbaar door hem via een gat waar een lampje inzit voorzichtig naar buiten te trekken.
 
Denkerd schreef:
In weerwil van eerdere berichten, U heeft dat prima gedaan!
Nico

Deze iemand denkt op deze manier zonder onderbouwing zijn bijdrage te leveren.

Ten alle tijde dient u bij uw aansluitpunt te kunnen komen,
als uw trafo het een keer begeeft (wat zeker niet ondenkbaar is)
zult u deze toch moeten uitwisselen.
Dan zit u met een probleem, en zult u toch het plafond ( hoe mooi dan ook) moeten openen.
Of, u zult een eventueel uitgenodigde elektricien toch moeten betalen.
Terwiijl er geen resultaat is omdat u toch nog even wilt nadenken over uw plafond. ( Ook tussen kerst en oud en nieuw)
De enige beste manier is nu het nog niet ongelegen is, uw plafond te openen en zodanig aan te passen dat u altijd zonder teveel problemen bij uw aansluitingen kunt komen.
 
Lichtpunt,

Zou U eindelijk zich is willen beperken tot het praktische probleem van TS, en zich is rekenschap willen geven tot waar in voor deze TS de inspaningscurve ligt?

Eerst dan komt u op het niveau dat zaken ook naar de praktische uitvoering en veiligheid op een aanvaardbaar niveau komen.

TS geeft zeer helder aan zich van dat bewustzijn op de hoogte te zijn; heb ik door mijn actie het onveiliger gemaakt?

Nou, antwoord is helder nee!
Nico
 
Graag uw reacties in begrijpelijke klus-taal.
Als klussers zich eerst het hoofd moeten breken over de gebezigde taal alvorens met de werkzaamheden te kunnen beginnen zit er ergens iets fout.

Uw voorgaande reactie is van geen enkel belang voor de vragensteller, graag dit soort reacties achterwege laten.
 
Jan schreef:
Graag uw reacties in begrijpelijke klus-taal.
Helaas blijkt het dat dat uw gebrek is.
Jan schreef:
Als klussers zich eerst het hoofd moeten breken over de gebezigde taal alvorens met de werkzaamheden te kunnen beginnen zit er ergens iets fout.
En daar toont u uw eigen zwakte exact aan, in deze casus waren werkzaamheden al afgerond!

U heeft werkelijk totaal geen inspanningen gedaan om te bewijzen dat huidige uitvoering een risico inhoudt , groter dan het kon zijn.
Jan schreef:
Uw voorgaande reactie is van geen enkel belang voor de vragensteller, graag dit soort reacties achterwege laten.
Jan, ik verzoek je toch zeer indringent te accepteren dat je van de meeste materie in deze sector toch niet echt veel verstand hebt.

Jammer genoeg blijkt dit ook in andere draden, je leest niet, en je begrijpt niet. Ik noem alleen maar het 'misverstand' porcelijn.

Wanneer accepteer je dat je er al tijden naast zit?
Nico
 
Heren, zijn we op dit forum om practische oplossingen aan te dragen of om elkaar af te katten ?

Het maakt in dit geval niet uit wat je doet : of je het plafond sloopt om de aansluiting bereikbaar te maken op voorhand of wanneer een en ander stuk gaat, het plafond moet dan toch vervangen worden.

Beter dus wanneer het nodig is, bij het daadwerkelijk defect raken van de installatie.

Overigens, qua taalgebruik: wanneer iemand zich geroepen voelt om postings in een ietwat formelere stijl dan de doorgaans hier gebezigde te stellen, dan is dat zijn of haar goed recht.
Ik verzoek vervolgens wel om goed te letten op spelfouten, want indringend met een 't' staat toch misplaatst. :wink:
 
Wat gaat het weer lekker.....

Om maar even terug te komen op de vraag en niet in te gaan op de toegankelijkeid van de transformator. Het gebruik van kroonsteentjes kan wel een probleem opleveren.

Als je gewoon soepel draad in de kroonsteentjes hebt gedaan zonder gebruik van een aderhulsje oid kan dat in de toekomst problemen opleveren. Zeker in een ruimte waar regelmatig waterdamp hangt.

De draad zal dan gaan oxideren en uiteindelijk zal de verbinding slechter worden. Er van uitgaande dat de kroonsteentjes bij de lampjes zitten en dus nog goed toegankelijk zijn zou mijn advies zijn om (als je dat nog niet hebt gedaan) die verbinding beter te maken.
Daarvoor kun je adereindhulsjes gebruiken, of kiezen voor een betere verbinding met een kabelschoen (Daar heb je dan wel weer een goede tang voor nodig, niet zo'n prul van een paar euro)

Succes
 
Pepjo schreef:
Heren, zijn we op dit forum om practische oplossingen aan te dragen.

Beter dus wanneer het nodig is, bij het daadwerkelijk defect raken van de installatie.

Mijn reactie hierop was vanuit de ervaring dat bij veel storingen dit vaak heel ongelegen komt,
in het doomscenario gebeurt dit ook nog eens tussen kertst en nieuwjaar.
Ik bedoel, je kunt beter dingen repareren (aanpassen) als het gelegen komt.
 
@Swblom: Dank voor deze reactie. Hier kan ik echt iets mee.
Nog even een vraag: Zijn kabelschoenen of adereindhulsjes gewoon bij de bouwmarkt te krijgen, of moet je dan naar een gespecialiceerde winkel? Ik heb nl. geen idee wat het zijn.
Groet, Marc
 
@MarcEJ

48555_aderhuls_2.jpg



Je zult ze aantreffen bij de beter E-winkel maar ook wel bij elektronica-winkels
 
90717_samen_1.jpg


Oke, ik heb inmiddels een doos kabelschoentjes en ik heb dus twee kabels die ik aan elkaar wil bevestigen. Zie foto.
Ik begrijp dat ik aan alle uiteinden van de draden zo'n schoen moet bevestigen. Daar heb ik een speciale tang voor nodig geloof ik???

Wat ik niet begrijp is hoe ik die voetjes dan vervolgens aan elkaar maak. Wellicht zijn er verloopjes voor. Maar in het doosje zit niks waarmee ik de schoen elkaar kan maken. Of wel?

Zie foto.
Iemand advies?
 
Links onder en rechts boven zijn nog net de verbinders te zien die je kunt toepassen om de draden van je verlichting te verlengen. Met een amp tang kun je de verbinders deugdelijk aanpersen zonder de isolatie te beschadigen.
De andere soorten verbinders zijn voor andere toepassingen.
 
Indien het 1,5 mm2 is moet je eigenlijk rode doorverbinders nemen. Deze zitten rechtsboven.

Neem vooral niet twee die je inelkaar kunt schuiven, als je deze lostrekt kan er namelijk spanning op het ongeïsoleerde deel staan.

48218_kabelschoentang_1_1286374360_1.jpg


Deze tang kun je ook gebruiken, bovenin zitten drie kleuren rood, blauw en geel. Kleur bij kleur vanzelfsprekend.

Zo te lezen worden ze voor 12 V gebruikt Pepjo. Volgens mij mogen ze echter ook gewoon in 230 V gebruikt. Het gaat ook om hoeveel ampere erdoor gaat volgens mij.
 
Je kunt ze voor 230V gebruiken (dat is afhankelijk van de isolatie van de kabelschoen). De stroom (Ampere) is afhankelijk van de draaddoorsnede met de daaraan gekoppelde kleur.
Zoals gezegd, je moet de doorverbinders nemen, dat zijn die buisjes.

De door Tiho genoemde tang kan nu juist een voorbeeld zijn van een slechte.
AMP heeft een soortgelijk type, maar er zijn heel veel zeer slechte neppers op de markt. Het beste is een tang te gebruiken die pas weer los komt als hij ver genoeg ingeknepen is. Dat gaat sowieso niet op voor deze tang.

Ik snap best wel dat je voor het aanknijpen van twee kabelschoentjes niet heel veel geld gaat uitgeven. En dus voor zo'n goedkope tang gaat.

Let er dan op dat je bij het aanknijpen de juiste kleur kiest en de tang helemaal dicht knijpt. Ook moet je er op letten dat je op de goede plaats knijpt zodat je het metaal plat knijpt en niet alleen het plastic.
Als laatste is het nog van belang dat de tang niet schuift tijdens het aanknijpen (dat gebeurt als hij krom is) zodat het plastic beschadigd.

Succes.
 
U kunt uit deze doos ook de doorverbinders gebruiken, zgn. een mannetje en vrouwtje ( mail en femail) waarbij u dan altijd het vrouwtje aan de spanning voerende draad dient te monteren.
De getoonde tang ben ik niet wild van daar u daarmee de isolatie kunt kapot knijpen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan